Zitterbart (STAN): Babiš zneužil onkologickou péči k politické propagaci

29.09.2021 13:49

Zneužití prevenčního onkologického letáku ke kampani premiérova hnutí ANO budou řešit zástupci Pirátů a Starostů na zasedání Správní rady VZP. Jedná se podle nich o zneužití peněz pojištěnců VZP.

Zitterbart (STAN): Babiš zneužil onkologickou péči k politické propagaci
Foto: STAN
Popisek: Karel Zitterbart

Na dnešním jednání proto navrhnou prošetření zneužití onkologické prevence k politické propagaci.

Anketa

Má se o zahraniční politice EU dál rozhodovat jednomyslně, čili i s naším právem veta?

98%
1%
hlasovalo: 10640 lidí
Členové správní rady také připomněli, že premiérem navrhovaný projekt Českého onkologického institutu v Praze, který již dříve odmítla i Česká onkologická společnost, nepočítá se zajištěním personálních kapacit a není systémovým řešením onkologické prevence a péče.

Celou situaci komentuje člen Správní rady VZP a senátor za Starosty Karel Zitterbart: „Zneužití letáku k onkologické prevenci pro budování politického PR je jedna věc, problém je ale i v naprosto naivním řešení, které Andrej Babiš prosazuje. Problém onkologické prevence a péče není absence jednoho obřího centra za 8 miliard kdesi v Praze, problém jsou především personální kapacity a prodlevy na cestě pacientů k diagnóze. To je třeba systémově řešit, nikoliv nechat peníze v betonu,“ popisuje situaci lékař a onkolog Zitterbart.

Pavel Východský, další člen správní rady VZP, dodává: „Je nezbytné sledovat cestu pacienta systémem za pomoci kvalitně udělané elektronizace zdravotnictví a to tak, abychom snížili prodlevu mezi diagnózou a zahájením účinné léčby. Prostě peníze ve zdravotnictví je zapotřebí alokovat maximálně efektivně s důrazem na zlepšení zdravotního stavu pacientů.“

Koalice Pirátů a Starostů ve svém společném programu navrhuje například možnost akreditovat společný vzdělávací program pro mladé lékaře skupinou nemocnic a tím zajistit jejich vzdělávání i v malých nemocnicích při udržení jeho kvality. Vedle toho navrhují i kodifikaci některých nových zdravotnických profesí a odpovídající přesun kompetencí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…