Kalousek prý právě dostal velký strach. A tak rozjel novou válku

03.10.2013 8:44

POLITOLOGOVÉ S blížícím se termínem předčasných voleb to začíná jiskřit v pravicové části politického spektra. TOP 09 si uvědomuje rostoucí sílu ANO, a tak její první místopředseda Miroslav Kalousek stupňuje své útoky na Andreje Babiše. Právě tohle stojí podle politologů za jeho nejnovějšími výpady týkající se živnostníků a drobných podnikatelů.

Kalousek prý právě dostal velký strach. A tak rozjel novou válku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Do role ochránce živnostníků a malých i středních podnikatelů se obsadil první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Zareagoval totiž na výrok předsedy hnutí ANO 2011 Andreje Babiše, který měl minulý týden při návštěvě Jihomoravského inovačního centra v Brně říci, že není potřeba podporovat malé a střední firmy, protože to je „klišé a kecy“, nýbrž velký průmysl, který má v Česku tradici. Podle Kalouska tím majitel největšího potravinářského komplexu v Česku na sebe prozradil, že mu jde v politice hlavně o posílení své podnikatelské pozice.

„Ani to tak dlouho netrvalo, abychom zjistili, proč Babišovo ANO kandiduje a o co mu skutečně jde. Cílem je propojení státní moci s velkými podniky a vytvoření politicko-podnikatelského mocenského komplexu,“ řekl Miroslav Kalousek pro deník Právo s tím, že tomuto modelu překáží tvořivost malých a středních podnikatelů a svobodná soutěž bez klientelismu. Ujistil, že TOP 09 udělá všechno proto, aby tohoto cíle, tedy likvidace drobných podnikatelů, oligarchové nikdy nedosáhli.

S velkými podniky v Česku má Babiš pravdu

Předseda hnutí ANO v následné reakci připomněl, že takzvané pravicové strany o podpoře živnostníků a malých i středních podnikatelů jen mluvily. „V reálné politice jim především z popudu Miroslava Kalouska dvakrát zvýšily daně, zatížily je neúnosnou byrokracií a nedokázaly jim nabídnout stabilní podnikatelské prostředí s jasnými pravidly,“ konstatoval Andrej Babiš s tím, že je nesmysl, aby chtěl likvidovat menší a střední podniky, od nichž jeho firma odebírá ročně zboží a služby za obrovské sumy.

„Přijde mi celkem logické, že kandidát, který má blíž k větším podnikům a zná víc jejich problémy, se snaží spíše hovořit o podpoře této formy podnikání. Koneckonců i ten Babišův argument, že především velké podniky drží historicky pohromadě českou ekonomiku, je pravdivý. Ale připadá mi od něj trochu necitlivé, jakým způsobem přešel ty drobné podnikatele a živnostníky. Zrovna tak mi přijde logické, že v okamžiku, kdy Babiš vynechal určitý voličský segment, se ho chápe pan Kalousek a TOP 09,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek.

Kalousek chtěl živnostníky dusit, šéf ANO je nepoznal

„Co se týká podpory živnostníků a malých i středních podnikatelů, tak se vlastně hádají dva kozlové zahradníci. Protože když byl pan Kalousek ministrem financí a faktický šéf největší pravicové strany, tehdy si ještě říkali pravicová, tak přicházel s návrhy, které určitě živnostníkům nepomáhaly. Chystal se výrazně zredukovat paušály, neudělal nic pro to, aby se zrušila minimální daň. Proto, aby odrazoval voliče od ODS, tak na živnostníky a drobné podnikatele jako ministr financí spíš útočil. V tom by měl pan Babiš pravdu,“ přiznává pro ParlamentníListy.cz politolog Petr Sokol, který jinak kandiduje za ODS v parlamentních volbách.

Vzápětí ale upozorňuje, že Andrej Babiš je specifický podnikatel, který podniká se státními a evropskými dotacemi. „S životem malého podnikatele nemá moc společného. Očekávat, že jim bude nějak pomáhat, je velká mýlka a že by někteří menší bývalí dodavatelé firmy Agrofert mohli vyprávět. Je to předvolební rétorika, kdy se oba pánové snaží nahánět pravicové voliče, ale když se podíváme na to, co skutečně udělali pro tuhle skupinu voličů, tak toho moc nenajdeme. Ostatně byla to ODS, která tehdy Kalouskovi zabránila, aby jim omezil paušály,“ připomíná Petr Sokol.

TOP 09 potřebuje zpochybnit Babišovu věrohodnost

Nejde o první střet vrcholných představitelů TOP 09 a ANO. „Ta jejich válka, která teď probíhá v médiích, je naprosto logická. TOP 09 dochází, že její lídrovské místo na pravici, které – zdá se – na nedlouhou dobu získala po ODS, je ohroženo nástupem Andreje Babiše. Je dost pravicových voličů, kteří mají pocit, že dosavadní pravicové strany něco jiného slibovaly a něco jiného ve vládě dělaly, a tak mají v současnosti tendenci přelévat se k tomu kandidátovi, který se jako autentický pravičák choval při svém podnikání v posledních letech,“ konstatuje politolog Lukáš Jelínek.

Andrej Babiš tak podle něj za svůj politický program částečně ručí i svým podnikatelským a osobním životem. „A protože z analýz předvolebních průzkumů vidíme, že hnutí ANO odčerpává nejenom někdejší voliče ODS, ale i TOP 09, tak si její lídři spočítali, že je důležité především zpochybnit jednak osobní věrohodnost Andreje Babiše, tak jeho jakousi ekonomickou věrohodnost. Proto teď slýcháme, jak si zadal s minulým režimem, jaký to byl slouha a donašeč, přitom ne na každého veřejně činného člověka je pan Kalousek takhle přísný,“ podotýká Lukáš Jelínek.

Pravicoví voliči po sedmi letech přemýšlejí, jak dál

To, že TOP 09 a ANO soupeří o podobné voliče, si myslí i politolog Petr Sokol. „Pan Babiš se před zahájením volební kampaně rozhodl udělat marketingový tah a prohlásit se za pravici. Myslím, že to neudělal proto, že by mu šlo o to být pravicový, ale že mu jde o to, aby oslovil tu část spektra, která je v tuhle chvíli voličsky znejistěná. Sedm let tu vládla pravice a její voliči přemýšlejí, jak dál. Proto se Andrej Babiš čistě marketingově zaměřil tímto směrem a díky tomu skutečně loví ve středu a na pravici,“ domnívá se Petr Sokol.

Poukazuje přitom i na mediální sílu předsedy hnutí ANO. „Když se podíváte do jeho listů, které sice ještě neovládl, ale přesto si v MF Dnes i jinde můžete přečíst o zklamaných pravicových voličích, kteří už nechtějí volit pravicové strany. To si myslím, že je součást téhle kampaně. Tyhle dvě strany společně s ODS dnes loví ve stejném rybníce. Domnívám se, že v závěru kampaně si značná část voličů uvědomi, kdo je pan Babiš a své rozhodnutí vrátí k těm pravicovým či středopravicovým stranám. Ale v tuhle chvíli je ten boj otevřený,“ uznává Petr Sokol.

Hysterická reakce na raketový vzestup ANO

Právě proto, že je to otevřené, útočí „zlý muž“ TOP 09 Miroslav Kalousek na Andreje Babiše tak často. „Ale nemyslím si, že by to byla taktika příliš úspěšná, protože voliči se budou rozhodovat hlavně z osobní zkušenosti. Je-li někdo autentickým pravicovým voličem a cítí-li se být zrazen dosavadní politikou pravicové koalice, tak si myslím, že mu asi nikdo a nic nezabrání v tom, aby to třeba zkusil s nějakým jiným pravicovým uskupením, jako je právě to Babišovo ANO,“ zamýšlí se pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek.

Hnutí ANO nahrává i to, jak příznivě pro ně dopadají předvolební průzkumy. „Když lidé vidí, že Babišovo hnutí je už v předvolebních průzkumech poměrně slušně ukotveno a že to není ztracený hlas, tak se skutečně může stát, že celá řada pravicových voličů zkusí dát panu Babišovi důvěru. A to, co teď zaznamenáváme od TOP 09, si ani nemyslím, že by to byla nějaká příliš uvážlivá a promyšlená protikampaň, ale je to prostě hysterická reakce na fakt, který nás všechny překvapil, jak ANO Andreje Babiše politicky rychle roste,“ vysvětluje Lukáš Jelínek.

Možná se bojuje i o premiérské křeslo pro pravici

Petr Sokol pak zmiňuje ještě jeden možný aspekt. „Vzhledem k tomu, že tři strany, které můžeme označit aktuálně za nelevicové – TOP 09, ODS i ANO – mají podobnou podporu, tak se teoreticky může stát, že která z těchto tří stran bude nejsilnější, tak bude mít premiéra. Protože kdyby se třeba do sněmovny nedostala SPOZ a naopak uspěli lidovci a ještě se to nějak posunulo, tak může být nelevicová většina třeba o jeden hlas,“ spekuluje politolog.

A v takovém případě by vítěz z tohoto tria mohl mít premiéra. „Třeba paní Němcovou, nebo pana Schwarzenberga, nebo pana Babiše. Za určitých okolností, kdyby došlo ještě k nějakému posunu, tak je to boj o premiérské křeslo. A to je asi i důvod, proč dnes pánové Kalousek s Babišem, i když u obou je možné vzhledem k jejich politickému rodokmenu důvodně pochybovat, že jsou pravičáci, hřímají a bojují pravicovými nástroji o to, kdo bude silnější. Z tohoto pohledu to logiku má,“ dodává pro ParlamentníListy.cz politolog Petr Sokol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…