Zelení: Vláda se musí zabývat množícími se chybami Policie ČR

08.06.2015 18:59

Strana zelených (SZ) je silně znepokojena vzrůstajícím počtem případů užití síly ze strany Policie ČR proti neozbrojeným občanům.

Zelení: Vláda se musí zabývat množícími se chybami Policie ČR
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Akce Milada, Cibulka, Klinika a Fénix vzbuzují pochybnosti o přiměřenosti zásahu a použitých prostředků. Zelení jsou přesvědčeni, že Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), jejímž úkolem je i dohled nad policejními akcemi, pochybila a vyzývají Vládu a Parlament ČR, aby se vážnou situací začaly zabývat.

„Policie ČR v některých případech nepostupuje zcela korektně. Mnohdy používá mnohem razantnější prostředky k dosažení cíle, ač by stačilo použití prostředků mnohem mírnějších. Ne ve všech případech dojde k uspokojivému vyřešení policejních přešlapů. Ostatně práce Generální inspekce bezpečnostních sborů je často předmětem kritiky, a to nejen ze strany občanů, nýbrž i ze strany policistů samotných. O tom svědčil průběh jednání u kulatého stolu, který jsem pod záštitou Ústavně-pravního výboru pořádala ve spolupráci s Ligou lidských práv před časem v Senátu,“ uvádí Eliška Wagnerová, senátorka za SZ.

„Policejní excesy jsou výsledkem především naprosto nefungující kontroly, kterou má provádět GIBS. GIBS je na místo toho zneužívána jako politický a mocenský nástroj ke krytí policejního násilí, nebo naopak likvidaci nepohodlných policistů. Především s Ligou lidských práv, kterou podporuji osobně v jejich činnosti, se snažím prosadit veřejné slyšení o GIBS na půdě Senátu. A též spolupracuji se členkou kontrolního výboru sněmovny ke GIBS Janou Lorencovou. Mluvil jsem o GIBS s ministrem vnitra, podpořil otevřený dopis předsedovy vlády. Problematika GIBS je dlouhodobě mojí velkou prioritou. Pokud jde o exces Cibulka, podle mého nezákonný zásah policie, je situace o to horší, že konání posvětil i státní zástupce. V kauze Šumava jsem pro bono poskytoval právní pomoc jednomu z napadených,“ uvádí Václav Láska, senátor za SZ.

„Akce Milada, Cibulka či Klinika jsem zevrubněji zaznamenala. Z mého úhlu pohledu se policejní přístup v těchto případech jeví coby přinejmenším nepřiměřený i unáhlený. Proto pokud se naskytne na půdě Senátu prostor pro uspořádání veřejného slyšení věnovaného práci GIBS, velmi ochotně jej podpořím,“ uvádí Ivana Cabrnochová, senátorka za SZ.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Pavliku, hnij si dál v Řeporyjích a pyšni se tím, že lezeš do anusu politickým nulám

7:02 Rajchl (PRO): Pavliku, hnij si dál v Řeporyjích a pyšni se tím, že lezeš do anusu politickým nulám

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k facebookovému postu starosty pražských Řeporyjí Pav…