Zelení: Návrat pánského klubu

31.05.2016 13:34

Se změnou vedení města, rady i koalice, se na opavskou radnici vrátil koncem roku 2015 také „pánský klub“. Stejně jako v dobách primátora Z. Stanjury (ODS) 2002-10, není ani nyní pod vedením primátora R. Křupaly (ČSSD) v městské radě jediná žena.

Zelení: Návrat pánského klubu
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Vedení města se po 5leté přestávce stalo opět čistě mužskou záležitostí, což je v Opavě spíše pravidlem. Od roku 1990 byly na radnici pouze 3 ženy. Funkci náměstkyně primátora zastávala Jiřina Bouchalová (1994-8), Pavla Brady (2010-4) a Simona Bierhausová (2014-5). Ani v radě města nebývají ženy často. Primátor Stanjura ani Křupala si do rady nepřizvali žádnou ženu. Po dobu jednoho roku primátora Vítečka (zvolen za ANO) byly v 11-členné radě 2 ženy. Vůbec nejvíc žen radních pracovalo v období 2010-4 a to hned 4. Ve stejné době bylo také nejvíce zastupitelek, konkrétně 22,2 %, oproti nejmenšímu počtu v letech 2006-10, kdy jich bylo jen 6,6 %. Od roku 1990 máme průměrně v zastupitelstvu 15 % žen, zatímco ve všech statutárních městech ČR je jich nyní 26 %.

Graf_analyza_komunal_2014_kandidatky-page-004

Podíváme-li se na uplynulá volební období z jiné perspektivy, pak zjistíme, že největší dluhy města kvůli nákupu 270milionové Slezanky vznikly právě v době nejnižšího počtu žen v zastupitelstvu. Tím ovšem nenaznačujeme jakékoliv souvislosti. Ve stejné době mělo přitom město jedny z nejvyšších příjmů a vyčerpalo nejvíc peněz z evropských fondů, které šly hlavně do velkých projektů rekonstrukcí kulturních zařízení. Naproti tomu v letech 2010-4, tedy v době nejvyššího počtu žen v zastupitelstvu a radě, navzdory vysokému zadlužení (z minulosti), začalo město poprvé systematicky rekonstruovat a zateplovat školy, školky a městské byty, zvyšovat podporu sociálních služeb a zrealizovalo projekt komunitního centra, které slouží zdravotně postiženým. Prakticky se projevilo to, co funguje v každé domácnosti – ženy a muži mají jiné životní zkušenosti a z toho také vyplývající rozdílné priority. Je tedy velká škoda, že se současná koalice rozhodla opět nevyužít potenciálu žen a nezapojila je do vedení ani rady města. Anebo to snad byli voliči, kteří si přáli na radnici jen muže? S koalicí ČSSD, Změny pro Opavu, bývalého ANO a KDU-ČSL se na opavskou radnici vrátil opět čistě pánský klub a je otázkou jaké projekty, za jakou cenu a pro koho se rozhodnou nyní realizovat. Budou to další „Slezanky“ nebo projekty prospěšné pro občany?

Tabulka_ženy v opavské politice

Tento článek byl zaslán k publikaci do květnového čísla městského zpravodaje Hláska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.