Zwyrtek (NEZ): Když jste tehdy mlčeli, mlčte už navždy

11.12.2015 6:32

První generace polistopadových politiků, naposledy Jan Stráský, dnes vypráví, jak museli nechat jiné krást, aby se rozjela ekonomika. Proč to dělají a nedrží ústa? Běžte s tou upřímností už do pr... pánové.

Zwyrtek (NEZ): Když jste tehdy mlčeli, mlčte už navždy
Foto: František Zwyrtek
Popisek: František Zwyrtek

Znáte ty scény z filmu, když se ptá oddávající, zda někdo nezná důvody, proč by ti dva neměli být oddáni. A říká formulku - kdo víš, promluv teď, nebo mlč navždy. 

Přesně to mne napadá, když občas poslouchám polistopadové politiky, jak zpětně vzpomínají, jak to všechno bylo vlastě tak trochu podvod, a jak se muselo nechat krást, aby rozjeli ekonomiku. 

Zkrátka přiznávají se, že z nás, normálních lidí, dělali prostě idioty. A čekají snad poklepání po ramenou. Pár facek by zasloužili! 

Když jsem nedávno četl Petra Pitharta, jak listopad byl domluvený, žádná revoluce, a naposledy expremiéra Jana Stráského, jak museli nechat zbohatnout pár vyvolených, aby rozjeli tržní ekonomiku, ale že prostě nešlo udělat bohaté všechny, to dá přece rozum, zrušil bych dobu promlčení a začal je všechny po těch letech stíhat.Myslí si snad, pomazaní pánové, že čas to vyléčil, a že se nás už ta slova nedotýkají? Že zločin na důvěře lidí je menší tím, že se stal kdysi? Že dnes se tím vyprávěním mohou dělat zajímaví?

Nebo chtějí rozhřešení a pochopení?

To nedostanou. Jen pohrdání. Zapomínají totiž dodat, že se z toho sami měli dobře. Měli funkce, byli na výsluní, a to dokonce tehdy, kdy ještě slovo politik nebyla nadávka. A přihlíželi podvodu s listopadem, přihlíželi rozkrádání republiky. Pro naše dobro - to chtějí slyšet?

Ne. Stáli u zrodu Krejčířů, Kožených, kmotrů Mrázků... Byli u největšího tunelu s majetkem nás všech. A tím se dnes chlubí? Nebo co to je?

Zkrátka - vyhovovali jim to v těch křeslech. Lhali nám všem, a tvářili se, jak jim o nás jde. Protože neříct pravdu je také lež. Zasloužili by si veřejný lynč - možná ani ne tak za to, jak to tehdy dělali, protože po bji každý generál, a kdo mohl vědět, jak to ti kmotři využijí, a chci věřit, že Klaus tehdy Koženému skutečně věřil. 

Co mi ale vadí, je ta jejich náhle probudivší se upřímnost a pravdomluvnost. Běžte s ní do prdele, pánové. Když jste tehdy nemluvili, nemluvte ani teď. Mlčeli jste tehdy, mlčte navždy. Protože když mluvíte, usvědčujete sami sebe z lumpáren, svinstev a podvodu na vlastním lidu - který vám tehdy věřil. 

A to je zločin největší. Nechceme to vědět. Chceme si uchovat alepoň zdánlivou iluzi, že někdy někdo v minulosti v té politice byl prostě pro ty lidi - ne pro prachy své a jiných. 

A vy nám tu iluzi po pětadvaceti letech kradete. Protože se přiznáváte k tomu, že jste byli stejná pakáž, jako ti současní. Proto prosím, mlčte. Tehdy jste měli mluvit. Dnes už ne. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii