Zeman: Baťa nikdy nemluvil o zaměstnancích, vždy mluvil o spolupracovnících

02.10.2013 13:52

Projev prezidenta republiky během setkání se zaměstnanci firmy Huisman Konstrukce, s. r. o.

Zeman: Baťa nikdy nemluvil o zaměstnancích, vždy mluvil o spolupracovnících
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miloš Zeman v Ostravě

Vážený pane hejtmane, vážený pane řediteli, dámy a pánové,

vždy žádám od vedení podniku, který navštívím, aby mě seznámilo s jeho zaměstnanci. Protože víte, že existovaly Potěmkinovy vesnice – prosperujeme, máme úspěch a pak to někdy dopadlo docela špatně. Dívám se na tváře zaměstnanců a zkoumám, jestli na těch tvářích je spíše úsměv, nebo spíše zamračenost, protože podle obojího se dá poznat nálada v podniku.

Ptal jsem se pana ředitele, jaká je u Vás míra fluktuace. Když odečteme přirozený odchod do důchodu a odchod v době zaučování nebo spíše zaškolování, tak jsem byl informován o tom, že ta míra fluktuace je 1,5 %, což je jedno z nejnižších čísel, jaké jsem kdy v podniku slyšel. A mělo by to znamenat, že v tomto podniku, alespoň většina z Vás, určitě ne všichni, to byste nebyli lidé, je spokojena a cítí se být jeho součástí. Tomáš Baťa nikdy nemluvil o zaměstnancích, vždy mluvil o spolupracovnících a já si myslím, že takový „teamspirit“ je pro každý úspěšný podnik velice důležitý.

Na žádost pana premiéra Rusnoka jsem nedávno na Hradě přijal zástupce tří méně úspěšných podniků a tam jsem nepotřeboval žádné setkání se zaměstnanci. Nebudu je jmenovat, ti z Vás, kdo se o věci zajímají, ta jména vědí. Teď jsem velmi rád, že po Vítkovicích mohu navštívit Vaši velmi slavnou a perspektivní firmu, která dosahuje zisku, nikoli ztráty, která dává jistotu svým zaměstnancům a k níž patří také firma Hyundai kde, doufám, že to bude něco podobného.

Vím, že hlavní problém Ostravska je nezaměstnanost. Snažím se ve spolupráci s dalšími partnery tento problém alespoň trochu řešit. Chtěl bych Vás informovat, že není vyloučeno, řeknu to velmi opatrně, že do tohoto kraje, a na Ostravsko přímo, přijde další velký zahraniční investor, který může zaměstnat až dva tisíce lidí, čímž Vás vůbec nepobízím k tomu, abyste odešli z tohoto podniku a šli k tomuto investorovi. Ale například pro propuštěné horníky to má určitý význam.

Na závěr svého úvodního slova bych Vás chtěl vyzvat k vyslovení Vašich názorů, otázek, připomínek, protože prezident, zejména přímo volený prezident, tady není jenom proto, aby mluvil, ale především proto, aby naslouchal.

Děkuji Vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: zemanmilos.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).