Boris Šťastný o bičování Klause: Zbabělci z TOP 09, zkrachovalá Marvanová

04.01.2013 12:38

Poslanec ODS Boris Šťastný se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil k amnestii vypsané prezidentem republiky Václavem Klausem. Podle něho jde o prezidentovo ústavní právo, které politikům nepřísluší kritizovat. TOP 09 se v této věci podle něho chová zbaběle a právnička Hana Marvanová je podle něj samozvaná populistka.

Boris Šťastný o bičování Klause: Zbabělci z TOP 09, zkrachovalá Marvanová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boris Šťastný

Anketa

Souhlasíte s dílčí amnestií, kterou vyhlásil Klaus?

7%
93%
hlasovalo: 39368 lidí

Podle Šťastného TOP 09 svým distancováním se od prezidentské amnestie a její kritikou přispěla pouze k tomu, že ČSSD vyvolala hlasování o nedůvěře vládě.

„Hlasování o nedůvěře vládě je legitimním právem opozice. Ale opozici by to ani nenapadlo, kdyby jí TOP 09 nenahrála na smeč alibistickým, zbabělým a populistickým postojem. TOP 09 se jako člen vlády za svého premiéra, který amnestii kontrasignuje, nepostavila. Naopak ho mediálně kritizovala a mediálně se od toho distancovala, čímž dokonale nahrála na smeč socialistům a komunistům, levicovým populistům. Ti teď mohou legitimně vyzvat TOP 09, aby hlasovala proti vládě, když důvodem hlasování o nedůvěře vládě je odpor k amnestii, který TOP 09 s ČSSD a KSČM sdílí,“ řekl ParlamentnímListům.cz Šťastný.

Kdyby amnestii vypsal Havel...

Poslanec ODS zkritizoval i předsedu TOP 09 a kandidáta na prezidenta Karla Schwarzenberga, který amnestii nejprve přivítal, a pak ji kritizoval: „To je postoj populistické, líbivé politiky bez jakékoli konzistence a ideových zásad. Zajímalo by mě, kdyby amnestii se stejnými parametry vypsal Václav Havel, zda by na něj pan Schwarzenberg, paní Marvanová a další útočili stejným způsobem jako na Václava Klause. Mnozí to používají jako bič na Václava Klause a bičují ho dle hesla ´kdo chce psa bít, si hůl vždy najde´. Pana Schwarzenberga omlouvá, že má pár dnů do prezidentské volby a jeho mysl je patrně zastřena snahou uspět v prezidentských volbách.“

Šťastný si myslí, že politikům nepřísluší plísnit prezidenta za jeho rozhodnutí o amnestii, které je jeho ústavním právem. Pokud se to někomu nelíbí, měl by navrhnout a prosadit v parlamentu změnu Ústavy a pravomocí prezidenta.

„Prezident má na to právo, určuje i rozsah a my buď máme Ústavu změnit, nebo to respektovat a nekomentovat. To je podobné, jako kdybychom napadali soud za to, že vydal rozsudek. Soud má právo vydat rozsudek stejně, jako prezident má právo vypsat amnestii. A stejně jako má parlament právo schválit zákon. Nikdy by mě nenapadlo, ať by byl jakýkoli prezident, to kritizovat. Nekřičel jsem na Václava Havla, Václava Klause a nebudu křičet ani na příštího prezidenta, který by amnestii vypsal. Poslancům nepřísluší to kritizovat. Těm přísluší případně navrhnout změnu legislativy,“ řekl Šťastný.

Kde jsou všichni ochránci lidských práv?

Poslanec Šťastný se vyjádřil i k obsahu kritiky amnestie. „Všichni křičí o nejrůznějších kauzách, ale kde jsou všichni ochránci lidských práv? Oblastí justice se nezabývám a byl jsem šokován, že tu existují vůbec nějaké případy, které se vlečou osm, deset, dvanáct let, a za tuto dobu stíhaní lidé neznají výsledek svého procesu. To je flagrantní porušení práva na spravedlivý proces. To doposud nikoho nešokovalo? Velká bojovnice za lidská práva paní Marvanová a mnozí další, kteří teď kritizují prezidenta, o této zrůdnosti neslyšeli? To jim je jedno? Právnička paní Marvanová, která nyní mohutně křičí, o tom nevěděla? Proč nedržela hladovku před Ministerstvem spravedlnosti a nepsala články do novin, že tu jsou lidé čekající na spravedlivý proces deset let? Kde jsou všichni lidskoprávníci? Jim nevadí, že porušujeme své závazky vůči mezinárodnímu právu, kde je stanovena Evropským soudem pro lidská práva maximální přípustná doba na trestní stíhání šest let?“ zlobí se Šťastný.

Podle Šťastného se také ve veřejné debatě skandálně porušuje presumpce neviny: „U těch případů, kde nepadl rozsudek, se píše, že byly amnestovány tunely za miliardy. Jak to ale ti, co to říkají, vědí? Dokud není někdo odsouzen, má se na něj pohlížet jako na nevinného. To je přece základní zásada presumpce neviny.“

Samozvaná elita

Podle poslance kritici amnestie zpochybňují ústavní demokratický systém České republiky v očích veřejnosti.

„Když Václav Klaus hovořil ve svém novoročním projevu o samozvaných elitářích, kteří populistickým způsobem křičí, tak já bych řekl, že paní Marvanová je tou samozvanou elitou. Ať tedy kandiduje do parlamentu a navrhne zrušení institutu amnestie. Já jí na tomto místě veřejně vyzývám, ať s takovým programem kandiduje do parlamentu. Poté, co se pokusila rozvrátit ODS, tak skončila se svojí pidistranou v politickém propadlišti dějin, tak mám pro ní jedinou dobrou radu: ať si založí Stranu proti amnestii a kandiduje. A když uspěje ve volbách a ústavní většinou se zrušení amnestie schválí, tak nechť se ta pravomoc prezidentovi sebere,“ vyzval Šťastný Marvanovou.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…