Zdechovský (KDU-ČSL): V Nigérii čelí křesťané genocidě, Evropský parlament vyzval k okamžitému řešení situace

17.01.2020 18:53

Velkou většinou hlasů byla tento týden plénem přijata urgentní rezoluce odsuzující teroristické útoky a perzekuci křesťanů v Nigérii. Téma prosadil a konečný text rezoluce vyjednal europoslanec Tomáš Zdechovský.

Zdechovský (KDU-ČSL): V Nigérii čelí křesťané genocidě, Evropský parlament vyzval k okamžitému řešení situace
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

"Zástupci britské neziskové organizace Humanitarian Aid Relief mě informovali, že jen loni islamisté v Nigérii zabili už přes 1 000 křesťanů. Mezi únorem a říjnem to bylo 280 lidí, kdy byly cílem křesťanská obydlí. V dubnu pak šli příslušníci Boko Haram od domu k domu a zabili dalších 25 křesťanů. Mnoho útoků proběhlo i během vánočních svátků, nyní se pohřešují 4 seminaristé. Kvůli celkově zoufalé bezpečnostní situaci zemi opustily už 2 miliony lidí,“ vysvětluje europoslanec Tomáš Zdechovský důvody, proč se rozhodl téma na půdě EP otevřít.

„Prezident Buhari už čelí velké kritice kvůli nedostatečnému postupu vůči islamistům, rezoluce EU mu doufáme pomůže v tom, aby se rozpomenul na své volební sliby, kdy jeho hlavním volebním heslem právě bylo situaci rázně řešit," doplňuje Zdechovský a věří, že se nyní přejde od slov k činům.

Pokud jde o pronásledování křesťanů, Open Doors řadí Nigérii mezi 12 nejhorších zemí světa. Boko Haram je jednou z nejnásilnějších teroristických skupin na světě a způsobuje chaos v severovýchodní části Nigérie a v oblasti Čadského jezera. Za poslední desetiletí skupina zabila odhadem 35 000 civilistů a vysídlila další tisíce.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.