Chybí Nečas, kníže i Peake. Přesto bylo ve sněmovně pěkně dusno

09.05.2013 10:13

Protože se premiér Petr Nečas dnes omluvil na dopoledne z jednání Poslanecké sněmovny z pracovních důvodů, nemohly se naplno "rozjet" písemné interpelace. To vykolejilo pak některé poslance, kupříkladu Jiřího Paroubka (NS – LEV 21), který chtěl znát od premiéra některé podrobnosti ohledně boje proti pančovanému alkoholu. Protože ale Nečas nebyl, nechal si Paroubek k tomuto bodu odhlasovat přerušení rozpravy.

Chybí Nečas, kníže i Peake. Přesto bylo ve sněmovně pěkně dusno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rčením pátek je malá sobota se řídí zřejmě i poslanci. Konec zasedání sněmovny je před druhou hodinou odpolední

Hlavní část dnešního jednání sněmovny mají poslancům zabrat interpelace. Čtvrteční dopoledne jsou vyhrazena na projednávání písemných dotazů, odpoledne ústních. Premiér Petr Nečas(ODS) se ale pro dnešní dopoledne omluvil z pracovních důvodů.

Jenže nejen on, ale i jeho zástupci – vicepremiér Karel Schwarzenberg (TOP 09) a Karolína Peake (LIDEM) - jsou dnes z interpelací omluveni. Také mnozí ministři chybí. V lavicích určených pro vládu seděl dnes ráno jenom ministr zdravotnictví Leoš Heger a ministr financí Miroslav Kalousek (oba TOP 09).

Kromě omluvy premiéra Petra Nečase pak přečetl omluvenky dalších ministrů předsedající schůze Jiří Pospíšil (ODS). Omluvil tak ministra zemědělství Petra Bendla, z odpoledního jednání ministra školství Petra Fialu, či ministra životního prostředí Tomáše Chalupu. Omluven je i ministr vnitra Jan Kubice, ministr Petr Mlsna (zahraniční cesta), ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09), vicepremiéři Karolína Peake (z dopoledního jednání z pracovních důvodů) a Karel Schwarzenberg (do 18. hodiny z pracovních důvodů).

Prozatím si na absenci vlády nikdo z poslanců výrazněji nestěžoval, kromě Miroslava Váni (ČSSD) a pak také Jiřího Paroubka. Není se čemu divit, ve středu byl státní svátek a tak dnes chyběli i poslanci. Na dnešek se omluvily čtyři desítky poslanců, nakonec jich ale dorazila na jednání zhruba polovina.

Váňa, který je známý spíláním na vládu, dnes kromě této známé písničky přidal i aktuální problém amnestie.

„Já se vás, pane premiére, ptám, proč jste udělil svůj podpis pod tak rozsáhlou amnestii a předtím jste vládu neinformoval a přitom tady jde o zastavení nejrozsáhlejších tunbelářských a korupčních kauz? ...Tady v tom stručném. krátkém vystoupení jsem vám sdělil důvody, proč navrhuji nesouhlas s vaší odpovědí,“ sdělil dnes Váňa do sněmovního mikrofonu.

Komické objevy ve sdělovací prostředcích, reality show

K tomu se přidal i Jiří Paroubek. „To je alarmující a je špatně, že tady není pan premiér, protože jsou to věci závažné, které se rozptylují zejména zásluhou velké části médií do takových až komických podrobností, kde každý den jsme v rámci jakési reality show konfrontováni s tím, že se dozvídáme, že autorem amnestie je tu doktor Hasenkopf, pak zase doktor Koudelka a pak je to zase trošku jinak - zjišťujeme, že každý udělal kousek. Projednáváme ale tady závažnou záležitost a pan premiér tady přitom není. To komické objevy ve sdělovací prostředcích mají zakrýt hlavní politickou odpovědnost premiéra a i vlády? Pokud ji kontrasignoval premiér, pak by měl mít i odvahu na celou věc tady reagovat,“ dodal Paroubek.

 Nechuť k předsedovi vlády kvůli nechození na interpelace dali najevo hodně hlasitě poslanci letos v březnu. Například „oranžoví“ Petr Zgarba, Antonín Seďa či již zmiňovaný Miroslav Váňa. Zvláště pak Váňa je známý tím, že proti Nečasově vládě neustále přednáší za sněmovním pultíkem velmi ostré odsudky. Mezi slůvky často nechybí přirovnání k loupeživé vládě. V tomto duchu právě hovořil Váňa i 21. března 2013.

„Vaše vláda se opravdu mstí lidem a trestá občany, kteří ale nic nezavinili, lidé za státní dluh nemohou. Může za to loupeživá privatizace státního majetku,“ poznamenal Váňa ve své tehdejší již třetí interpelaci na Nečase.

„Proč jsou kroky vaší vlády namířeny proti obyčejným lidem a proti pracujícím a rodinám? Vaše vláda měla být vládou reformní a protikorupční a ve skutečnosti to je vláda plná skandálů, zmatku a chaosu,“ řekl před tím také Váňa.

Jako poslední pak v březnu nepřítomného premiéra interpeloval Antonín Seďa z ČSSD. Zdůrazňoval, že někteří náměstci ministrů mají stále obrovské odměny, například ve své řeči zmínil náměstka ministra financí, ministra vnitra a i samotného Nečase, který také prý tají nejen výši odměn "svých" lidí, ale i jména těchto lidí.

Konečná: Měl byste se stydět

Kritika neúčasti Petra Nečase ve čtvrtek ve sněmovně je již obehranou písničkou. Kvůli jeho „chybění“ si třeba koncem loňského roku zoufala komunistka Kateřina Konečná. Dokonce chtěla nechat ve sněmovně odhlasovat usnesení, aby Nečas na interpelace přijít musel.

„Je to pohrdání občany této země, tedy nejen pohrdání touto sněmovnou. Budeme proto muset vaši účast zde od vás chtít usnesením,“ řekla tehdy Konečná a vmetla Nečasovi, že by se měl za toto chování stydět.

Na to ale reagoval ministr financí Miroslav Kalousek. „Já vedle pana premiéra sedím a on se tady pravidelně rdí," opáčil Kalousek do sněmovního mikrofonu.

Asi jste si jel zalyžičkovat...

Ministerský předseda Petr Nečas si v době únorové schůze dokonce vybral dovolenou. Tehdy to ale také schytal od již zmiňovaného poslance Váni. Socialista ten den dokonce hned šestkrát vystoupil za sněmovním pultíkem a huboval Nečase kvůli údajné nečinnosti vlády naprosto ve všech oblastech. „Asi jste si jel zalyžičkovat do Alp,“ nandal pak nakonec premiérovi za jeho dovolenou.

Jednat by měli o Šumavě

Opozici se v rámci dnešních interpelací nepodařilo přesvědčit sněmovnu, aby s některými písemnými odpověďmi ministrů nesouhlasila. Poslanci tak třeba nedali ano pro nesouhlas s Nečasovými písemnými odpověďmi na dotazy Ivana Ohlídala o pravidlech výběrových řízení Grantové agentury a Břetislava Petra (oba ČSSD) o cenách elektřiny. Neuspěl ani Vojtěch Filip (KSČM), jenž nebyl spokojen s reakcí ministra dopravy Zbyňka Stanjury (ODS) na dotaz o výběrovém řízení na ředitele českobudějovické správy Ředitelství silnic a dálnic. Další interpelace autoři kvůli Nečasově absenci stáhli.

Poté se zákonodárci "zakousli" do sporného návrhu zákona o Národním parku Šumava. Vládní předloha má například pozměnit zóny parku nebo umožnit zásahy proti kůrovci.

Norma o šumavském národním parku je podle ekologů v rozporu se zásadami ochrany přírody. Ministerstvo životního prostředí ale hovoří o kompromisu a od zákona si slibuje větší stabilitu a lepší ochranu Šumavy. Předloha navrhuje, aby nejpřísněji chráněná první zóna parku zabírala asi 26,5 procenta jeho rozlohy, v bezzásahovém režimu má být 22 procent. Druhá zóna bude tvořit asi tři pětiny rozlohy parku a třetí dvacetinu. V druhé zóně se podle návrhu bude hospodařit šetrně vůči přírodě.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…