Zdechovský (KDU-ČSL): Střet zájmů českého premiéra stále trvá

18.04.2020 8:38

Rozhodl jsem se objasnit účelové informace, které proběhly v médiích. Psalo se, že Evropská komise zrušila rozhodnutí o pozastavení dotací pro Agrofert, a tak ČR stáhla žalobu. To ale není pravda.

Zdechovský (KDU-ČSL): Střet zájmů českého premiéra stále trvá
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Pamatujete na dobu mezi 25. 5. 2017 až 5. 12. 2017, kdy pan premiér Sobotka odvolal pana Babiše z vlády? Tak pouze tato doba byla vyjmuta z preventivního opatření EK, aby se Agrofertu přestaly vyplácet dotace pro konflikt zájmů pana premiéra. V této době nebyl Andrej Babiš ve vládě, neměl konflikt zájmů. 

Nicméně pro období mezi 9. 2. 2017 (to vstoupil v platnost český zákon o střetu zájmů) do 25. 5. 2017, a dále pak od 5. 12. 2017+ je dále vše pozastavené! U již čerpaných dotací v tomto období stále platí možná nutnost 100% korekce.

Prezentovat tuto zprávu jako vítězství Andreje Babiše, je nesmysl. Střet zájmů stále trvá a stále tedy platí, že pokud chce Andrej Babiš čerpat evropské peníze, musí buď odejít z výkonné funkce premiéra/ministra, nebo prodat firmy z holdingu. Ani jedna podmínka zatím nebyla splněna - tedy kromě výše uvedeného půl roku, kdy ve Vládě nebyl, což proto může být proplaceno. Stejně tak dotace žádané před 9. 2. 2017, neboť neexistovala právní úprava ke střetu zájmů.

(převzato z Profilu)

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…