ČSSD dnes podá žádost o svolání mimořádné schůze

08.08.2013 11:07

Vedení ČSSD podává žádost k mimořádnému svolání schůze Poslanecké sněmovny, kde by poslanci jednali o jejím rozpuštění. Sociální demokraté se také chtějí dohodnout s ostatními stranami, že podají společnou žádost o svolání mimořádné schůze. Měla by se uskutečnit v první polovině příštího týdne.

ČSSD dnes podá žádost o svolání mimořádné schůze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci

Na tiskové konferenci před jednáním Poslanecké sněmovny předseda ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že cílem ČSSD je, aby se už dále neprodlužovala současná nejistota. Sociální demokraté nyní budou jednat s ostatními stranami, aby byla jistá minimální podpora 120 hlasů pro rozpuštění Poslanecké sněmovny. Poté by měly následovat předčasné volby konané v říjnu.

Než k tomu dojde, měla by podle Sobotky Rusnokova vláda v demisi konat pouze nezbytné kroky nutné k chodu země.

Schůze příští týden

Šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc spoléhá na dohodu s předsedy poslaneckých klubů. Doufá, že k rozpuštění sněmovny dojde na mimořádné schůzi už v úterý nebo ve středu příští týden. Rozhodnutí o případném rozpuštění pak bude doručeno prezidentu republiky, který musí do 60 dnů vypsat předčasné volby.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek dodal, že rozpuštění sněmovny a nové volby byly dlouhodobým cílem ČSSD, což se jí nyní povedlo a ukázalo se, že taktika strany byla správná.

Zbavíme se kmotrů

Rovněž Lubomír Zaorálek zopakoval dlouhodobý a jasný cíl strany - dostat se k novým volbám. "Já jsem rád, že ušetříme občany ČR dlouhé krize. Dovolte, abych připomenul, že to mohlo být už dřív. To rozhodující se odehrálo včera," prohlásil místopředseda sněmovny.

Zaorálek ještě podotknul, že doufá, že prostřednictvím nových voleb budou občané moci vyjádřit svůj názor. A že se ze zákulisní politiky podaří odstranit kmotry jako je Tomáš Hrdlička. "To není vítězství jen ČSSD, ale také veřejnosti, která ve volbách bude moci říct, co si myslí," uzavřel Zaorálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…