Zdechovský (KDU-ČSL): Rozpočet EU klade správně důraz na bezpečnost

02.05.2018 19:57

Evropská komise dnes zveřejnila návrh rozpočtu EU na roky 2021-2027. Vzhledem k výpadku příspěvků Spojeného království po Brexitu, zohlednila Komise jen částečně požadavky Evropského parlamentu na výrazné navýšení některých položek rozpočtu. Celkově by jeho výše měla být 1,28 bilionu eur.

Zdechovský (KDU-ČSL): Rozpočet EU klade správně důraz na bezpečnost
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Tomáš Zdechovský, který působí ve výboru Evropského parlamentu pro rozpočet, upozorňuje, že nový rozpočet bude mít na Českou republiku pozitivní i negativní dopady: „Jednoznačným přínosem je vyhrazení téměř 35 miliard euro na řešení migrace a ochranu hranic. Navýšení této položky téměř třikrát ve srovnání se současným stavem je v situaci, kdy do Řecka a Itálie nadále proudí stovky migrantů denně, zcela zásadní. Dalších 27,5 miliard euro bude investováno do obrany a vnější bezpečnosti EU.

Komise se však rozhodla snížit částku i pravidla pro politiku soudržnosti. Jak přesně se tato změna dotkne České republiky, zjistíme až v následujících týdnech, kdy by Komise měla představit detaily této části rozpočtu. Již teď je ale jasné, že vláda bude muset začít méně spoléhat na unijní fondy a více investovat z vlastních zdrojů.“

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Kromě finanční odpovědi na migrační krizi v minulých letech Komise také navrhuje zdvojnásobení peněž na programy pro mladé lidi, ochranu životního prostředí a výzkum a vývoj. „Během jednání v našem rozpočtovém výboru se budeme soustředit především na to, aby z unijního rozpočtu měli prospěch občané a podniky. Budeme klást důraz na programy, jako je Erasmus+ a Horizont 2020, které jsou investicemi do budoucna. Naopak se budeme snažit udržet strop na administrativu v Bruselu, která by měla představovat jen asi 6,5 % výdajů,“ dodává Tomáš Zdechovský.

Na novém rozpočtu se nyní bude muset shodnout Evropský parlament s členskými státy. Komise by měla jeho konečnou podobu ráda schválenu do konce svého funkčního období spojeného s novými volbami do Evropského parlamentu v květnu příštího roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace