Zimola: Chceme 25 let od 17. listopadu vládu jedné strany? Část národa asi ano

15.11.2014 21:40

Už nějaký čas nabývám, bohužel, dojmu, že část českého národa by opět ráda zavedla vládu jedné strany. Ne snad v tom pravém politickém slova smyslu, ale co se jednostranné interpretace čehokoli týče.

Zimola: Chceme 25 let od 17. listopadu vládu jedné strany? Část národa asi ano
Foto: archiv kraje
Popisek: Jiří Zimola

Vše jakoby odstartovala loňská volba naší hlavy státu. Ano, ta volba, která byla přímá a po které se tu dlouho volalo. Ale ouha. Část společnosti neskousla prohru svého lídra, což ve finále znamenalo, že sama začala odmítat demokratické principy hlasování. A přitom právě demokratické volby byly jedním z hlavních pilířů listopadových událostí roku 1989.

Podobná skupina lidí rovněž popírá i další obdobný pilíř uvedených událostí, kterým je svoboda projevu či jestli chcete právo na svůj vlastní názor. Nejdeš, neposloucháš a nekoukáš se stejným směrem jako my, jsi automaticky proti nám. Preferuješ jinou politiku a orientaci na jiné země, jdeš proti nám.

Nesympatizuješ se stejnými lidmi, jdeš proti nám…

Je opravdu smutné sledovat vzrůstající kvocient netolerance a nabubřelosti některých lidí, kteří se skoro až topí ve své jediné pravdě vedoucí pomalu až k násilí a nenávisti.

Vše toto silně dehonestuje blížící se výročí 25. let od 17. listopadu 1989, který bezesporu patří mezi nejvýznamnější milníky našich dějin. Události, kterou si je třeba připomenout v klidu a stejně tak si najít čas nad ní v klidu debatovat.

Všechny tyto události nechť jsou nám inspirací k tomu, abychom v každodenním utváření kvalitního a fungujícího demokratického systému nepřestávali.

Demokracie není samozřejmostí, jak se možná nemalá část mladé generace, která se osobně nesetkala s hrůzami válek a osobní nesvobodou, domnívá.

Demokracie není danou jistotou. Je křehkým privilegiem, o které musíme pečovat a stále na něm pracovat.

Jiří Zimola
hejtman Jihočeského kraje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kraj-jihocesky.cz

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Evropská unie nadále energeticky dusí Českou republiku

23:07 Okamura (SPD): Evropská unie nadále energeticky dusí Českou republiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenám energií.