Kalousek „utřel" miliardáře: Janeček může být prezidentem jedině v daňovém ráji

29.05.2014 18:45

ANKETA Finančník a miliardář Karel Janeček se chce ucházet o post příštího prezidenta. Zatímco ale lídři politických stran k Janečkově možné kandidatuře v roce 2018 spíše mlčí, či tvrdí, že je to předčasná otázka na jejich možnou podporu, místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek má jasno. „Pokud by chtěl být pan Janeček prezidentem v daňovém ráji, tak bych ho klidně podpořil. Ale v České republice v žádném případě,“ řekl ParlamentnímListům.cz Kalousek a poukázal na nepříliš průhledné vlastnictví Janečkových firem.

Kalousek „utřel" miliardáře: Janeček může být prezidentem jedině v daňovém ráji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Janeček

Režisér David Vondráček představil v České televizi dokument o podnikateli, finančníkovi, matematikovi a zakladateli Nadačního fondu proti korupci (NFPK) Karlu Janečkovi. V dokumentu byla zčásti zodpovězena otázka, jak přišel čtyřicetiletý matematik a ekonom ke svému pohádkovému bohatství, i jak a proč se vlastně angažuje pro obecné blaho. Snímek se pak v dalších minutách nevyhýbal ani kontroverzím spjatým s jeho podnikáním o vysokorychlostním obchodování na burzách, tedy metodě, která stojí za Janečkovým finančním úspěchem.

Ve filmu bylo ale kromě toho i několik třešinek na dortu. Tou úplně nejposlednější třešinkou byla otázka, zda by chtěl být Janeček někdy českým prezidentem. Věc napřed divákovi předložila Janečkova exmanželka, když do kamery řekla: „Nedávno jsem s Kájou mluvila a říkal, že by byl rád prezidentem. Spontánně jsem na to reagovala tak, že už se těším na prezidentské lóže, které jistě využijeme.“

Dokumentarista David Vondráček se ovšem následně na totéž zeptal samotného Janečka. „Chcete být českým prezidentem?“ optal se jej. „Pokud bude příležitost, tak bych to zkusil a právě z toho důvodu, že pro ty věci, které se snažím dělat, tak by to bylo efektivnější a dokázal bych toho víc s menším úsilím,“ odvětil na to Janeček. Podle televize byl právě prosinec roku 2013, takže z toho se dá usoudit, že by si případně Janeček brousil zuby na křeslo hlavy státu nejdříve v roce 2018.

Kalousek: Já bych ho nepodpořil, jedině v daňovém ráji

ParlamentníListy.cz se ale snažily zjistit u předsedů a místopředsedů politických stran, které jsou zastoupené v dolní komoře Parlamentu, zda by Janečkovu kandidaturu na prezidenta přivítali, případně by ji i podpořili. Jenže namísto odpovědí přišlo napřed dlouhé ticho. Okamžitě odpověděli pouze dva hlavní zástupci TOP 09, a to předseda Karel Schwarzenberg a místopředseda Miroslav Kalousek.

„Uvidíme, co se ještě vyrojí. Máme ještě čtyři roky času před sebou,“ odvětil ParlamentnímListům.cz stroze Karel Schwarzenberg.

„Pokud by chtěl být pan Janeček prezidentem v daňovém ráji, a to pro své vlastnicky neprůhledné firmy, tak bych ho klidně podpořil. Ale v České republice v žádném případě,“ odvětil ParlamentnímListům.cz Kalousek.

Už před lety totiž řešila média tvrzení jedné z advokátních kanceláří, že Karel Janeček jako předseda správní rady Nadačního fondu proti korupci (NFPK) při svém podnikání využívá výhod daňových rájů. Podle této kanceláře prý investiční fondy, s jejichž prostředky Janeček obchodoval a obchoduje, sídlí na ostrově Mauricius. Janeček ovšem tehdejší nařčení veřejně odmítl.

Bělobrádek: To je předčasné

Předseda KDU-ČSL a ministr pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek se nad dotazy ParlamentníchListů.cz ohledně Janečkovy možné podpory v prezidentské kampani napřed pousmál.

„Řešit tuto věc teď je velmi předčasné,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz Bělobrádek. „Karel Janeček je určitě zajímavá osobnost, a to už proto, že se angažuje v boji proti korupci. Já ale předpokládám, že časem uvidíme další kandidáty a KDU-ČSL se určitě také zamyslí nad tím, zda postaví toho svého. Ovšem určitě je ještě čas to řešit,“ zmínil dále lidovecký předseda.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Prý se dokonce s Karlem Janečkem párkrát sešel a probral s ním některé jeho neotřelé názory na politiku.

„On naši stranu dokonce veřejně podpořil, čehož si nesmírně vážím,“ dodal Bělobrádek.

Janeček v dokumentu sám zmínil – bylo to v říjnu 2013 – že je mu z politických stran nejbližší právě KDU-ČSL, ačkoliv prý ale není křesťanem.

Nevidím důvod to řešit a dělat z toho spektákl, řekl komunista

„Prezidenta máme nedávno zvoleného, pravicové zbohatlíky už máme v politice také. Takže nevidím důvod to řešit a dělat z toho spektákl,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda KSČM Jiří Dolejš a taktéž tak poukázal na fakt, že je nyní velmi brzy na to, aby se tato věc vyřčená od někoho v televizi mohla brát vážně.

„Já osobu pana Janečka nebudu nijak komentovat,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz krátce člen předsednictva hnutí ANO a předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Právě o hnutí ANO se loni v létě psalo, že ho podporují finančně do parlamentních voleb někteří vlivní podnikatelé, jako je třeba Radim Jančura, Jannis Samaras z Kofoly a také právě Karel Janeček. Navíc některé pozitivní články o něm mělo hnutí ANO zveřejněné i na svém stranickém webu.

„Pan Janeček s námi nijak nesouvisí, nespolupracuje s námi, má odlišný program, takže ani netuším, proč bychom ho měli podporovat v prezidentských ambicích. Věřím, že se objeví ještě další kandidáti, nad nimiž půjde uvažovat vážněji,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz také předseda Úsvitu přímé demokracie Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Hodnotit to v současné době nechtěla ani místopředsedkyně ČSSD a 1. místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková. „Debata o prezidentovi není na pořadu dne. Současný prezident má víc než polovinu doby před sebou. Také se teprve uvidí, jací politici budou miliardáři, kteří do politiky už vstoupili," uvedla pro ParlamentníListy.cz.

Politolog Ladislav Mrklas ParlamentnímListům.cz především vysvětlil, proč je takové opatrné přešlapávání u politiků právě ve spojitosti s osobou Karla Janečka.

Politolog: On kolem sebe mlží, proto se politici bojí

„Dá se to vysvětlit tím, že Karel Janeček nepochybně nikdy jasně nedeklaroval, jakého je vlastně politického názoru. On řekl řadu názorů na jednotlivosti typu volebního systému, kolem korupce a podobně. Ale nikdy se nevyjádřil k tomu, kde stojí ve sporech o to, jestli více stát, nebo trh, jestli by se měla Česká republika více nebo méně integrovat do Evropy, a kde je jeho názor v otázkách, zda by se vůbec měly privatizovat nějaké služby, které dnes má stát ve vlastnictví. Já se tedy vůbec tomu mlčení politiků nedivím, když není známa Janečkova politická orientace ani v základních otázkách,“ pronesl k tomu Mrklas.

Je třeba se dle něj podívat i na to, jak Karel Janeček vystupoval v různých obdobích. „On se svého času vyjádřil i tak, že podporuje KDU-ČSL, teď v evropských volbách podpořil – i když nepřímo – zase zelené, tak ono vskutku není jasné, kam politicky patří. To, že k jeho jménu moc politici neodpovídají, tak považuji za vcelku logickou záležitost,“ zmínil Mrklas.

Pro někoho podle jeho soudu zase ale prý může být brzda to, jakým stylem Janeček vydělává peníze.

„Jedná se totiž o velmi pokročilou spekulaci na burze, která sama o sobě bývá dost často kritizována z morálního hlediska. Navíc v tomto případě se to ještě pojí s jeho specifickými matematickými metodami, a řada lidí, kteří se tím zabývají, to nepovažuje za nejprůhlednější způsob podnikání. K samotným firmám Karla Janečka se ale vyjádřit nemůžu. Každopádně i toto může být určitý problém,“ nastínil politolog.

Nelíbí se mu prý ani fakt, že některé osobnosti českého politického života Janeček nazývá „zlojedy“, jako třeba Václava Klause. „Je to velký zlojed. Je to člověk, který nadřadil osobní zájmy zájmům veřejným,“ míní totiž Janeček. Výraz „kmotr“ se mu totiž pozdává v podstatě pozitivní.

„Já nepovažuji za rozumnou alternativu žádný politický ´mesianismus´ a myslím si, že Karel Janeček tak, jak vystupuje, tak v mnoha ohledech působí, nebo se vydává za politického mesiáše. To je sice něco, co k politice jakoby patří, ale není to žádné její obohacení o nějaký rozměr, který by mohl nějak opravdu něco změnit. Zpravidla se s takovými politickými mesiáši pojí i obrovské naděje, ale – jak říká Jára Cimrman – po obrovském očekávání přichází ještě větší rozčarování. A Karel Janeček přišel s několika konkrétními iniciativami, které prezentoval jako všespásné myšlenky a tím trošku degradoval serióznost nějakého svého počínání,“ dodal politolog Ladislav Mrklas.

Investiční fondy sídlí na ostrově Mauricius

Na Janečkovu hlavu v minulosti padala různá podezření, hlavně se v médiích diskutovalo o tom, že při svém podnikání využívá výhod daňových rájů. Tvrdila to třeba advokátní kancelář Šachta & Partners, kterou Nadační fond proti korupci (NFPK) v prosinci 2011 kritizoval za podíl na vyvádění peněz z pražského dopravního podniku k rukám lobbisty Ivo Rittiga. Kancelář upozornila, že investiční fondy, s jejichž prostředky Janeček obchodoval, sídlí na ostrově Mauricius.

Podle tvrzení advokátů je Janeček dokonce v podezření z daňových úniků v řádech minimálně 200 milionů korun, když podniká prostřednictvím zahraničních společností, které jsou řízeny z ČR, mají zde sice faktickou stálou provozovnu, ale neplatí v Česku daně z příjmu ani z kapitálových výnosů. Uvedl to tehdy server Novinky.cz.

Podle serveru prý společnost RSJ, a. s., kde je Janeček předsedou představenstva a hlásí se k ní jako akcionář, má sídlo v Praze na Malé Straně a působí na derivátových burzách v Londýně, Frankfurtu nebo v Chicagu. „V Česku vykázala za rok 2010 zisk ve výši 17 milionů korun,“ napsal server.

Janeček ale okamžitě poté využívání daňových rájů popřel. „Já osobně ani zprostředkovaně nepoužívám žádné daňové ráje. Je potřeba rozlišit mezi kapitálovým investováním do fondů a podnikáním někde v daňových rájích. Tady není ani omylem vyhýbání se daním, prostě investice do fondů se nezdaňují. Jinak to ani nefunguje, takhle to zákonodárce chtěl,“ vysvětlil.

Až miliardové zisky však mají vznikat v investičních fondech, s nimiž RSJ obchoduje. Ty však mají podle advokátů stejné konečné vlastníky jako RSJ, uvedlo před lety Právo.

„Investičních fondů, s jejichž prostředky společnost RSJ obchoduje nebo v minulosti obchodovala, je více. Všechny jsou obdobné, sesterské. Všechny sídlí na Mauriciu a jejich jména jsou STS High Yield, RSJ II PowerFunds, Inc. PCC, RSJ PowerFunds, Inc. PCC,“ citovalo k tomu dokonce Právo z materiálu, který tehdy mělo k dispozici.

Best prásknul, že mu chce dělat parťáka bulvární novinář

Na konec jedna perlička - Janečkovy možné kandidatury si povšiml před měsícem i americký novinář a politický komentátor žijící v České republice Erik Best a upozornil na zajímavou spojitost mezi miliardářem a bulvárním novinářem Pavlem Novotným.

„Před dvěma týdny Novotný ve Dvaceti minutách Radiožurnálu řekl, že uvažuje o práci pro budoucího prezidentského kandidáta a že podle něj není tajemství, že se chystá kandidovat Karel Janeček," uvedl Best pro Final Word.

„Vyvstává tedy celá řada otázek, z nichž některé zazněly ve včerejším Interview ČT24 s Karlem Randákem, jenž přispěl k pádu dvou českých vlád a je členem správní rady Janečkova Nadačního fondu proti korupci. Do jaké míry se Janečkovy protikorupční aktivity řídí jeho politickou agendou? Je jeho nadace mírnější vůči byznysmenům, co mu přislíbí politickou podporu? A jestliže Janečka podpořila americká ambasáda, znamená to, že je to její neoficiální kandidát?" dodal s otázkou Best letos v dubnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…