Hamáček chtěl zaseknout poslance Úsvitu. To se ale nelíbilo Černochové a ani Okamurovi

11.03.2015 11:07

Poslanci se již po čtyřiceti minutách projednávání vládní novely energetického zákona nedokázali udržet na uzdě a pohádali se. Začali se totiž dohadovat o tom, zda se může poslanec Úsvitu David Kádner v rámci debaty rozhovořit i o hornickém zákoně.

Hamáček chtěl zaseknout poslance Úsvitu. To se ale nelíbilo Černochové a ani Okamurovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík a Jan Hamáček

„Mluvte k věci. Já vás vyzývám, abyste mluvil formálně k věci,“ přerušil dnes v Poslanecké sněmovně mluvícího poslance Úsvitu Davida Kádnera předsedající schůze Jan Hamáček (ČSSD) ve chvíli, kdy Kádner odbočil ve sněmovní debatě o energetickém zákonu od věci a rozhovořil se o horním zákoně a prolomení těžebních limitů.

Chování Hamáčka se ale nelíbilo místopředsedkyni klubu poslanců ODS Janě Černochové a poté ani šéfovi Úsvitu Tomiu Okamurovi.

„Já bych byla ráda, abychom byli shovívaví,“ naznačila směrem ke Kádnerovi Černochová a vzápětí poučila předsedu dolní komory Jana Hamáčka o tom, že když někdejší vládní koalice za vlády kabinetu Petra Nečase ve sněmovně projednávala daňové balíčky, tak i tehdejší opozice, což byli právě zástupci ČSSD, nemluvila za sněmovním pultíkem často k tématu.

Černochová: Je to stále v mezích normy

„Já si myslím, že když se hovoří pří projednávání energetického zákona o horním zákoně, tak je to stále v mezích normy. Kdyby se tady některé vztahy narušily, bylo by to škoda. Prosím, abychom se tolerovali,“ poznamenala ještě Černochová.

Andrle Sylor: Vitásková měla dostat cenu Kriegla

Hamáček se ale na to vytasil s jednacím řádem Sněmovny, podle něhož poslance, který nehovoří k bodu, takto „umravnit“ prý může. Předseda dolní komory ovšem předtím zkritizoval také projev poslance Augustina Karla Anderleho Sylora (Úsvit), který u mikrofonu informoval o navržení šéfky Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové na Cenu Františka Kriegla. Tato cena se uděluje za mimořádné zásluhy v boji za lidská práva.

„Paní Vitásková se nebála odkrýt podstatu solárního tunelu a nebála se odkrýt miliardové podvody s připojením biometanových stanic do sítě. Toto její hrdinské chování, kterým hájila zájmy České republiky, jí vyneslo opakovaná vyhrožování, která vyústila až o dva pokusy o vraždu,“ zmínil Andrle Sylor.

Dílem širokého spiknutí je to podle něj paradoxně právě Vitásková, proti níž je vedeno soudní řízení v rámci snahy o její diskreditaci. "Myslím, že tato žena by byla důstojnou nositelkou ceny Františka Kriegla,“ dodal Andrle Sylor.

Své si k "umravňování" poslanců Úsvitu následně řekl ještě poslanec a šéf Úsvitu Tomio Okamura. I on poznamenal, že to, co říkal Kádner, je stále ještě v normě.

Klub Úsvitu si nakonec vzal dvacet minut pauzu pro poradu svých poslanců. Zákonodárci z Úsvitu se ale i po této pauze rozhodli zdržovat projednávání energetického zákona svými dlouhými projevy u řečnického pultu.

Až 350 pozměňovacích návrhů

K novele se ve Sněmovně sešlo přes 350 pozměňovacích návrhů. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) to přičítá tomu, že podle něho existuje mnoho skupin, které chtějí prosadit svoje zájmy.

„Všichni si uvědomujeme, že energetický zákon a jeho úpravy vždy budily všeobecnou pozornost a emoce,“ konstatoval k tomu Mládek.

Ke kritikům normy patří Energetický regulační úřad (ERÚ). Poukazuje především na to, že nejsou vyčísleny dopady zákona. Úřadu se nelíbí například jeden z pozměňovacích návrhů, který umožní rozdělování solárních elektráren tak, aby se vyhnuly povinnosti platit solární daň. Zůstal by jim ale nárok na podporu. Předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch k tomu poznamenal, že stát by to připravilo o 35 miliard korun.

Předseda Úsvitu Tomio Okamura již v úterý označil zákon za nebezpečný zmetek. Varoval mimo jiné, že může zdražit plyn až o pětinu.

Mládek ovšem ujistil, že tento problém vyřeší až novela katastrálního zákona. Obavy z růstu cen totiž souvisí s problémem promítnutí věcných břemen k pozemkům s rozvody energií.

 

Poplatek podle jističe

Poplatek za obnovitelné zdroje se má nově platit podle kapacity jističe, a nikoli jako dosud podle spotřeby. Ministerstvo průmyslu ale zmínilo, že žádný odběratel nově nezaplatí víc než dosud, někteří by naopak mohli ušetřit. Ovšem i o tom panují dohady. Kalkulace totiž podle některých poslanců k tomu prý nejsou fakticky doložené.

Novela má také umožnit rozvoj střešních fotovoltaických elektráren s instalovaným výkonem do deseti kW. Pro jejich instalaci už nebudou domácnosti potřebovat licence.

Poslanci Úsvitu s normou celkově nesouhlasí a argumentují tím, že podle nich může dojít ke zvýšení cen energií a to hlavně kvůli rozdělení solárních elektráren na malé celky. Nejen to podle poslance hnutí Petra Adama připraví stát o miliardy „Zapsání věcných břemen do katastru pod energetickými sítěmi hrozí u plynu až dvacetiprocentním zdražením, u elektrické energie je to prakticky neurčitelné,“ uvedl k tomu v úterý Adam.

Ministr průmyslu Mládek ovšem argumenty Úsvitu odmítá. „Řeči o tom, že se bude zvyšovat cena plynu o 20 procent, jsou na hraně poplašné zprávy. Nic takového samozřejmě nehrozí,“ ujistil Mládek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…