Kalouskovi bylo zle, ale jiní kandidáti TOP 09 rozjařeně popíjeli se studenty. Přečtěte si

23.04.2014 10:34

REPORTÁŽ Politika se dělá u piva. V takovém duchu se mimo jiné nese kampaň pro volby do Evropského parlamentu v režii strany TOP 09. Ve studentské hospůdce na okraji Prahy popíjeli skoro všichni její eurokandidáti. První místopředseda Miroslav Kalousek ale nedorazil. Prý onemocněl a ležel, bylo mu dost zle.

Kalouskovi bylo zle, ale jiní kandidáti TOP 09 rozjařeně popíjeli se studenty. Přečtěte si
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kampaň TOP 09

Malý letáček s portrétem Miroslava Kalouska, prvního místopředsedy TOP 09, nesl hlavní heslo: „Politika se dělá u piva.“ Byl přilepen na vstupních dveřích malé pražské hospůdky Na Hvězdě, která je obklopena studentskými kolejemi. A právě tam se včera odehrávala předvolební kampaň TOP 09 pro volby do Evropského parlamentu (EP). Hlavně u stolu plného študáků bylo co sledovat a poslouchat.

ZDE ParlamentníListy.cz komplexně a podrobně sledují volební kampaň před volbami do Evropského parlamentnu

Niedermayer u čaje

Jako první si k němu přisedla jednička na kandidátce TOP 09 Luděk Niedermayer, kdysi nejmladší člen Bankovní rady České národní banky. Výhodu Evropského parlamentu spatřuje v tom, že nejde přímo o českou politiku, ale o celé směřování starého kontinentu, na kterém by se chtěl podílet. S TOP 09, protože Niedermayer je nestraník, se prý shodne na mnoha věcech. Strana má evropské ukotvení, není až přehnaně konzervativní a její předseda Karel Schwarzenberg sype historii z rukávu, protože ji má zčásti prožitou a zčásti načtenou.

„V Evropském parlamentu není možné vše obsáhnout, takže se budu věnovat tomu, čemu rozumím a co je pro Česko důležité. Ostatní věci bude třeba nechat na rozhodování frakcí, což jsou takové politické strany v tamním parlamentu,“ řekl študákům s tím, že odsuzovat Evropskou unii je velmi levné, protože třeba Španělé, které zná, si ji nemohou nyní vynachválit. Niedermayer pil čaj. Študáci ho poslouchali až tak, že přestali kouřit.

Polčák u malého piva

„Od roku 2007 jsem advokát, pak zvolen do Poslanecké sněmovny. Jsem z moravskoslezského pomezí, dělal jsem místostarostu obce Vysoké Pole, kde žije tak na osm set lidí. Nicméně v Evropském parlamentu jsem dělal vedoucího kanceláře jednoho europoslance, takže se tam vyznám,“ představila se trojka na kandidátce Stanislav Polčák.

Specializuje se na ochranu autorských práv, a jak vzhledem k pirátství sdělil, „studentské koleje na Strahově jsou věčné doupě“. Prý není eurohujer, ale mírný eurooptimista. „Potřebujeme jednotnou Evropu, která by respektovala národní státy. Nicméně nástroje společné zahraniční politiky jsou, jak jsem slyšel, společný postoj a akce. EU může za určitých okolností využívat vojenské síly NATO,“ sdělil mimo jiné. Se všemi si ťukl malým pivem, študáci pokuřovali.

Pospíšil u velkého piva a panáka

„Minule jsem na podobné akci skončil v půl třetí,“ vešla do hospody dvojka na eurokandidátce TOP 09 Jiří Pospíšil. Byl v dobré náladě, ale pořád se ohlížel po novinářích, aby před nimi neřekl něco, co by jej mohlo mrzet. U stolu se študáky dodal, že mu tehdy nějací neznámí lidé nabídli becherovku a bylo. Se všemi u stolu si ťuknul půllitrem. Študáci objednali i zmíněný panák, takže se šlo do plných. Bánili jako tovární komíny.

„Nejdu úplně do neznáma. Mnoho europoslanců má zkušenosti z národních vlád a mě bude vždy zajímat stanovisko tuzemského Ministerstva spravedlnosti,“ sdělil s tím, že třeba Poláci jsou z Evropské unie nadšení, ale v EP se chovají velmi konstruktivně s ohledem na národní zájmy. Na jednu z otázek odpověděl: „Když se tady budu bavit o Nečasovi a Nagyové, bude to v novinách a to nemůžu.“ To poznamenal při pohledu na redaktora ParlamentníchListů.cz.

Kritické zhodnocení

„No, teď děláme i studentské hospůdky,“ řekl člen volebního štábu TOP 09 a dodal: „Místopředseda Kalousek volal, že se ještě do poslední chvíle rozhodoval, ale nedá to. Volal, že mu je hrozně blbě a leží v posteli.“ Výčepní si s „poker facem“, aby nedali najevo moc emocí, jak je u některých z nich zvykem, pochvalovali výtoč piva. U stolu študáků, kde v tu chvíli nebyl snad žádný z politiků, něco spadlo s třeskem na zem.

Jeden z nich, bývalý student Vysoké školy ekonomické v Praze, přišel k výčepu a požádal o lopatku, smeták a pivo. Když vracel nářadí, dodal: „Je dobré si tady s nimi popovídat jako s normálními lidmi. Dokonce odpovídají i na trochu odrzlé otázky. Na druhou stranu si tady s nimi nikdo netroufne řešit opravdové lumpárny, takže jde o takové to příjemné hospodské žvatlání.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…