Změna pro Jablonec: Článek o účastnících Peltova zájezdu v Jabloneckém měsíčníku nebude

19.09.2015 9:19

Srpnová kauza kolem zájezdu krajských a jabloneckých politiků s Miroslavem Peltou na fotbal do Amsterdamu není pro jeho účastníky příjemná. Přesvědčil se o tom zastupitel za Změnu pro Jablonec Jakub Macek, který poslal článek na toto téma do Jabloneckého měsíčníku. Neprošel totiž cenzurou zastupitelů, včetně těch, kterých se kauza přímo týká.

Změna pro Jablonec: Článek o účastnících Peltova zájezdu v Jabloneckém měsíčníku nebude
Foto: Změna pro Jablonec
Popisek: Změna pro Jablonec

Všechny zastupitelské kluby mají nárok na zveřejnění článku v rozsahu až 2500 znaků včetně mezer na téma dle jejich uvážení v každém čísle Jabloneckého měsíčníku. Až doposud nebylo žádnému zastupiteli zveřejnění článku zamítnuto. To se však změnilo po jednání zastupitelstva 17. září 2015. Až na stůl byl zastupitelům předložen materiál s dotčeným článkem (viz příloha) a v důvodové zprávě se psalo následující:

„Příspěvek do Jabloneckého měsíčníku na říjen 2015 za Změnu pro Jablonec zaslaný Ing. Jakubem Mackem se svou povahou vymyká charakteru příspěvků dosud zveřejňovaných v radničním periodiku. Článek se netýká záležitostí města Jablonec nad Nisou a zároveň je politicky laděný. Redakční rada se prostřednictvím primátora města obrací na zastupitelstvo města, aby se volení zástupci občanů napříč politickým spektrem měli možnost vyjádřit a rozhodnout, zda tento typ článků zařazovat do Jabloneckého měsíčníku. Redakční rada nedoporučuje otištění výše uvedeného příspěvku z důvodu narušení obsahové náplně měsíčníku, jehož hlavním úkolem je poskytovat občanům informace o dění ve městě.“

Krok zastupitelů je bezprecedentní. Článek se jednoznačně týká jablonecké politiky a politiků. Články zastupitelů byly vždy politicky laděné. Tento se však zabývá dlouhodobým problémem, tj. střetem zájmů zastupitelů, kteří pravidelně přijímají od FK Jablonec benefity a poté rozhodují o prostředcích pro organizace Miroslava Pelty, který má zároveň eminentní zájem na úpravách územního plánu ve svůj prospěch.

Autor článku Jakub Macek okomentoval situaci takto: „Je neuvěřitelné, kam až může dojít manipulace v zájmu ‚dobrého jména‘ některých politiků. Bez přehánění jde o ohrožení svobody slova a rovného přístupu do Jabloneckého měsíčníku. Zaběhlý systém v čele s ODS má velkou setrvačnost a pro mnohé je velmi přitažlivý. Cenzura mého článku politiky ze všech stran včetně opozičního hnutí ANO je toho důkazem. Bohužel i ANO se stává součástí systému.“

Michaela Tejmlová k tomu dodala: „Je smutné, že jen pět jabloneckých zastupitelů hlasovalo pro to, aby jablonecký měsíčník zůstal svobodným radničním periodikem a zastupitelé tam měli možnost publikovat své články související s komunální politikou či politiky.“

Článek Jakuba Macka (Změna pro Jablonec), jehož uveřejnění v Jabloneckém měsíčníku jablonečtí zastupitelé zamítli

Účastníci Peltova zájezdu a jejich střet zájmů

Miroslav Pelta (FK Jablonec), Petr Syrovátko (Bílí Tygři Liberec, Syner) a Ludvík Karl (Slovan Liberec, Preciosa) v srpnu požádali Liberecký kraj, Jablonec a Liberec o vyšší dotace na mládež jejich klubů. Miroslav Pelta (ODS) pak pozval vysoce postavené krajské a jablonecké politiky do Amsterdamu na zápas jeho klubu s Ajaxem. Vše kromě jídla hradil FK Jablonec. Pár dnů na to Liberecký kraj zvýšil dotace na sport o 20 milionů.

Z jabloneckých zastupitelů letěl do Amsterdamu náměstek Miloš Vele, ředitel nemocnice Vít Němeček (oba ODS), ředitel Jablonecké energetické Petr Roubíček (TOP 09) a Milan Kouřil (ANO). Zúčastnili se i náměstci hejtmana Lenka Kadlecová (ČSSD), Vladimír Mastník (SLK) a Marek Pieter (SLK, Domov). Ten nejdřív potvrdil, že vše platil FK Jablonec, ale po urgenci hejtmana Půty obrátil. Prý žertoval a vše platil sám. Ať je to jakkoli, zaujme, že krajští politici tvrdí, že vše platili sami, kdežto jablonečtí se hrdě hlásí k tomu, že za ně platil kolega zastupitel Pelta, resp. jeho klub. Vít Němeček např. řekl: „Kdo zve, ten platí.“ Aspoň si zachoval tvář.

Je však alarmující, že jablonečtí zastupitelé bez okolků přijali od pravidelného žadatele o dotace z rozpočtu města dar za více než 10 tisíc a žádný střet zájmů si nepřipouštějí. Smutné také je, že nejde jen o koaliční zastupitele. Zaběhlý systém v čele s ODS je lákavý a je těžké mu odolat.

Jakub Macek, zastupitel za Změnu pro Jablonec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …