ZpLK: S Vladimírem Mastníkem odchází z krajského zastupitelstva (snad) jedna éra

01.06.2018 5:32

V dubnu 2016 jsme jako Změna pro Liberecký kraj navrhli odvolání Vladimíra Mastníka z pozice radního pro dopravu. V krajském zastupitelstvu jsme návrh neprosadili, za pana Mastníka se hlasitě postavili Starostové pro Liberecký kraj v čele s Martinem Půtou i všechny ostatní strany.

ZpLK: S Vladimírem Mastníkem odchází z krajského zastupitelstva (snad) jedna éra
Foto: zmena.cz
Popisek: Politické hnutí Změna

Tehdy jsme argumentovali takto – citujeme ze zápisů:

„Předvolební slib dokončit desetiletý tendr na autobusovou dopravu za čtyři miliardy korun Starostové pro Liberecký kraj nesplnili. Navíc opakovaně jednali ve prospěch firmy BusLine. A to jak změnami podmínek desetiletého tendru, tak prodloužením monopolu stávajícím dopravcům…“

„Ještě jako náměstkyně hejtmana jsem se opakovaně snažila situaci zachránit. V Radě kraje i na zastupitelstvu jsme vedli ostré debaty, dopravní zakázka ale nakonec byla jedním z hlavních důvodů pro mé odvolání – a radní Mastník byl první, kdo toto odvolání navrhl. Jednání pánů Mastníka, ale i Martina Půty, který tehdy nevěřil naším argumentům a naopak obhajoval kroky radního Mastníka, bylo často nepochopitelné, a to v tříleté i desetileté zakázce,“ připomíná nyní Zuzana Kocumová tehdejší dění.

„Starostové opakovaně jednali ve prospěch firmy BusLine, která je personálně spojená se Starosty pro LK skrze bývalého starostu Rychnova u Jablonce n. N. Františka Chloubu a také s KSČM přes osobu Jiřího Vařila. Tito lidé stále sedí, i přes svůj střet zájmů, v dopravním výboru kraje a aktivně ovlivňují postupy kraje v oblasti dopravy…” upozorňoval tehdy Jan Korytář.

„Vadí nám, že za celé čtyři roky krajská vláda nedokázala nebo nechtěla pohnout s monopolem v autobusové dopravě, který vyhovuje dopravcům v čele s BusLine, ale škodí krajskému rozpočtu. Jde zřejmě o největší selhání tohoto vedení kraje, a proto vyzýváme odpovědného radního k odstoupení…“ hodnotil Josef Šedlbauer.

Reakcí na náš tehdejší návrh bylo jen napadání Změny ze strany Starostů i dalších politických stran, některých médií a firmy BusLine. V poněkud hysterické atmosféře nám na zastupitelstvu Libereckého kraje v dubnu 2016 neprošla dokonce ani banální výměna našeho zástupce ve finančním výboru kraje, přestože obvykle strany svoje nominanty vždy navzájem respektují.

O dva roky později je Vladimír Mastník obviněn protikorupční policií, odchází z krajského zastupitelstva a Martin Půta se směrem k jeho osobě vyjadřuje již několik měsíců velmi odměřeně. Používá přitom podobný slovník, jakým jsme působení radního Mastníka v roce 2016 označovali my.

Co z toho plyne? „Ve Změně se držíme pravidla mluvit o problémech naplno a vydržet, i když jsme napadáni. Je to těžké, ale jen tak se může opravdu něco posunout k lepšímu,“ shrnuje Josef Šedlbauer a dodává: „Jako pedagog věřím v poučitelnost lidí, snad si tuhle historii zapamatují i další kolegové v politice.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…