Zelení: Zájem o cestování nočními vlaky se zase vrací

24.09.2021 5:34 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k podpoře ekologické dopravy po železnici

Zelení: Zájem o cestování nočními vlaky se zase vrací
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Představte si, že teď večer usedáte do vlaku... Cestovat za prací nebo na dovolenou po Evropě šlo ještě před pár lety hustou sítí nočních vlaků. Ta se ale díky neférové konkurenci letecké dopravy postupně rozpadla. Proč? Létání je totiž daňově zvýhodněné – a to je nefér. Vůči vaší peněžence, i vůči přírodě. Letadlo je totiž mnohem méně ekologický dopravní prostředek.

Zájem o cestování nočními vlaky se ale zase vrací. Lidé chtějí cestovat ekologicky a oceňují i pohodlí, které noční vlaky nabízí. Večer si v klidu ustelete a ráno se čerství probudíte v cílovém městě. Velký zájem je u nás i o dovolenkové spoje do Chorvatska.

Fungující spoje nočních vlaků zejména na západ od nás ale chybí. Jako Zelení prosazujeme napojení nočních linek na důležitá města na západě – Frankfurt, Brusel, Amsterdam nebo Paříž. Chceme také, aby daně a poplatky pro vlaky srovnaly s těmi leteckými, aby nebyla železnice znevýhodněna. A také prosazujeme, aby stát více investoval do obnovy a rozvoje nových spacích vozů. Třeba tak jako v Rakousku – i díky tomu, že rakouská vláda s účastí Zelených má životní prostředí jako prioritu, jsou dnes rakouské dráhy evropskou špičkou v nočních vlacích.

Náš spolupředseda Michal Berg je velký fanoušek nočních vlaků a pro své cesty po Evropě je používá velmi často. Dokonce o nich píše na svém blogu ZDE.

A co vy a noční vlaky? Pamatujete si je z dětství, využíváte je i dnes, nebo jste jimi ještě nejeli?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…