Zelení: Přípomínka romského holocaustu v Letech u Písku

15.05.2018 11:00

Dne 13. května proběhl pietní akt v Letech u Písku u památníku obětí romského holocaustu. Před více než sedmdesáti lety se toto pietní místo stalo symbolem utrpení českých Romů i symbolem váhavého vyrovnání české společnosti s touto temnou minulostí.

Zelení: Přípomínka romského holocaustu v Letech u Písku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Štěpánek

Nedělní den byl nezbytnou vzpomínkou nejen na tragické oběti romského holocaustu, ale i na neomluvitelný podíl samotných Čechů na této tragédii – velitelství i ostraha tábora byla totiž v rukou českých protektorátních četníků.

„To, že místo bývalého tábora v Letech nestálo po boku Auschwitz, Dachau, a dalších míst, kde umírali Židé, Poláci, Romové, Češi a spousta dalších národů, bylo proto, že jsme my Češi jako většinový národ nebyli ochotni říct jasně, že jde o místo stejné hanby, jako ta ostatní, a že jsme se, k naší hanbě, na tom v minulosti podíleli. Bohužel jsme naslouchali těm předsudečným, xenofobním nebo rasistickým hlasům, kde stále někdo našeptával, že protože tu umírali Romové, tak to nebylo tak strašné, jako když umírali jiní,“ řekl na místě Petr Štěpánek, předseda Zelených. 

Je nutné si připomínat nejen osud tisíců obětí z řad českých Romů, z nichž válku přežilo jen mizivé procento, ale i připomínat a přiznat naše vlastní selhání a podíl na této události – jen tak se můžeme této temné stránce naší moderní historie postavit čelem. Nečinnost porevolučních vlád v otázce demolice vepřína byla nebetyčnou ostudou naší země, kterou Strana zelených i české a mezinárodní lidskoprávní organizace opakovaně kritizovaly. Porevoluční existence vepřína a neschopnost či neochota demokratických vlád jej vykoupit a nahradit důstojnou pietou je i jakýmsi symbolickým projevem našeho váhavého vyrovnání s podílem české společnosti na genocidě českých Romů za 2. světové války.

„Nejen jako občan České republiky, ale i jako občan Evropské unie bych si přál, aby všechny národy Evropy společně dokázaly pracovat na tom, aby romský národ byl etnicky, kulturně i jazykově národem rovnoprávným všem evropským národům a aby užíval stejných práv,“ dodal Petr Štěpánek.

Prezident Václav Havel před 23 lety odhalil na místě masového hrobu památník. Václav Havel tehdy říkal, že jsme na počátku cesty – cesty k hledání vzájemného porozumění – tato cesta nikdy nekončí a toto každoroční setkání a současná naděje na vybudování důstojného památníku na místo smrdutého vepřína i ocenění Cena za lidství, jež se zde letos poprvé udělovala, je snad symbolickým znakem toho, že jsme se na cestě k vzájemnému porozumění vydali správným směrem.

„Konečně nevedeme tu stupidní diskusi, zda v táboře Letech lidé zemřeli, nebo byli zavražděni. Každý, kdo byl poslán do koncentračního tábora, byl zavražděn! Každý, kdo v něm zemřel, byl zavražděn, bez ohledu na to, jak se to stalo.“

Předseda Zelených Petr Štěpánek přednesl po pietním aktu projev jako jediný zástupce českých politických stran. Zelení jsou jediná strana, která od revoluce podporovala snahy o důstojnou připomínku romského holocaustu v Letech. Petr Štěpánek v projevu mimo jiné zmínil zásluhy Milana Horáčka, spoluzakladatele německých Zelených a českého emigranta, který na téma neuctivé stavby vepřína v Letech upozorňoval dlouhá léta na půdě německé i evropské.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…