Zelení: Návrat pánského klubu

31.05.2016 13:34

Se změnou vedení města, rady i koalice, se na opavskou radnici vrátil koncem roku 2015 také „pánský klub“. Stejně jako v dobách primátora Z. Stanjury (ODS) 2002-10, není ani nyní pod vedením primátora R. Křupaly (ČSSD) v městské radě jediná žena.

Zelení: Návrat pánského klubu
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Vedení města se po 5leté přestávce stalo opět čistě mužskou záležitostí, což je v Opavě spíše pravidlem. Od roku 1990 byly na radnici pouze 3 ženy. Funkci náměstkyně primátora zastávala Jiřina Bouchalová (1994-8), Pavla Brady (2010-4) a Simona Bierhausová (2014-5). Ani v radě města nebývají ženy často. Primátor Stanjura ani Křupala si do rady nepřizvali žádnou ženu. Po dobu jednoho roku primátora Vítečka (zvolen za ANO) byly v 11-členné radě 2 ženy. Vůbec nejvíc žen radních pracovalo v období 2010-4 a to hned 4. Ve stejné době bylo také nejvíce zastupitelek, konkrétně 22,2 %, oproti nejmenšímu počtu v letech 2006-10, kdy jich bylo jen 6,6 %. Od roku 1990 máme průměrně v zastupitelstvu 15 % žen, zatímco ve všech statutárních městech ČR je jich nyní 26 %.

Graf_analyza_komunal_2014_kandidatky-page-004

Podíváme-li se na uplynulá volební období z jiné perspektivy, pak zjistíme, že největší dluhy města kvůli nákupu 270milionové Slezanky vznikly právě v době nejnižšího počtu žen v zastupitelstvu. Tím ovšem nenaznačujeme jakékoliv souvislosti. Ve stejné době mělo přitom město jedny z nejvyšších příjmů a vyčerpalo nejvíc peněz z evropských fondů, které šly hlavně do velkých projektů rekonstrukcí kulturních zařízení. Naproti tomu v letech 2010-4, tedy v době nejvyššího počtu žen v zastupitelstvu a radě, navzdory vysokému zadlužení (z minulosti), začalo město poprvé systematicky rekonstruovat a zateplovat školy, školky a městské byty, zvyšovat podporu sociálních služeb a zrealizovalo projekt komunitního centra, které slouží zdravotně postiženým. Prakticky se projevilo to, co funguje v každé domácnosti – ženy a muži mají jiné životní zkušenosti a z toho také vyplývající rozdílné priority. Je tedy velká škoda, že se současná koalice rozhodla opět nevyužít potenciálu žen a nezapojila je do vedení ani rady města. Anebo to snad byli voliči, kteří si přáli na radnici jen muže? S koalicí ČSSD, Změny pro Opavu, bývalého ANO a KDU-ČSL se na opavskou radnici vrátil opět čistě pánský klub a je otázkou jaké projekty, za jakou cenu a pro koho se rozhodnou nyní realizovat. Budou to další „Slezanky“ nebo projekty prospěšné pro občany?

Tabulka_ženy v opavské politice

Tento článek byl zaslán k publikaci do květnového čísla městského zpravodaje Hláska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…