Zelinka (SZ): Česko migranti neohrožují

11.02.2016 6:30

Po téměř půl roce trvání uprchlické krize si můžeme říci, že Česká republika situaci zvládá. Pesimistické scénáře se nenaplnily, počty azylantů v ČR se pohybují v řádu desítek až stovek. Problémy s nimi v zásadě nejsou.

Zelinka (SZ): Česko migranti neohrožují
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Myslím, že naše orgány spojené s výkonem azylové politiky odvádí dobrou práci. Zajišťují, aby na našem území mohly nalézt útočiště osoby skutečně potřebující pomoc před válkou, nevhodné osoby cizinecká policie vrací a jejich žádosti zamítá. Svědčí o tom i tisíce vyhoštěných cizinců, kteří nesplňovali podmínky legálního pobytu.

Odlišná je situace v jiných zemích EU, kam proudí migranti v těžko zvladatelných počtech. Zde je kontrola problematická a riziko mnohem větší. Rozšířená kontrola na hranicích je logický krok, neměla by však být na úkor svobody pohybu.

Humanitární pomoc a aktivní mírová politika jsou naší povinností. V každém případě však musíme nadále rozlišovat mezi skutečnými uprchlíky a mladými bojovníky, kteří využívají migračních proudů k cestě do Evropy.

Situaci komplikuje skutečnost těžko ověřitelných osobních dokladů a zjistitelné totožnosti. Přijímány by v každém případě měly být přednostně ženy, děti a staří lidé, kteří žádné riziko představovat nemohou.

Myšlenky na vybudování "nedobytné pevnosti" či na obehnání Evropy plotem zásdně a jednoznačně odmítám. Zůstaňme i nadále otevření.

Celá aktuální azylová politika by měla být chápána jako dočasné a krizové řešení, které samozřejmě krizi samotnou nevyřeší, měli bychom však alespoň zmírnit její lidské dopady. Dlouhodoběji musíme usilovat o nalezení smíru a sblížení mezi našimi kulturami. Ukončení válek musí být naší prvořadou snahou a celého mezinárodního společenství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…