Zeman: Plně podporuji rozšíření jaderné elektrárny v Dukovanech

25.06.2014 18:56

Projev prezidenta republiky během setkání s představiteli Kraje Vysočina

Zeman: Plně podporuji rozšíření jaderné elektrárny v Dukovanech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane hejtmane, dámy a pánové,

teď se dívám na támhletu obrazovku a vzpomínám si na jeden verš: „Z oblohy šlehají plameny jeřabin a cítíš vůni posledního sena“, to je z kantáty Otvírání studánek Bohuslava Martinů. Jeřabiny vidím, do posledního sena je ještě poměrně daleko, ale jsem rád, že tady jsem, protože na Vysočinu se po ukončení svého funkčního období zcela určitě vrátím a cítím se tady doma.  Dokonce jsem vytvořil teorii, podle níž Kolín, mé rodné město, je součástí Vysočiny, což mohu, pane hejtmane, hravě prokázat, protože v Kolíně jsou poslední výběžky Železných hor a Železné hory, jak obecně známo, jsou považovány za součást Vysočiny.

Seznámil jsem se samozřejmě velmi podrobně s problémy Vašeho kraje. Jak víte, je standardní struktura, kdy se snažím setkat s co největším počtem lidí jak na náměstích, tak na zasedání zastupitelstev, osobností kraje, podnikatelů, odborářů atd. A abych mluvil o konkrétních problémech, nebudu zakrývat, že s panem hejtmanem se známe dlouhá léta a setkávali jsme se na mé chalupě v Novém Veselí. Už tehdy jsme diskutovali o drobném projektu, který letos na podzim, což je spíš zajímavé pro novináře než pro zastupitele, bude úspěšně dovršen, to znamená zasazení stromu na hrázi rybníka v Novém Veselí.

Ale abych přešel k důležitějším otázkám. Hovořili jsme s panem hejtmanem o možnosti, která se otevřela i při mé návštěvě Libereckého kraje, o tom, že by se měla postupně dobudovat struktura krajských soudů tak, aby každé krajské město mělo vedle krajského policejního ředitelství také svůj krajský soud. Hovořili jsme o tom, že v situaci, kdy ve státním fondu dopravní infrastruktury jsou nevyčerpané prostředky, které bohužel nemohou být využity pro dálnice nebo silnice první třídy z toho důvodu, že chybí projektová připravenost a někde i výkup pozemků, že tedy tyto prostředky mohly být relokovány právě ve prospěch krajů a jejich dopravních investic. Mám zatím přísliby jak paní ministryně spravedlnosti, tak pana ministra financí v tomto ohledu. A protože sliby se mají plnit, tak věřím, že oba ministři tyto sliby splní.

Víte, že jsem velký zastánce jaderné energetiky a nesnáším, když jsou naše pole pokryta solárními panely. Takže plně podporuji úmysl, aby se rozšířila kapacita jaderné elektrárny v Dukovanech.

Co říci závěrem? Snad jenom to, co už napsal František Halas ve své básni. Když jsem řekl, že se po ukončení svého funkčního období vrátím na Vysočinu, tak bych citoval Františka Halase: „ A kdyby mně oči jen pro pláč zbyly, já se tam vrátím, já se tam třeba i po slepu vrátím.“

Děkuji Vám za Vaši pozornost.

Miloš Zeman, prezident České republiky, Jihlava, 25. června 2014

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: zemanmilos.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

14:02 Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.