Zelení si na víkendovém sjezdu zvolí nové vedení

21.01.2016 8:24

Strana zelených si o víkendu zvolí nové vedení. Do čela sedmičlenného předsednictva bude volit muže a ženu (předsedu a 1. místopředsedu), kteří společně s dalšími členy předsednictva budou mít dvouletý mandát.

Zelení si na víkendovém sjezdu zvolí nové vedení
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Kandidaturu na post předsedy oznámili Matěj Stropnický, Jan Šlechta a Petr Štěpánek. Pokud se na sjezdu neobjeví další kandidátka na předsedkyni, musí se 1. místopředsedkyní stát žena. Na tu zatím kandidují Monika Horáková a Irena Moudrá Wünschová. Kandidáti Michal Berg a Petr Kutílek by v takovém případě kandidovali na post dalšího místopředsedy.

“Musíme znovu vyvolat silné emoce, brát se přesvědčivě za problémy, které trápí nejen nás a naše přátele, ale i lidi, s nimiž nás nespojuje stejný životní styl, práce, zájmy, často ani všechny hodnoty. I u těchto ‚jiných‘ lidí (jiných, než jsme my sami), musíme umět vyvolat očekávání, že je budeme umět zastupovat, že budeme právě my nejlépe hájit jejich zájmy,” uvádí Matěj Stropnický.

“Již nevystačíme s klasickým paradigmatem ‘Mysli globálně, jednej lokálně’, ale musíme jít více do tvaru písmene T, tedy do šířky i do hloubky, a paradigma zahustit na: Mysli globálně i lokálně, jednej lokálně i globálně,” uvádí Jan Šlechta.

“V uplynulém nevolebním roce se strana zabývala především přípravou programu strany a změnou stanov. Hlavním cílem nového vedení bude obrátit toto úsilí vně strany směrem k voličům. První rok bude úkolem předsednictva zejména poskytnout zázemí krajům pro úspěch v krajských a senátních volbách,” uvádí Petr Štěpánek.

Sjezd zelení zahájí vystoupeními hostů. Mezi nimi má být například bývalý předseda SZ a programový ředitel Greenpeace pro Středozemí a Blízký východ Jan Beránek či europoslanec a spolupředseda European Green Party Reinhard Butikhofer. Následně vystoupí zástupci dalších politických stran: místopředsedkyně ČSSD a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová, místopředseda KDU-ČSL Jiří Mihola, místopředsedkyně STAN Věra Kovářová a předseda Pirátské strany Lukáš Černohorský.

Kromě vedení bude na 250 delegátů volit také ombudsmana SZ či revizní orgány strany. SZ jako strana s titulem Strana otevřená ženám pořádá předvolební debatu s kandidátkami do předsednictva, která proběhne v 21. ledna v Brně. Sjezd bude tradičně možné sledovat on-line. Profily kandidátů a kandidátek na předsedu a místopředsedu, stejně jako jména dalších kandidátů najdete níže.

PROFILY KANDIDÁTEK A KANDIDÁTŮ

PŘEDSEDA / MÍSTOPŘEDSEDA

MATĚJ STROPNICKÝ (*1983)

člen předsednictva SZ, bývalý náměstek primátorky hlavního města pro územní rozvoj a bývalý místostarosta Prahy 3 pro oblast bydlení a kultury

Studoval v Lisabonu a Římě, absolvoval žurnalistiku a mezinárodní teritoriální studia, má doktorát z mediálních studií. V letech 2003 až 2009 pracoval v Literárních novinách postupně jako přispěvatel, asistent šéfredaktora, redaktor a editor.

V roce 2009 spoluzaložil občanské sdružení Žižkov (nejen) sobě usilující o spravedlivou privatizaci bytů. Dalo i název koalici, se kterou pak v letech 2010 i 2014 úspěšně kandidoval do zastupitelstva Prahy 3. Spoluzaložil sdružení Tady není developerovo, které se úspěšně angažovalo ve věci záchrany Nákladového nádraží Žižkov.

JAN ŠLECHTA (*1959)

literát a horolezec, člen Svazu bojovníků za svobodu

Vystudoval obor Elektronické počítače a jejich operační a datový software. Působil jako středoškolský učitel a na katedře číslicového návrhu Fakulty informačních technologií ČVUT.

Jako horolezec má za sebou mimo jiné výstupy na Chan-Tengri (7 010 m n. m.), Huascarán (6 874 m n. m.) a Island Peak (6 182 m n. m.).

PETR ŠTĚPÁNEK (*1965)

1. místopředseda SZ, starosta Prahy 4 a předseda klubu zastupitelů v zastupitelstvu hlavního města

Studoval přírodní vědy, disertaci obhájil v Akademii věd ČR. Založil a deset let vedl protikorupční spolek Oživení a spoluzakládal Automat. Před listopadem 1989 byl aktivní v undergroundové Ekologické společnosti. V devadesátých letech pracoval jako mluvčí Ministerstva životního prostředí.

Mezi roky 2006 a 2009 byl radním hl. m. Prahy pro oblast životního prostředí, energetiky a cyklodopravy. Za svého působení prosadil výsadbu nových lesů, modernizaci odpadového hospodářství a výstavbu nových cyklostezek. Sám je nadšeným propagátorem cyklistiky nejen v Praze, kolo používá i k pracovním cestám.

1. MÍSTOPŘEDSEDA / 1. MÍSTOPŘEDSEDKYNĚ

MONIKA HORÁKOVÁ (*1983)

zastupitelka Prahy 2 a členka rady krajské organizace SZ v Praze, novinářka, překladatelka a aktivistka

V letech 2006 až 2009 pracovala pro Poslanecký klub SZ. Je vedoucí Kulturní a mediální odborné sekce SZ. Překládá zejména vzpomínky německy mluvících obyvatel na život v Československu do roku 1945. Je rovněž propagátorkou guerilla gardeningu a komunitního zahradničení. Loni na podzim stála za iniciativou Hlavák, kdy dobrovolníci pomáhali uprchlíkům projíždějícím Prahou.

IRENA MOUDRÁ WÜNSCHOVÁ (*1957)

členka republikové rady SZ a zastupitelka v Ústí nad Labem

Působí jako lékařka v Krajské nemocnici v Ústí nad Labem. Pracuje rovněž pro Mobilní domácí hospic v Ústí nad Labem a Hospic Sv. Štěpána v Litoměřicích. V občanské a politické práci se věnovala otázkám spojeným s problematikou území bývalého pohraničí, těžce poničeného ekologickou, sociální a ideovou devastací. Je jednou ze zakládajících členek iniciativy V Ústí neonacisty nechceme, podílela se na vzniku iniciativy Ústím na kole. Aktivně se účastní projektů Fóra 50 %.

MICHAL BERG (*1980)

člen předsednictva SZ, zastupitel Vsetína a podnikatel

Michal Berg vystudoval obor audiovizuální reklamu a obor ekonomie a podnikání. Kromě vlastního podnikání působil jako sportovní novinář, tiskový mluvčí a media manager české hokejové reprezentace i jako lektor využívání sociálních sítí pro neziskovky i byznys. V posledních letech se věnuje občanskému aktivismu, založil web www.pomocuprchlikum.cz a vedl tým mezinárodních koordinátorů dobrovolné pomoci. Stál u vzniku Mezinárodního týmu SZ, který má na starosti mezinárodní kontakty a výměnu zkušeností pro zelené politiky a političky.

PETR KUTÍLEK (*1976)

zastupitel Prahy 4 a ředitel organizace Pro bono aliance

Pro bono aliance sdružuje právníky usilující o zvýšení účinnosti právního systému při ochraně lidských práv, veřejného zájmu a dalších důležitých hodnot. Petr Kutílek vystudoval politologii na Central European University v Budapešti a management pro veřejnou správu na New York University. Několik let pracoval v poradenských firmách, zkušenosti má i z neziskového sektoru. V Respekt institutu inicioval projekty zabývající se korupcí ve veřejném sektoru. Inicioval mimo jiné petici Praha 4 bez hazardu.

ČLENOVÉ / ČLENKY PŘEDSEDNICTVA

MÁRIA MAGGIE DOKUPILOVÁ
HANA VERONIKA KONVALINKOVÁ
TOMÁŠ KŘEMEN
DANIEL PITEK
LUKÁŠ TŮMA
JAN TRNKA
HELENA VAŘEJKOVÁ
MATOUŠ VENCÁLEK

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.