Zemánková Týřová (ODS): Podnikatelům v Litvínově chybí zájem města

13.03.2017 14:07

Podnikatelům v Litvínově chybí zájem vedení města. Tvrdí to jednatelka pekárny Japek a zastupitelka za ODS Helena Zemánková Týřová. Podle jejího mínění by živnostníkům pomohlo snížení daně z nemovitostí. Při svých rozhodnutích by mělo vedení města také brát větší ohled na zájem podnikatelů, kteří vytváří ve městě pracovní místa.

Zemánková Týřová (ODS): Podnikatelům v Litvínově chybí zájem města
Foto: ODS
Popisek: ODS

Daně z nemovitostí jsou podle Heleny Zemánkové Týřové v Litvínově zbytečně vysoké. Město před časem zvýšilo koeficient, kterým upravuje zákonnou sazbu daně z nemovitosti. Ve chvíli, kdy se tato sazba zákonem zvýšila, město koeficient neupravilo. „V Litvínově v posledních letech ubývá obyvatel. Město by mělo mladé lidi motivovat k tomu, aby tu chtěli zůstávat, zakládat rodiny, začít podnikat. Jednou z motivací by mohly být například nižší daně z nemovitostí,“ míní zastupitelka. V současné době platí jedna sazba daně z nemovitostí pro celé území Litvínova. „Možným řešením by bylo Litvínov rozdělit na několik částí, ve kterých by byla rozdílná výše daně z nemovitostí. Například pro podnikání v centru Litvínova, kde mají své obchody drobní živnostníci, by mohla platit nižší daň. Stejně tak pro podnikání v Janově, kde podnikatelům vznikají vyšší náklady na ostrahu nemovitostí vzhledem k tomu, že se jedná o sociálně vyloučenou lokalitu s vyšší kriminalitou. Vyšší daň z nemovitosti by naopak měla zůstat zachována v průmyslových zónách, kde působí větší firmy. Město by tak alespoň částečně kompenzovalo zatížení, které pro život Litvínova průmyslové zóny znamenají,“ navrhuje Helena Zemánková Týřová. Snížení daně z nemovitosti pro rezidenční čtvrtě by pak podle zastupitelky mohlo přilákat více obyvatel, kteří by chtěli v Litvínově investovat do bydlení. „Pokud počet obyvatel Litvínova klesne pod 25 tisíc, sníží se také příjem, který má město z rozpočtového určení daní od státu a koeficient daně z nemovitostí se také automaticky sníží,“ vysvětluje zastupitelka.

Podle jejího mínění by mělo vedení města také věnovat větší pozornost potřebám podnikatelů a drobných živnostníků. „Vedení města by mělo zvažovat každé své rozhodnutí, jestli negativním způsobem neovlivní podnikatele. Mělo by projevit zájem o to, co podnikatelé a živnostníci ke své práci potřebují a co by jim pomohlo. Jde i o takové zdánlivé maličkosti, jako je možnost parkování v centru města nebo průjezdnost ulic, kde jsou obchody. Jsou to právě podnikatelé a živnostníci, kteří do města přináší život, vytváří pracovní příležitosti a poskytují obyvatelům města potřebné služby. Pozornost a péči od vedení města si zaslouží,“ říká Helena Zemánková Týřová a dodává, že firma její rodiny zaměstnává dvě stě lidí v Janově, ale zatím se nedočkala žádného zájmu ze strany města o své podnikání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…