Zdechovský (KDU-ČSL): Projednáme postup vůči státu ve věci regionu, který je desítky let mrtvý

19.07.2015 17:15

V pondělí 20. července se europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) setká se starosty z okolí Želivky a expertním týmem, který starostové na jaře ustanovili. Budou jednat o dalším postupu vůči státu. Požadují řešení kritické situace regionu, který je desítky let zanedbáván.

Zdechovský (KDU-ČSL): Projednáme postup vůči státu ve věci regionu, který je desítky let mrtvý
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Europoslanec Zdechovský v pondělí osobně navštíví obce v okolí Želivky. V 9.30 startuje jednání v Kožlí se starostou Václavem Husákem, v 11 hod bude jednat v Hněvkovicích, ve 12 hod ve Vlastějovicích, od 13.15 má setkání se starostou Hulic Oldřichem Doležalem, o hodinu později se starostou Bernartic. Další jednání se uskuteční ještě v Dolních Královicích, Šetějovicích, Ježově a Kamenné Lhotě. Přesto, že je celý den velmi nabitý, Zdechovský považuje za nutné se se starosty sejít a osobně s nimi probrat jejich požadavky.

„Okolí Želivky začíná být doslova mrtvou krajinou. Lidé se stěhují pryč, chybí tu infrastruktura, velcí i střední zaměstnavatelé. Přestože zdejší vodní nádrž zásobuje Prahu pitnou vodou, stát se k regionu zachoval macešsky a to chceme změnit,“ vysvětluje europoslanec Zdechovský, který se do řešení vložil už vloni na jaře. Během roku se uskutečnilo několik jednání, vznikla expertní skupina a také požadavky starostů směrem ke státu. Nyní budou požadavky předloženy ministerstvům a vládě.

Okolí Želivky bylo před vybudováním přehrady jednou z turisticky nejatraktivnějších oblastí Vysočiny. Od roku 1975, kdy byla stavba přehrady dokončena, byla ale oblast silně zanedbávána a nedostávalo se jí prakticky žádné podpory od státu. Důsledkem je nynější vylidňování a zpustlost celé lokality. 

Členové expertního týmu:

  • Ing. Bohuslava Knesla, bývalého vedoucího laboratoře úpravny vody Želivka, absolvent VŠCHT  Praha, 40 let praxe v oblasti vodního hospodářství
  • Ing. Oldřicha Doležal, bývalý ředitel úpravny vody Želivka, absolvent ČVUT Praha, 40 let praxe ve vodním hospodářství
  • Václava Husáka, starosta obce Kožlí, praktické zkušenosti z oblasti zemědělství.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

12:12 Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

Konec problémům s opožděnými platbami. To si europoslanci slibují od nové směrnice, kterou schválili…