Zelení: Dominový efekt legalizace konopí v amerických státech

19.12.2014 16:13

Strana zelených dlouhodobě prosazuje dekriminalizaci konopí pro osobní potřebu, tedy stav, kde nikdo není postihován za pěstování a držení byliny konopí pro osobní potřebu. Zelení jsou si navíc plně vědomi širokých možností využití konopí včetně medicínského a průmyslového zpracování.

Zelení: Dominový efekt legalizace konopí v amerických státech
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Zelení jako jedna z mála politických stran v České republice sleduje také celosvětový vývoj v této oblasti. Po legalizaci konopí v Uruguay pokračuje tato vlna v posledních měsících a týdnech napříč severoamerickým kontinentem. Po státech Colorado a Washington, které legalizovaly konopí již v roce 2012, pokračuje tento proces napříč Spojenými státy. V minulých týdnech proběhly v několika severoamerických státech referenda o legalizaci konopí pro lékařské účely, či pro rekreační užití. Občané hlavního města Washington D.C. a států Oregon a Aljaška řekli své ano legalizaci konopí a na Floridě chyběla pouhá 2 procenta.

Zelení se domnívají, že dekriminalizace vede ve svém důsledku k nižší kriminalitě a především zvyšuje dostupnost konopí a jeho produktů nemocným, kteří ho nejvíce potřebují.

Bohužel politika České republiky ke konopné otázce v posledních měsících stagnuje či spíše upadá a to také díky postoji ministra vnitra Milana Chovance, který nevidí rozdíl mezi tvrdými a měkkými drogami.

Strana zelených se konopné otázce věnuje více než deset let. Domníváme se, že je potřeba vytvořit racionální diskusi, do které se zapojí odborníci, politici i široká veřejnost. Tato diskuse může trvat několika let a Strana zelených je připravena ji iniciovat i moderovat.

Martin Saifrt a Bronislav Tomek
členové Konopné pracovní skupiny, která je součástí Odborné sekce pro lidská práva Strany zelených

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

4:32 Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochraně půdy.