Ženíšek (TOP 09): Rusko změnilo bezpečnostní prostředí v Evropě

06.12.2014 15:35

Komentář místopředsedy Marka Ženíška ke koncepci zahraniční politiky.

Ženíšek (TOP 09): Rusko změnilo bezpečnostní prostředí v Evropě
Foto: top09.cz
Popisek: Marek Ženíšek

Mezi poslanecké lavice unikla nová koncepce zahraniční politiky České republiky, která vzbudila mnoho ohlasů napříč politickým spektrem. Již na první stránce můžeme vidět opravdové směřování zahraniční politiky, které rozhodně není na Západ.

Koncepce se dotýká téměř všeho, na co bychom si mohli vzpomenout. Od přeměny světového řádu až po inspirování se reformním komunismem. Co je ale podle mě nejvíce v textu špatně, to jsou pasáže o východní Evropě. Spolupráce s Ruskou federací je dána do kontextu s bezpečností, stabilitou a prosperitou regionu. Tohle mohlo platit možná tak v letech 2008 – 2013, ale rozhodně ne teď. Rusko je agresor a Rusko porušilo téměř vše, co bylo v Evropě od Helsinských dohod ustanoven. A jak pak dále může Rusko pro nás představovat důležitého politického a ekonomického partnera, když to v této době ani nejde?!

Rusko změnilo bezpečnostní prostředí v Evropě, o tom nemůže být pochyb. Proč tedy o těchto změnách nikde nevidím ani zmínku? Nehledě na to, že hrozba Islámského státu se nás také nedotýká, protože opět v koncepci chybí. Nemluvě o pojetí lidských práv, která jsou chápána již jen jako práva sociální, a ve vztazích vůči Číně již očividně taky nehrají roli.

Proto mi otázka, zda opravdu chceme vyměnit Havla za Rusko, přijde k tomuto textu velmi vhodná. Pokud pan premiér souhlasí s tímto návrhem, pak hrál při odhalování busty Václava Havla před celým světem divadlo, protože koncepce neobsahuje slovo "Havel" ani jednou a jako zdroje orientace zahraniční politiky jsou zde zmíněni TGM, reformní komunisté a disidentské hnutí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.