Dienstbiere, vysvětli své pletky s Rathem, zní z ČSSD

28.08.2013 13:24

ANKETA První místopředseda ČSSD Michal Hašek vyzval senátora a neúspěšného kandidáta ČSSD na prezidenta Jiřího Dienstbiera, aby jasně dokázal, že se exhejtman Středočeského kraje David Rath v souvislosti se svou trestněprávní kauzou nepodílel na financování Dienstbierových kampaní. Řada sociálních demokratů s Haškem souhlasí.

Dienstbiere, vysvětli své pletky s Rathem, zní z ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor a možný kandidát na prezidenta za ČSSD Jiří Dienstbier

„Namísto hledání vnitřních nepřátel v ČSSD by se měl Jiří soustředit na souboj s pravicí, zejména s TOP 09 a ODS, a také by měl jasně a jednoznačně vyloučit financování svých volebních kampaní Davidem Rathem,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Hašek.

ParlamentníListy.cz oslovily předáky ČSSD, zda s Haškem souhlasí, že by měl Dienstbier jednoznačně vyloučit financování svých volebních kampaní Davidem Rathem a řada z nich si myslí, že by tak měl Dienstbier učinit. Sám Rath totiž říkal, že finance, o kterých se jedná v jeho kauze, chtěl použít právě pro Dienstbiera.

Miloš Zeman dnes rozpustil Poslaneckou sněmovnu, ale dosavadní poslance ČSSD z tohoto volebního období v textu označujeme jako „poslance“.

Dienstbier snižuje svou důvěryhodnost

„David Rath poukázal na dvě věci: nejprve na to, ze pomáhal s prosazením Jiřího Dienstbiera jako kandidáta ČSSD na senátora v Kladně a jako kandidáta ČSSD na prezidenta a jako druhou věc uvedl, ze mu na to pomáhal shánět finance. Obojí Jiří Dienstbier veřejně odmítl. Bohužel pro něj však to, že jej David Rath prosazoval v ČSSD na senátora i že se David Rath netajil podporou jeho prezidentských ambicí, je skutečností. Popírá-li tedy Dienstbier něco, co pravdivé je, zásadním způsobem snižuje důvěryhodnost svých tvrzení ohledně toho, že mu David Rath nepomáhal se sháněním prostředků na jeho obě kampaně. Předpokládám, že nejpozději u soudu se pravda ukáže,“ řekl ParlamentnímListům.cz středočeský hejtman a senátor Josef Řihák.

Podle místopředsedy ČSSD s místopředsedy sněmovny Lubomíra Zaorálka Dienstbier již vše dostatečně vysvětlil. „Žádné prostředky od Davida Ratha do kampaně nešly a nemohly jít,“ dodal Zaorálek.

„Názor Michala Haška rovněž sdílím. Ne tedy pouze vyloučit či popřít, ale argumenty jasně prokázat, že co říká David Rath pravda není a že David Rath lže,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu Václav Klučka.

I Jiří Dienstbier by měl prokázat, jak financoval svou kampaň

„Pokud se jedná o kampaně v dresu ČSSD, ty již prošly auditem. Tuto otázku jsme již projednávali na posledním předsednictvu. O jiném financování nic nevím,“ řekl místopředseda ČSSD a hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec.

„Kandidatura Jiřího Dienstbiera byla jistě rozhodnutím nejvyššího vedení ČSSD. Nebylo to zrovna levné. To znamená, že vše omítnout a vysvětlit musí nejen sám prezidentský kandidát,“ míní poslanec Jiří Koskuba.

Místopředseda ČSSD Martin Starec uvedl, že v tomto souhlasí s Michalem Haškem. Stejně se vyjádřil i poslanec Vítězslav Jandák či poslanec Miroslav Svoboda.

„S tím, co navrhuje Michal Hašek, vcelku souhlasím, protože věřím v to, že financování ze strany pana Dienstbiera bylo transparentní. A nevidím proto žádný důvod, proč by nemohl Jiří Dienstbier vyhovět slovům prvního místopředsedy a doložit to. Na tom nevidím vůbec nic špatného,“ řekl ParlamentnímListům.cz poslanec Miroslav Váňa.

„Každý by měl být schopen transparentně prokázat, jak financoval svou prezidentskou kampaň. Tedy i Jiří Dienstbier,“ míní senátor Miloš Janeček.

Rath může i lhát

„David Rath má podle zákona právo se hájit jakkoli, třeba i lhát. Do svých výpovědí vložil i vtip a ironii, myslím odpovídají způsobu jeho vyšetřování. Více bych se k tomu nevyjadřoval,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu Roman Váňa.

„Celá ČSSD by jednotně a navenek měla jednoznačně vyvrátit jakékoli spekulace o netransparentním financování, ukázat na ty, kteří takové nepodložené fámy vypouštějí, v zájmu koho tak činí, komu to prospívá a od čeho je odváděna pozornost,“ míní člen senátorského klubu ČSSD Pavel Lebeda.

Přestaňte se prát na pískovišti

Někteří politici ČSSD si myslí, že by měly ustat hádky. „Nechci se Jiřího Dienstbiera zastávat, ale mám pocit, že tak již učinil. A to jak na úrovni ČSSD, tak i veřejně. Osobně se domnívám, že ČSSD a této zemi by nejvíce prospělo, aby se oba aktéři mediálních přestřelek z posledních dnů přestali hádat přes média. To, co předvádějí, znevěrohodňuje a poškozuje celou sociální demokracii. Chovají se neodpovědně jako dva malí kluci na pískovišti. Měli by si sbalit své lopatky a začít se věnovat práci na volebním programu a na přípravě volební kampaně,“ řekl poslanec Richard Dolejš.

„Na nesmyslné hádky ambiciózních politiků v současné situaci rozhodně není veřejnost zvědavá. Chce akceschopnou politickou stranu, která bude mít sílu vyvést naši republiku z politické, ekonomické a sociální krize, kterou způsobily předchozí pravicové vlády ODS a TOP 09. Proto by měli oba vzít v úvahu jejich odpovědnost a svůj potenciál věnovat volebnímu úspěchu ČSSD, a ne své straně házet klacky pod nohy. Věřím, že si to oba uvědomí a tyto školácké chyby nebudou opakovat. V nadcházejících volbách jde skutečně o hodně a tento národ si zaslouží skutečnou změnu k lepšímu. A to je poslání všech sociálních demokratů,“ doplnil pro ParlamentníListy.cz Dolejš.

Podobný názor sdílí i poslankyně Hana Orgoníková: „Méně emočních vyjádření by bylo na místě z obou stran.“

A ke zklidnění vyzývá i poslanec Ladislav Šincl: „Všichni členové ČSSD bez rozdílu by měli myslet na obyčejné lidi a na to, jak jim zlepšit život. Měli by se proto soustředit především na dosažení maximálního volebního výsledku, a ne vyjadřování svých vzájemných antipatií. Pořád platí, že když se dva perou, tak se chemik Kalousek a hradní pán smějí.“

Dienstbier to vysvětlil dostatečně

„Z toho, co jsem četl, to již Jiří Dienstbier vysvětlil,“ reagoval poslanec Stanislav Huml.

„Podle mých informací již proběhla vnitrostranická kontrola předvolebních kampaní Jiřího Dienstbiera. Nemám důvod těmto kontrolám nevěřit,“ sdělil poslanec Antonín Seďa.

„Každý, aspoň průměrně inteligentní člověk si porovná vyjádření Davida Ratha, termíny jeho odposlechů a termíny senátních voleb a zjistí, že je to nesmysl,“ reagoval poslanec Jiří Petrů. Nicméně nemělo ale jít jenom o senátorskou, ale i prezidentskou kampaň.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Rath: Peníze byly pro Dienstbiera

Obžalovaný bývalý středočeský hejtman a Dienstbierův blízký spojenec a podporovatel David Rath při svém procesu u soudu naznačil, že peníze, o nichž se na odposleších baví s Petrem Kottem a Kateřinou Pancovou, se ve skutečnosti týkaly politických aktivit, tedy ČSSD.

Všichni tři se totiž ve straně aktivně angažovali. Rath chtěl prý například pomoct s kandidaturou do Senátu Jiřímu Dienstbierovi mladšímu poté, co zemřel jeho otec. „Dokonce jsem ho prosazoval i jako kandidáta na prezidenta, což si žádalo další prostředky,“ popisoval Rath.

Dienstbier však pro Lidovky.cz odmítl, že by od něj kdy nějaké peníze dostal. Peníze na senátní kampaň měl od ČSSD. A co se týče prezidentské kampaně, na jeho transparentní účet mu prý dominantní část financí poslala též jeho strana.

O pomoci jeho otci říkal Rath pravdu, přiznal Dienstbier. „Je pravda, že s mým otcem měl přátelské vztahy a skutečně mu jednou, když se otec zranil na hlavě, poskytl první pomoc,“ uvedl Dienstbier.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…