Kalousek přeťal interpelace slovy o chování Zemana na Hradě

30.10.2014 17:55

Premiér Bohuslav Sobotka v rámci dnešních interpelací řekl, že by byl rád, kdyby se zavedly limity pro financování volebních kampaní a navíc se omezil i sponzoring stran. Podle Sobotky návrhy kabinet projedná možná už v lednu příštího roku. Interpelace ve sněmovně se dnes ale nesly v duchu absencí ministrů, na což reagoval šéf frakce TOP 09 Miroslav Kalousek. Jednací den kvůli tomu totiž zkrátil o dvě hodiny.

Kalousek přeťal interpelace slovy o chování Zemana na Hradě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka s ministrem dopravy Antonínem Prachařem

K úpravě finančních limitů pro volební kampaně prý Sobotku vedou poznatky z říjnových komunálních a senátních voleb. Se zvýšením státního příspěvku úspěšným politickým stranám předseda vlády ale prý nepočítá.

„Je naprosto nezbytné, abychom tyto regulace přijali, aby se volební kampaně už skutečně nezvrhly v soupeření marketingových plánů,“ uvedl dnes ve sněmovně v rámci interpelací Bohuslav Sobotka s tím, že je potřeba se také podívat na to, aby politické strany plnily veřejný zájem a nesloužily k prosazování privátních zájmů komerčního nebo obchodního charakteru.

Pomoci by tomu měla podle něj novela o politických stranách, kterou má vláda dostat k projednání nejpozději v lednu příštího roku. Strany by podle ní musely používat ke svému financování transparentní účet, své příjmy a výdaje by musely zveřejňovat na internetu a od občanů a firem by směly přijímat dary ve výši nejvýše dvou milionů korun ročně.

Navazující novely volebních zákonů by pak měly stanovit limity výdajů na kampaně a všichni kandidáti by museli po volbách předložit zprávu o financování kampaně pod hrozbou sankce. Podobná pravidla platí zatím při prezidentských volbách. „Rozšířit i na ostatní typy voleb se je neúspěšně snažil již ministr Jiří Dienstbier (ČSSD) formou senátorských novel,“ podotkla k tomu ČTK.

Bitevníky L159 i Čína

Na co jiného dnes premiér v rámci interpelací ve sněmovně odpovídal, o tom ParlamentníListy.cz informovaly již v předchozích článcích. Kromě prodeje bitevníků L 159 třeba premiéra cupoval šéf poslanecké frakce TOP 09 Miroslav Kalousek za to, jak se choval prezident Miloš Zeman při nedávné návštěvě Číny. Výroky Zemana byly podle Kalouska prý ostudné. S tím ale Sobotka nesouhlasil, naopak řekl, že chování prezidenta a jeho výroky byly v souladu se změnou kurzu české diplomacie.

Sobotka nadto odpovídal i na otázky ohledně zvyšování platů ve veřejné správě. Také osvětlil, jak jeho kabinet od příštího roku bude bojovat proti kriminalitě.

Premiér k tomu mimo jiné uvedl, že se ztíží možnost vyhnout se sankcím za přestupky. Úřady budou moci pozastavit čas na vyřízení přestupku, pokud by jeho pachatel oddaloval udělení trestu s cílem dosáhnout zahlazení svého přečinu uplynutím lhůty pro jeho vyřízení.

Kalousek: Je to podobné jako chování Zemana na Hradě

Ústní interpelace nejen na Sobotku, ale i na ministry, kteří ovšem převážně ve sněmovně chyběli, korunoval v 17 hodin Miroslav Kalousek, jenž požádal o dvouhodinovou přestávku na jednání klubu TOP 09. Prý kvůli absenci ministrů.

„Míra přítomnosti, nebo spíš nepřítomnosti, členů vlády na dnešních interpelacích a úroveň odpovědí na nás působí zhruba asi takovou mírou znevažování, jako bylo chování prezidenta republiky ke svátku 28. října,“ zdůvodnil požadavek Kalousek. Prý se topkaři poradí, jak budou dál postupovat vůči tomuto zjevnému pohrdání vlády Poslaneckou sněmovnou.

„Obávám se, že naše frustrace bude taková, že se z ní nevyspíme a že i ten zítřek bude docela problematický,“ dodal Kalousek.

Na absenci ministrů předtím reagovali i poslanci z ODS, když své dotazy na členy kabinetu hromadně stáhli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…