Bitka v ČSSD kvůli kandidátce pokračuje. Opomenutí straníci prý klidně napadnou i volby

09.09.2013 21:25

Bývalý člen ČSSD Pavel Němec hodlá už podruhé jít k soudu kvůli obsazení kandidátky sociálních demokratů v Olomouckém kraji. Jako advokát zastupuje šest členů ČSSD z Mohelnice, kteří se na kandidátní listinu nedostali.

Bitka v ČSSD kvůli kandidátce pokračuje. Opomenutí straníci prý klidně napadnou i volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na pražském výstavišti v Holešovicích oslavovala 1. máj nejen ČSSD

Pavel Němec se již jednou na soud obrátil s návrhem na předběžné opatření, kterým by se zamezilo v podání kandidátní listiny na krajský úřad, ovšem neuspěl. Nyní podává nejen doplněnou verzi, ale navíc přidá i žalobu na neplatnost sestavení kandidátky v kraji.

Další možnost je, že advokát a bývalý člen ČSSD podá až po volbách návrh na vyslovení jejich neplatnosti v celém regionu. Vedení sociální demokracie ale jeho argumenty odmítá. Trojka na kandidátce v Olomouckém kraji Jiří Zemánek se zaštiťuje volebním řádem pro předčasné volby, který ústřední výbor ČSSD schválil na konci června.

„Nevidím zde nic nedemokratického, co by v jediném bodě šlo proti tomuto řádu," uvedl pro iDnes.cz. Němec nesouhlasí, kandidátka ČSSD prý byla obsazena nedemokraticky.

To však Zemánek odmítá. Z jednotlivých okresních buněk ČSSD se poslaly seznamy kandidátů včetně pořadí. Na krajském sekretariátu strany pak z nich vznikl návrh samotné kandidátky s 23 jmény. Vše se schválilo hlasováním. "Z Jesenicka nám přišel návrh se šesti možnými kandidáty, za Olomoucko jich bylo dvanáct, z Prostějovska devět, za Přerovsko osm a za Šumpersko jedenáct," vysvětluje Zemánek.

"Při našem výběru jsme se pak snažili respektovat pořadí, které nám naše oblastní organizace předložily," dodal. Na listinu se tak neprobojovalo šest sociálních demokratů z Mohelnice, která spadá právě pod Šumpersko. "Po právních konzultacích jsme došli k jednoznačnému názoru, že jsme nepochybili," stojí si ale za svým Zemánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…