Zelení: Otevření kamenolomu u Lešan by zničilo tvář části Posázaví

30.12.2016 8:36

Zelení ostře odmítají plán na otevření nového kamenolomu mezi obcemi Lešany na Benešovsku a Kamenný Přívoz u Prahy.

Zelení: Otevření kamenolomu u Lešan by zničilo tvář části Posázaví
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Návrh počítá s průměrnou roční těžbou 300 tisíc tun posázavské žuly po dobu 20 let. Proti plánu vznikla petice, kterou podepsalo přes 800 místních obyvatel, a záměr odmítla zastupitelstva obou dotčených obcí.

“Dobývací prostor kamenolomu, přes který v současnosti vede zelená turistická značka, má mít výměru bezmála 20 hektarů s pomyslným středem na kopci Holé vršky. Ty jsou vzdálené jen asi půl kilometru od prvních domků části obce Lešany Nová Ves. Holé vršky by těžbou zcela zmizely, a tím by se nenávratně změnil tamní krajinný ráz. Samotná těžba navíc zatíží okolí hlukem, zvýšenou dopravou a prachem. To všechno by měli místní podstupovat podle záměru firmy GET v době výstavby dálnice D3. S tím zelení rozhodně nesouhlasí,” vysvětluje Matěj Stropnický, předseda Strany zelených.

“Místní lidé nerozumí tomu, proč by měl být v této oblasti další kamenolom. V okruhu 10 kilometrů je lomů hned několik. Všechny se dnes potýkají s odbytem a jen čekají na zahájení stavby dálnice D3. Dva z nich jsou navíc umístěny u železnice, takže nezatěžují silniční dopravu. A jejich zásoby kamene dostačují pro výstavbu několika dalších dálnic D3,” dodává Daricha Moravčíková (SZ), jedna z iniciátorek petice s tím, že obdivuje “občanskou odvahu obyvatel Lešan a Kamenného Přívozu, kteří se svým podpisem postavili čelem neodvratné skutečnosti neustálého pokořování přírody a mamonu rychlého zisku”.

Z dalších nedostatků projektu lze zmínit nutnost archeologického průzkumu s ohledem na možný výskyt nálezů z keltské epochy, nedostatečnou akustickou studii či nedostatečné vyhodnocení seismických otřesů na stavby a ostatních vlivů posuzovaného kamenolomu na životní prostředí, a to zvláště v kombinaci s plánovanou dálnicí D3. V lokalitě se například vyskytuje ohrožený tis červený, jedle bělokorá či chráněný čmelák, slepýš křehký a další ohrožené druhy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…