Drsné výstupy ve sněmovně: Slyšte největší perly z mimořádně výživného jednacího dne

03.12.2014 14:01

Dohady o svých platech poslanci ve sněmovně toto úterý vybrousili do zvláštního patvaru, kdy dokonce došlo i na bouchání do sněmovních stolů. Na konci jejich hádek byl totiž atak na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), kterému spílali kvůli postoji předsednictva ČSSD. To podle nich prý šlo proti dohodě poslaneckých klubů, když navrhuje, aby platy zákonodárců rostly jen o tři a půl procenta. „Špiníte nás před občany," nadával Sobotkovi kvůli tomu místopředseda sněmovny Petr Gazdík (TOP 09/ STAN). A od Sobotky požadoval dokonce omluvu, stejně tak jako místopředsedkyně dolní komory Jaroslava Jermanová.

Drsné výstupy ve sněmovně: Slyšte největší perly z mimořádně výživného jednacího dne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání poslanecké sněmovny

Poslanci se v úterý dlouze dohadovali o novele zákona o platech ústavních činitelů, což znamená, že jednali o tom, zda jim od ledna jejich vlastní platy stoupnou, a hlavně o kolik. Zatímco ale sněmovní výbory žádaly růst o 14 procent, vláda se přiklání k jednoprocentnímu zvýšení. Vedení ČSSD ovšem doporučilo, aby platy rostly o hodnotu tři a půl procenta. Jenže pro poslance by možná bylo ideální, kdyby se v pátek, na kdy je naplánováno závěrečné čtení zákona, nedohodli na ničem. V takovém případě by jim totiž automaticky vzrostly platy o více než čtvrtinu.

V úterý sice zákonodárci načetli různé návrhy na zvýšení mezd, ale není vůbec jisté, k čemu se v pátek nakonec většina z nich přikloní. Lidovci a předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura dokonce navrhli zmrazení mezd na jeden rok.

„Já myslím, že tady mluvíme trošku mimo. My bychom se měli zamyslet, za co jsme trestáni a proč zrovna my jsme trestáni,“ vložil ale svůj názor uprostřed včerejších dohadů o platech Vítězslav Jandák z ČSSD. Již počátkem listopadu, kdy poslanci dohady o platech načali, se Jandák nerozpakoval vyjít se svým názorem.

„A pro národ bych chtěl jenom upozornit, že ten pitomej poslanec má základ 55 tisíc korun a dává zákony této země. Je - de iure - nadřízený například ředitelům státních firem. A kolik berou tito ředitelé státních firem? Přes půl milionu měsíčně a plus mají takzvané benefity. Dřív se tomu říkalo prémie. A to jsou milionové částky!“ burácel Jandák v dolní komoře 7. listopadu. Včera ale ke stejnému problému překvapivě zmínil, že by byl pro návrh, podle něhož by měli zákonodárci nulové navýšení.

Je to jako ve škole...

„Je to skutečně jako ve škole, kdy třída vcelku slušných holek a kluků je trestána za ty grázly. Čili milý kolego Jandáku, jsme trestáni za našeho bývalého kolegu, který byl přichycen s krabicí s podivným vínem, za našeho dalšího bývalého kolegu, který se skutečným vínem opil tak, až spadl ze schodů. Za našeho bývalého kolegu, shodou okolností také premiéra vlády této země, který si koupil byt za peníze, které nedokázal vysvětlit. Pak se schovával za záda podivného strýčka Vika a nechal si sníst směnku od jednoho pravicového politika,“ odpovídal včera Jandákovi na slovní provokace poslanec Martin Komárek z hnutí ANO.

„Zničil jste to, na čem jsme tady pracovali," nandala posléze premiérovi Bohuslavu Sobotkovi místopředsedkyně dolní komory Jaroslava Jermanová (ANO) a žádala po předsedovi vlády dokonce omluvu. Prý za to, že se snaží před voliči ukázat populistickou tvář. „Za vaše populistické body jste shodil 200 lidí,“ vyčetla Jermanová Sobotkovi.

„A já očekávám od vás jako od předsedy strany, že se omluvíte všem poslancům, a to včetně svých, protože jste je poškodil v médiích. Jestliže tady je dohoda, tak se drží,“ připomněla Jermanová Sobotkovi.

Gazdík: Špiníte nás před občany

„Špiníte nás před občany," přidal se ke kritice Sobotky i místopředseda sněmovny Petr Gazdík (TOP 09/ STAN). Také on požadoval od Sobotky omluvu.

Ministerský předseda ale nato vysvětlil, že o dohodě sněmovních klubů na růstu jejich vlastních mezd o 14 procent nevěděl. Když ale byl o takovém skoku informován, nesouhlasil s ní. Přestože na takovém navýšení se dohodly v minulých dnech jak rozpočtový, tak i sociální výbor, premiér to označil za nepřiměřený skok.

„Nemohu ignorovat zbytek společnosti, jen abych se zavděčil sněmovně," zdůraznil k tomu Sobotka. Bylo by podle něj nespravedlivé, kdyby platy politiků rostly výrazněji o víc, nežli mzdy ve veřejné sféře nebo důchody.

Pískot a bušení do lavic

„Kdyby Poslanecká sněmovna schválila 14 procent, tak to občanům nejsme schopni vysvětlit," uvedl Sobotka navíc a zopakoval, že u jednání o dohodě nebyl, ovšem následně s ní stejně nesouhlasilo stranické vedení ČSSD Jenže odpovědí na jeho slova byl pískot a bušení do lavic.

„Lžete a shazujete vlastní klub," poznamenal třeba k tomu po pískotu předseda poslanců TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek. Podobnou mluvu zvolil i Petr Gazdík a také šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Oba dva přitom poukázali na to, že Sobotka o dohodě klubů věděl.

„Já o vaši omluvu nestojím! Já stojím o to, že jestli chcete udělat dohodu, abyste ji dodrželi. Vy jste nás zneužili!“ prohlásil třeba ještě Stanjura.

Návrh stejně nakonec poslanci posunuli do třetího čtení a schválili pro něj dokonce zkrácenou lhůtu na 48 hodin.

Zmiňované sociální a rozpočtové výbory navrhly řešení platů pro soudce. Měly by se odvíjet od trojnásobku průměrné hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře. Do konce letoška je to 2,75násobek průměrného výdělku za předminulý kalendářní rok. Činí 64 496 korun. Ústavní soud tento způsob výpočtu ale zrušil a uvedl, že by se základna měla vrátit k trojnásobku.

Politolog: Měli na to čas. Mohou si za pat sami!

Politolog Lukáš Jelínek se ale úterním nemístným dohadům poslanců prý nijak moc nediví. Za hádky a dohady si ale podle něj mohou poslanci sami.

„Já si myslím, že toto téma poslanci naprosto zásadně v dlouhodobém horizontu podcenili, protože všichni věděli, že k tomu rozmrazení platů má od prvního ledna příštího roku dojít, takže bylo dost času, aby hledali nějaké nové řešení. Pokud se nepletu, tak vláda předložila tuto úpravu zákona do sněmovny už někdy v létě a projednání této normy se pak odsouvalo ve sněmovně ze schůze na schůzi a teď se to šturmuje na poslední chvíli,“ upozornil ParlamentníListy.cz Jelínek na první problém.

„Sociální demokracie včetně premiéra Sobotky navíc podcenila hledání konsensu nejenom napříč sněmovnou, ale i ve svých vlastních řadách,“ vyzdvihl pak Jelínek problém různosti návrhů.

Prý je ale podle něj jedno, zda Sobotka o dohodě sněmovních výborů na růstu platů o 14 procent věděl, nebo ne. Ale pokud nevěděl, čemuž by se divil, tak jeho největší chybou bylo, že podcenil důležitost toho, aby se všichni  – tedy nejen předsednictvo ČSSD s poslaneckým klubem ČSSD – ale i všichni koaliční poslanci shodli na růstu platů v rovině tří a půl procenta.

„Že se nad tím mávlo rukou, tak to je jen následek toho, že se to teď rozklížilo. Je také pochopitelné, že teď na tom tématu chce opozice vládu vykoupat a – jak je vidno – tak se jí to i daří,“ zmínil Jelínek s tím, že je třeba také mít na zřeteli „sobecké zájmy poslanců,“ což pak učinilo ze všeho výše zmíněný koktejl. „A z něj se bude je těžko hledat v pátek cesta,“ upozornil politolog.

Jedna věc je ale podle něj jistá, a to ta, že když jde o peníze, tak v tu chvíli to není jedno nikomu.

„Nikdo ať nám nevypráví, že je mu jedno, zda se jeho plat zvedne o tisíce, nebo desetitisíce, anebo zůstane zcela zmražen. Takže to je i vysvětlení toho, proč do jednání sněmovny vstupují osobní potřeby a city. Ale oni si jsou poslanci při tom všem vědomi i toho, že to je také atraktivní téma pro voliče a hlavně pro média. Proto je také někdy pro ně dobré najít nějakého obětního beránka a ukázat na něj ve smyslu, že právě on za tento sněmovní pat může. To, že ukazují zrovna na premiéra, tak to nelze brát v rovině, zda je tomu tak právem, či neprávem. Důležité je totiž to, že se to celé na někoho ,hodí´, a tak proto byla v úterý v dolní komoře tendence v tom všem vykoupat zrovna pana premiéra Sobotku,“ dodal Jelínek.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…