Ženíšek: TOP 09 vylučuje spolupráci s komunistickým udavačem

18.09.2013 15:50

Představitelé TOP 09 ve vyjádření pro Novinky.cz zcela vyloučili jakoukoli povolební spolupráci své strany s podnikatelem Andrejem Babišem a jeho hnutím. Hlavním důvodem je Babišova předlistopadová minulost.

Ženíšek: TOP 09 vylučuje spolupráci s komunistickým udavačem
Foto: top09.cz
Popisek: Marek Ženíšek

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek v rozhovoru pro středeční Právo vyloučil povolební spolupráci TOP 09 s hnutím ANO. „Neumím si představit, že by TOP 09 na vládní úrovni spolupracovala nebo že by byla v koalici s hnutím ANO, jehož předseda byl komunistický udavač. Ten termín říkám záměrně, protože to nic jiného nebylo. Může to vypadat, že si dopředu zužujeme prostor, ale zrovna v případě ANO je třeba to říci nyní,“ řekl.

„Zároveň ale nemáme nic proti Babišovu podnikání. Ale pokud do politiky vstupují lidé s takovou minulostí jako Babiš, tak musejí být připraveni, že se k tomu někdo vyjádří,” naznačil směr, kudy se bude ubírat argumentace jeho strany v předvolební kampani.

Ženíšek zdůraznil, že neuznává tvrzení, že „existovala hodná část StB, která působila v zahraničí a zabývala se pouze ekonomickými zájmy ČSSR, a pak v Československu byla zlá část. My v tom ale rozdíl neděláme“.

K Babišově argumentaci, že agentem StB nebyl a je třeba vyčkat na rozhodnutí soudu, Ženíšek prohlásil: „Respektujeme, jak rozhodne soud, ale pro nás to nemění nic na tom, že TOP 09 s takovým typem člověka v koalici být nechce. Pro naše voliče to je důležitý signál ve srovnání s historií našeho předsedy. Navíc hesla ANO, že nechtějí být politiky a že politici jsou špatní, považuji za velmi nebezpečná. Mám pocit, že může v budoucnu dojít k rozmělnění parlamentního principu,” uzavřel.

Ženíškova ostrá slova ve středu podpořil také 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek:

„V letech komunistické totality byl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v nuceném exilu a ze všech sil pomáhal československému demokratickému disentu v boji proti komunismu. V téže době předseda ANO Andrej Babiš práskal komunistické státní bezpečnosti a pomáhal jí tak mimo jiné i v boji s týmž demokratickým disentem,“ sdělil Kalousek.

Novinky, TOP 09

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.