Zelení podporují vládní návrh na kratší a vyšší rodičovskou, ale upozorňují na rizika

22.06.2016 17:07

Vyjádření Strany zelených k vládnímu návrhu změn v rodičovské dovolené.

Zelení podporují vládní návrh na kratší a vyšší rodičovskou, ale upozorňují na rizika
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Zelení podporují návrh na kratší rodičovskou s vyšším příspěvkem, který dnes schválila vláda. Rozhodně však varují před kolektivní výchovou u dětí mladších dvou let, která by mohla mít negativní dopady na dětskou psychiku. Podle novely zákona o státní sociální podpoře by rodičovská mohla být od ledna příštího roku vyšší, a to až jako mateřská. Matky a otcové by tak přidělených 220.000 korun čerpali rychleji a mohli by se dřív vrátit do práce.

“Odborníci se shodují, že zcela bez problémů snáší kolektivní výchovu většina tříletých a starších dětí. I některé tříleté děti chodí do školky takzvaně “na zvykání”, tedy zpočátku třeba jen na dopoledne, než se vyrovnají s tím, že jsou část dne bez rodičů. U dětí mladších dvou let se bojíme trvalejších negativních dopadů na dětskou psychiku. Souvisí s tím i pozdější výchovné problémy, na něž si stěžujeme už dnes,” uvedla lékařka Irena Moudrá Wünschová, první místopředsedkyně Strany zelených.

Novela zákona má pomoci zlepšit ekonomickou situaci rodin s malými dětmi. “Nicméně považujeme za optimální, pokud je to aspoň trochu možné, aby mohl být jeden z rodičů - a mohou se i prostřídat - co nejvíce se svými dětmi, minimálně do dvou let věku,” dodala Kateřina Jechová, vedoucí odborné sekce SZ pro sociální politiku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

6:03 Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu Josefa Středuly na zkrácení povinné školní d…