Když ho slyším, chápu, že Mohamed zakázal alkohol, reagoval Schwarzenberg na Zemanova slova o islámu. Sebevražda. Zvrácený a nebezpečný, dodávají další

05.03.2015 17:50

ANKETA Prezident republiky Miloš Zeman řekl ve středu při své návštěvě v Plzni, že islám se snaží všechny podrobit a přinutit je ke konverzi nebo zotročit. Dvě miliardy muslimů dle něj mohou porazit euroamerickou civilizaci.

Když ho slyším, chápu, že Mohamed zakázal alkohol, reagoval Schwarzenberg na Zemanova slova o islámu. Sebevražda. Zvrácený a nebezpečný, dodávají další
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

"Islám a zejména jeho radikální verze se snaží podrobit všechny nevěřící a buď je přinutit ke konverzi k islámu, nebo z nich učinit otroky... Dvě miliardy muslimů se mohou zdvihnout do náboženské revoluce a mohou porazit euroamerickou civilizaci," řekl Zeman na půdě elektrotechnické průmyslovky v Plzni, kde se v rámci své třídenní návštěvy Plzeňského kraje zúčastnil debaty s asi pěti sty studenty.

Učení islámu brané doslovně je skutečné smrtelné nebezpečí pro euroatlantickou civilizaci

ParlamentníListy.cz oslovily politiky s dotazem, co si o tom myslí. Většina politiků se shoduje, že radikální islám je hrozbou. Někteří míní, že všichni muslimové hrozbou nejsou.

"Nemyslím, že je to reálné, protože to nejsou dvě miliardy radikálů. Ale proti radikálům z Islámského státu je třeba bojovat," míní předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

"I v diskusi o islámu je jistá střízlivost prospěšná. Při některých výrocích o islámu chápu proroka, že svým stoupencům alkohol zakázal," uvedl pro ParlamentníListy.cz v reakci na Zemana předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

"Učení islámu brané doslovně je skutečné smrtelné nebezpečí pro euroatlantickou civilizaci. Jen bych dodal, že tohle nebezpečí je akutní mimo jiné také proto, že Američané po desetiletí rozdmýchávají nepokoje v muslimských zemích a radikalizují muslimy a zároveň v současnosti oslabováním Ruska oslabují přirozenou koalici civilizací postavených na křesťansko-židovských základech. Měli bychom se naopak v boji proti radikálnímu islámu spojovat," myslí si předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

"Radikální islám je již dlouho obrovským nebezpečím pro euroamerickou civilizaci a je nutné bojovat a být v tomto boji jednotní. Protože radikální islám ohrožuje i normální islámské země, je nutné a dokonce zásadní, aby i tyto země tvrdě zasáhly. Znovu se také ukazuje, že nadšení pro takzvané arabské jaro bylo chybné a destabilizace v celé oblasti je také výsledkem této chyby," míní první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

Proti extremismu, který vraždí naši smečku, se prostě musíme bránit

"To, co prezident řekl, jistě platí o radikální verzi islámu, toto nebezpečí nelze podceňovat. Islám a radikální islám ovšem nelze zaměňovat, mají k sobě asi tak blízko jako křesťanství a inkvizice," domnívá se místopředseda Poslanecké sněmovny a první místopředseda STAN Petr Gazdík.

„Řada expertů považuje Islámský stát (ISIL) za velký bezpečnostní problém. Jiní odborníci poukazují na příčiny této situace, a to zejména zhroucení autoritářských států. Připočteme-li k tomu podíl právě západních států, já si kladu otázku, zda hrozba ISIL není uměle nafouknutá. Připomenu, že radikální islám nelze ztotožňovat s islámem jako náboženstvím. Ukazuje se totiž, že proti radikálům bojují arabské země, například Jordánsko či Turecko. Proto spojení migrační vlny s radikálním islámem považuji za nebezpečně zkratkovité a populistické. Tento postoj není vlastní pouze prezidentovi, ale i řadě politiků, kteří sledují své osobní cíle," uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

"Také se obávám, že nebezpečí plynoucí z ISIL a terorismu může napomoci zakrýt obrovské problémy v západních zemích, ať je to vysoká nezaměstnanost, daňové ráje, nesolidární přerozdělování národního bohatství a z toho plynoucí zvětšující se rozdíly mezi úzkou vrstvou nejbohatších a  většinovou společností. Pochopit souvislosti na mezinárodní úrovni a v globalizovaném světě je stále obtížnější. Proto je třeba používat selský mozek a nenechat se ovlivňovat a zastrašovat," dodal Seďa.

"Jsem člověk, který celý život lidi spíše spojuje než rozděluje. Nevidím to tak katastroficky, na svých cestách jsem se vždy domluvil se všemi. Ale... Je zde něco, co odlišuje některé civilizace a některá náboženství. Prostě tohle je moje smečka a tohle ne. Vždycky budu bránit tu moji. Její přežití, morální a kulturní hodnoty, nepsané zákony. A to podle mě nezměníte. A ještě něco – každé náboženství nebo ideologie se dá zneužít. A proti extremismu, který vraždí naši smečku, se prostě musíme bránit," míní poslanec ANO Stanislav Berkovec.

„I pro ty věci zmiňované Milošem Zemanem lze v islámských textech najít oporu, ale právě proto je důležitý dialog s muslimy, aby se ukázalo, jak velká či malá část takovou intepretaci sdílí,“ míní europoslanec KDU-ČSL Pavel Svoboda.

„Prezident dokazuje, že je stále velmi dobrým prognostikem. A navíc vychází z historických zkušeností, které Evropa za ta staletí, kdy se bránila proti jeho invazi, má. Kdo má oči, vidí, že podobné věci, které se dějí v Islámském státě, dělal již prorok Mohamed, a že ty ohavné věci jsou zachyceny v Koránu a dalších muslimských kanonických textech,“ říká senátor Jaroslav Doubrava.

Euroamerická civilizace nevnímá snad už ani to, že se ničí sama

"Radikální islám představuje jednu z největších hrozeb budoucnosti, protože nerespektuje jinou kulturu, tradice a nerespektuje životy lidí. A strkat před tímto problémem hlavu do písku je pomalá sebevražda. Evropa je díky své liberálnosti zranitelná, ale pokud kdokoli bude chtít prosazovat své myšlenky terorem, nebude respektovat naši kulturu a zvyklosti nebo nás dokonce bude chtít ´zotročit´, tvrdě narazí. Stejně jako my respektujeme zvyklosti a kulturu, pokud jedeme k někomu na návštěvu, to samé očekávám, když kdokoli přijde k nám. Sklánět se před nikým nebudeme," říká pro ParlamentníListy.cz místopředseda Úsvitu Marek Černoch.

"Myslím si, že je třeba brát prezidentova slova vážně a ač nejsem příznivcem boje, tak Islámský stát a Muslimské bratrstvo nelze pacifikovat jinak než fyzickým zničením. Bohužel. Navíc tu máme historickou zkušenost s německým národním socialismem. Hitlera také nikdo z počátku nebral vážně a už vůbec si nikdo nepřipustil jako reálné jeho plány s třetí říší. A jak to dopadlo, všichni víme. Takže bohužel prezident má pravdu," uvedl předseda SPO a senátor Jan Veleba.

"Myslím si, že to možné je. Euroamerická civilizace nevnímá snad už ani to, že se ničí sama. Opustila vědomí hodnot, na kterých vznikla a které by měla hájit a znát," reagovala na Zemanova slova místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková.

"Nemám problém s tímto názorem prezidenta souhlasit. Naopak je potřeba o této možné hrozbě pragmaticky a názornými ukázkami přesvědčovat a přesvědčit všechny naivní sluníčkáře. A hlavně přistoupit k legislativnímu zamezení tohoto našeho ohrožení. Vůbec není nereálné! Zkušenosti zemí jako Francie, Belgie, Británie a dalších jsou pro normálně myslící lidi dostatečně výmluvné," řekl poslanec Úsvitu Karel Fiedler.

"Každopádně historické zkušenosti z náboženských válek, dopis z osmdesátých let minulého století Chomejního Gorbačovovi o nástupu světové islámské revoluce i současný světový vývoj mě rovněž nenechává klidným," uvedl poslanec KSČM Miroslav Opálka.

Islám nemá v Evropě co dělat

"Islám mně nevadí v historicky islámských zemích. V Evropě nemá co dělat," myslí si senátor ODS Jaroslav Zeman.

"Jsem rád, že pan prezident je na naší straně a bere tuto hrozbu vážně. Je třeba zahájit konkrétní kroky, které tuto hrozbu odvrátí. Tyto kroky musí obsahovat definici fundamentálního islámu jako zločinné ideologie, zpřísnění podmínek imigrace a také podporu českých rodin a posílení bezpečnostních a obranných schopností České republiky," uvedl poslanec Úsvitu Radim Fiala.

"Pan prezident se těmito slovy snaží odvrátit naši pozornost od toho, co se děje na Ukrajině. K islámu musíme být ostražití, ruská imperiální politika Českou republiku a její svobodný a demokratický vývoj přímo ohrožuje," soudí místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

"Myslím si, že má prezident pravdu a nepřehání," reagovala poslankyně ČSSD Marie Benešová.

"Stejně tak se dvě miliardy muslimů mohou zvednout a odmítnout radikální islamismus," míní poslanec ANO Matěj Fichtner.

"Zejména radikální islamismus je v současnosti jednou z nejvážnějších hrozeb, kterým čelí demokratický svět a je nutné nejen uvnitř EU hledat způsoby ochrany před tímto nebezpečím," uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec ODS Petr Bendl.

Nejsem Charlie, jsem muslim

"Doufám, že se Miloš Zeman jako prognostik mýlí. Ale fenomén Islámského státu, a uvědomme si, jak rozlehlé území s jak velkými městy dnes řídí, jeho obavy může iniciovat. Uvědomme si také, že po 11. září v mnoha zemích probíhaly oslavné demonstrace. Radikální či fundamentalistický islám je celosvětový problém. Doporučuji si přečíst některé knihy od slavné italské novinářský Oriany Fallaci, která měla v tomto stejný názor jako Miloš Zeman. Spíše je to ale od Zemana provokace vůči pražské kavárně, jestli vyjde do ulic hájit práva islamistů. Něco jako ´Nejsem Charlie, jsem muslim´. Nebo možná ´Jsem Charlie a muslim taky´. Uvidíme, jak se ten skandál vyvine," uvedl senátor ODS Tomáš Jirsa.

Poslankyně ČSSD Dana Váhalová uvedla, že je zastánkyní dialogu civilizací a odsuzuje extremismus v jakékoli podobě: "Mír ve světě nezajistí ´války civilizací´, ale respekt, vzájemné porozumění a spolupráce. Extremismus a útoky extremistů na Blízkém východě ohrožují především samotné muslimy, což ukazuje obrovská vlna muslimských uprchlíků. Svět by se měl především zasadit o odzbrojování a ukončení válečných konfliktů. Pokud budou války nástrojem politiky, jak dlouho budeme schopní řešit stále narůstající humanitární a ekonomické následky?"

"Paranoia je nebezpečná u obyčejných lidí a ještě mnohem nebezpečnější je u hlavy státu. Toto nahlížení na celý islámský svět je zcela zvrácené. Na světě jsou skoro dvě miliardy muslimů, které označit kolektivní vinou za potenciální vrahy je zvrácené a nebezpečné. Ano, bojujme proti radikálním muslimům a bojujme proti nim po boku normálních muslimů, to je totiž ta jediná cesta, jak dosáhnout budoucího míru a ne celosvětové revoluce. Zjednodušování problémů k jejich řešení nikdy v historii nevedlo a i současná situace je toho důkazem. Řešení samozřejmě existuje a je jistě mnohem pracnější než shazovat bomby, ale na rozdíl od těch bomb bude mít skutečné výsledky. Je na čase přiznat, že král je nahý," uvedl poslanec Petr Adam zvolený za Úsvit.

"Islám těžko, radikální islamisté nejspíše ano. Jinak radikální válečnickou rétoriku pana prezidenta, vrchního velitele zbytků naší armády, nerad komentuji. Já mám totiž jako záložák ještě vojenskou knížku. Rovněž moc nestojím o to, aby se díky tvrdým prohlášením teroristé zaměřili na naše území. Obyčejní lidé totiž ochranku nemají. Tím však netvrdím, že s teroristy se nebojuje. Ale ve vší úctě, někdy i vyjednává. I to je po staletí součástí válečnického umění," uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Zeman: Umírněný muslim je protimluv stejně jako umírněný nacista

Podle Zemana Západ nesmí podlehnout appeasementu podobně jako v třicátých letech ve vztahu k Hitlerovi. Je dle něho potřeba podniknout rozsáhlou mezinárodní akci proti Islámskému státu.

Zeman se k islámu vyjádřil ostře již několikrát v minulosti: "Nepřítelem je anticivilizace táhnoucí se od severní Afriky až po Indonésii. Žijí v ní dvě miliardy lidí a financována je dílem z prodeje ropy, dílem z prodeje drog."

"Ideovým základem islámu je bezpochyby korán. Muslima lze definovat jako vyznavače koránu, podobně jako nacista je vyznavačem rasové nadřazenosti a antisemitismu, nebo komunista vyznavačem třídního boje a diktatury proletariátu. Korán obsahuje řadu súr, které vyzývají k podrobení, zotročení a dokonce vyhlazení nevěřících. V tomto smyslu je islám nesrovnatelně agresivnější a intolerantnější než soudobé křesťanství, buddhismus, konfuciánství, šintoismus a další světová náboženství," napsal Zeman v článku Proč považuji islám za anticivilizaci.

"Umírněný muslim je contradictio in adjecto, tedy protimluv, stejně jako contradictio in adjecto je umírněný nacista... To přece není náboženství lásky a už vůbec ne tolerance, ale náboženství nenávisti... Myslím si, že lze koexistovat s buddhismem, hinduismem, šintoismem, konfucianismem, ale nelze koexistovat s islámem. Ten má ve svých posvátných textech zakotveno, že má ovládnout svět, že si má podrobit nevěřící," řekl Zeman zase v srpnu 2011.

"Já řekl, že islám je náboženstvím nenávisti. A za tím si stojím, protože tento můj výrok nevyplynul z žádného předsudku, ale ze studia islámských textů," potvrdil Zeman svá slova v lednu 2013.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…