Zdeněk Somr (ODA): Každá rodina má dostat šanci na dostupné bydlení

03.09.2020 11:02

Základem spokojeného života každého občana, každé rodiny, je adekvátní a dostupné bydlení. To se v posledních letech ukazuje jako významný problém, kdy si zejména mladé rodiny nemohou nic takového dovolit a jsou často nuceny žít v pronájmu v garsonkách a malých bytech. Nájmy jsou vysoké a ceny bytů za několik minulých let vylétly do nepředstavitelných výšin. Dostupné bydlení ve Středočeském kraji je oblastí, kterou je potřeba řešit okamžitě a my v Občanské demokratické alianci jsme na to připraveni.

Zdeněk Somr (ODA): Každá rodina má dostat šanci na dostupné bydlení
Foto: Archiv ODA
Popisek: Místopředseda ODA Zdeněk Somr

Jasně říkáme, že každá rodina má dostat šanci na dostupné bydlení a nejde v našem pojetí o žádné levicové populistické heslo. Dostupné odpovídající bydlení je přece základem důstojného života. Jestliže někdo nemá možnost rozumně bydlet, tak se buď odstěhuje nebo je trvale frustrován, je permanentně ve stresu, jeho život není kvalitní a podle toho vypadá i jeho následné chování, pracovní život apod. My v ODA jsme se podívali na to, co může byty zlevnit. Někdo říká, že nový stavební zákon. Je určitě důležité, že se celý proces zrychlí, možná to bydlení i zlevní, ale projeví se to bohužel až bůhví kdy. To nám nestačí, je potřeba jednat ihned, protože lidem, kteří dneska nemají na byt, to nijak nepomůže a život vůbec neulehčí.
 

Anketa

Je Česká republika dobře řízenou a vedenou zemí? (Ptáme se od 2.9.2020)

61%
39%
hlasovalo: 13158 lidí
 
Jaké máme řešení? Občanská demokratická aliance podporuje možnost družstevní výstavby, což je věc mezi obcemi a občany. Obec dá pozemek do družstva, za dvacet let bude vše splacené a obec svůj podíl opustí a nechá ho lidem. A v rámci kraje určitě stojí za to zavést mechanismus, který by řešení tohoto typu podpořil. Ať už to bude garance, pomoc s “papírováním”, podpora vzniku bytových družstev apod. 
 
Pro banky jde o transparentní a populární řešení, protože družstvo je pro ně spolehlivý subjekt tím, že do věci je zapojena obec nebo město a vůči takovému projektu má banka logicky větší důvěru. Kraj by to měl podpořit a podat obcím pomocnou ruku, aby se družstevní výstavba rozjela co nejdříve. Určitě by mohlo jít o podporu v oblasti poradenské a administrativní, ale možná i o nějakou formu garance vůči obci ze strany kraje, pokud obec do projektu vloží pozemek. Družstva nekrachují, jsou transparentní a ověřený nástroj, který funguje. Nevymýšlejme vymyšlené a pojďme to co nejdříve uvést do života!
 
Družstevní bydlení je funkční řešení, které situaci zlepší takřka ihned. Za Občanskou demokratickou alianci ve Středočeském kraji jasně říkám, že jde o naši prioritu a zasadíme se, aby každá rodina dostala šanci na dostupné bydlení.
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…