Zelení volí nové vedení: Stávající předseda Liška svede souboj se Štěpánkem

23.01.2014 19:49

Poslední lednový víkend 25. a 26. ledna se bude konat celorepublikový sjezd zelených.

Zelení volí nové vedení: Stávající předseda Liška svede souboj se Štěpánkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

V návaznosti na výsledky předčasných voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR na podzim roku 2013 vedení zelených již dříve oznámilo, že na lednovém sjezdu rezignuje. Ondřej Liška, který stojí v čele zelených od prosince 2009, bude opět kandidovat na post předsedy. Během sobotní volby svede souboj s Petrem Štěpánkem, který rovněž ohlásil svoji kandidaturu.

Oba kandidáti na post předsedy nejsilnější mimosněmovní strany působí v politice více než deset let a také se oba v minulosti podíleli na vedení strany ve funkcích místopředsedů. Teď budou na sjezdu bojovat o hlasy zelených delegátů a delegátek z celé ČR. Ondřej Liška se přitom o mandát předsedy strany bude ucházet již počtvrté. Petr Štěpánek kandiduje na post předsedy po deseti letech, v roce 2004 jej těsně porazil Jan Beránek.

Zelení své vedení volí zpravidla každé dva roky. Dbají přitom na přiměřené zastoupení žen i mužů. Předseda či předsedkyně a první místopředseda či místopředsedkyně musí být opačného pohlaví, nejméně jedna žena a jeden muž jsou pak mezi dalšími pěti členy předsednictva.

Na sjezdu zelených během soboty vystoupí s projevem jako hosté mimo jiné bývalá zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová, advokát Václav Láska nebo filozof a sociolog Václav Bělohradský.

Další informace, včetně profilů kandidátů a možnosti akreditace najdete průběžně na www.zeleni.cz/sjezd-zelenych-2014

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…