Bordel, šílenosti, pakárna, znělo na debatě. A Andrej Babiš rozdal speciální dárečky

11.09.2013 13:05

REPORTÁŽ (UVNITŘ FOTOGALERIE) ČSSD už tu jednou byla, teď je čas na lidí, kteří nelžou a nekradou. Že jediná rozumná volba je hnutí ANO, přesvědčoval Andrej Babiš v Olomouci před více než tisícovkou lidí.

Bordel, šílenosti, pakárna, znělo na debatě. A Andrej Babiš rozdal speciální dárečky
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptali jsme se mezi 11.-15. zářím, hlasování skončilo

10%
35%
4%
3%
3%
1%
hlasovalo: 59876 lidí

Že atraktivita Babišova ANO letí vzhůru, potvrzují nejen průzkumy, ale také zájem lidí o předvolební mítink v Olomouci. Kvůli stovkám příznivců, kteří přišli „navíc,“ museli přestavět v  Clarion Congress Hotelu Olomouc sál, odstranit přepážku a rozšířit prostor na 1200 míst. „Pro nás je to obrovská motivace, že jste přišli. Říká se, že na Moravě všichni volíte ČSSD. Budeme Vás chtít přesvědčit o tom, abyste volili nás. Naše firma má na Moravě skvělé společnosti, jako je Olma, Deza, Precheza a tak dále,“ uvedl na začátku Babiš. 

„Vybereme lépe daně a peníze, které získáme, použijeme pro náš společný život. Chtěli bychom, aby tady byla efektivní a spravedlivá státní správa bez plýtvání a korupce. Absolventům a lidem nad padesát let dáme práci,“ dodal s tím, že právě tím, že se zamezí plýtvání a korupci, ušetří desítky miliard korun nám všem.

Nechtěl cvičeného medvěda, tak se obětoval

Babiš zároveň připomněl, že se do politiky nijak zvlášť nehrnul. „Nikdy jsem nechtěl být politikem, ale už se nedalo vydržet poslouchat ty lži. Myslel jsem si na začátku, že si najdu někoho a nebudu muset kandidovat sám. Pak jsem nikoho nenašel, protože bych si musel najít nějakého cvičeného medvěda, á la Johna,“ vysvětlil, proč se rozhodl obětovat, Babiš. „Nebudu lhát a krást, protože mě si nikdo nemůže koupit,“ upřesnil. Ve svém proslovu se zaměřil také na důvěryhodnost ostatních politických stran.

„Chtěli byste, aby se pánové, jako je Sobotka nebo Schwarzenberg, starali o Vaše děti? Chtěli byste je zaměstnat ve vašich firmách? Potřebujeme lidi, kteří něco dokázali. Když se dostaneme do Parlamentu a někdo začne krást, my ho vyloučíme. Pokud ho hnutí nevyloučí, já tam nebudu. Nejsem zoufalec, který se musí klepat o plat. Určitě všechny peníze věnuji nějaké nadaci. Když skončí volby, nezmizíme,“ ujišťoval Babiš.

Slávek už jednou sliboval

Lídr ANO Olomouckého kraje Jaroslav Faltýnek  na setkání s občany také zopakoval, že ani podle něj není ČSSD správná volba nejen pro Moravu. „Viděl jsem Slávka Sobotku na tom billboardu. Osobně ho znám a tak jsem si říkal: Kde jsi byl těch 20 let? Byl jsi ministrem financí i vicepremiérem. Ti lidé přeci nejsou úplně pitomí, aby na to skočili. Vím, že je chytrý a je výborný rétor. My se ale snažíme nabídnout lidi, kteří něco v životě dělali, alespoň zasadili strom, postavili dům a někdy něco řídili,“ uvedl Faltýnek.

Změlík půjde poprvé k volbám s čistým svědomím

Na setkání přišli podpořit hnutí ANO i známí sportovci. Za Babiše totiž budou hrát také Šárka Kašpárková, Jiří Novák nebo Robert Změlík. „Já jsem také z Hané, proto jsem za Vámi zavítal. Musím se přidat k těm, kteří cítili, že jsou nespokojenými občany. Mnohdy jsem slýchal tátu, jak se hádá s televizí nebo se sousedem. Poprvé cítím, že mohu jít k volbám s čistým svědomím,“ uvedl Změlík, který prý rok a půl sledoval aktivity Andreje Babiše a to, že miliardář slíbil, že nebude krást a lhát, je pro něj zásadní argument k tomu, aby ho volil a věřil mu. „I v době, kdy sportovce vůbec nepotřeboval, tak je dokázal podporovat,“ doplnil vděčně.  

Bývalá vláda dělala pitomosti

V diskusi si lidé stěžovali na současné poměry a chtěli od Babiše slyšet, jak problémy vyřeší. Řeč byla o romské otázce, médiích, lidé se ptali, co bude dál. Babiš zopakoval základní teze svého programu a vymezoval se proti ostatním politickým stranám. „Všichni mají stejný program: prachy a moc. Takže se vždycky nějak domluví. Já jsem za 20 let vybudoval největší firmu, funguji na selský rozum a mám tah na branku,“ uvedl Babiš a zároveň upozornil na to, že člověk v podobném postavení, jako má on, se ještě v politice neobjevil. „Pevně doufám, že vidíte rozdíl mezi mnou a Sobotkou, Němcovou a Schwarzenbergem,“ zdůraznil.

Pak ještě shrnul, že 23 let se tu budoval systém, který rozložil společnost. „Ve vládě, co jsme měli, se jenom hádali. Bárta jich vydíral, jednou byl s Nečasem, jednou s Kalouskem, no bordel neskutečný. Kdo tu teda může něco udělat?“ ptal se Babiš. „To jsou šílenosti, jak to tu funguje. Když budu ministr dopravy a budu chtít dostavět dálnici do Tábora, tak musím jít za středočeským hejtmanem a s ním se domluvit, a za jihočeským hejtmanem. Co to je za pakárnu? My máme 15 vlád. Máme vládu a ještě 14 hejtmanů s primátorem Prahy a ti si také dělají, co chtějí,“ kritizoval Babiš s tím, že rozdrobenost je daná tím, že si chce každý dělat své kšefty.

Babiš potěšil své potenciální voliče i originálními propagačními předměty. Kdo chtěl, mohl si odnést smetáček s lopatkou z průhledného plastu s nápisem Ano bude líp, doplněný výzvou: Musíme to uklidit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…