Kydy a trotlové v ČT! Zkušený novinář je v šoku z projevu Babišova Komárka

30.11.2013 12:26

TÝDEN V MÉDIÍCH Při ohlédnutí za uplynulým týdnem v médiích se Petr Žantovský zamýšlí nad tím, proč se ve sdělovacích prostředcích při úvahách o budoucím předsedovi ODS točí pořád jen pár jmen. Komentuje také televizní výstup poslance ANO Martina Komárka s trotly a kydy a zabývá se i Babišovým nákupem Rádia Impuls.

Kydy a trotlové v ČT! Zkušený novinář je v šoku z projevu Babišova Komárka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec za hnutí ANO Martin Komárek

Žádný projev sebereflexe nenachází mediální odborník Petr Žantovský v počínání ještě před půl rokem nejsilnější vládní strany. „Ačkoli je ODS stále stranou v propasti, tak pořádá svůj kongres opět v hotelu Clarion ve Vysočanech, což je jedna z nejdražších možností uspořádání kongresu. Tak nevím, jestli to chtějí pojednat ve stylu ´Ještě jednou si zatančíme a pak ať se za námi zavře voda´. ODS by přitom ze všeho nejvíce slušela skromnost a pokora,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Podivuje se nad tím, že se debaty v médiích o novém předsedovi ODS, který vzejde z kongresu, točí pořád kolem stejných jmen. „Třeba kolem Jiřího Pospíšila s jeho handicapy z minulosti, tedy navázání na nějaké podnikatelské kruhy a nepříliš vábné ministrování ve dvou vládách. Nebo pana Kuby, ale o něm se mluví čím dál méně, protože se ani nedostal do sněmovny a dosáhl nejhoršího výsledku pro ODS vůbec. To ho na tu funkci příliš neprotežuje,“ upozorňuje mediální odborník.

Ctihodný lékař nahradil staré nepořádky ještě horšími

Bez šancí je podle něj i předsedkyně předchozí sněmovny Miroslava Němcová. „Paní Němcová není kandidátkou už vůbec na nic. Nesmysl už byl, když ji protlačovali jako kandidátku na premiérku. Ona je ve své podstatě politik procedury, politik jednacího řádu, politik Parlamentu, nikoli politik exekutivy, nikdy nic exekutivně nevedla a nemyslím si, že je správný typ na tenhle druh činnosti. I když bude možná kandidovat, nemá šanci získat potřebné hlasy,“ domnívá se Petr Žantovský.

Totéž platí i o dalším často zmiňovaném adeptovi Bohuslavu Svobodovi. „To je jistě ctihodný lékař, který se ale nenaučil býti politikem. Zjevně k tomu nemá dispozice, tak nevím, jak chce vést stranu. Do úřadu pražského primátora naskočil s velkými ambicemi a sliby o tom, jak zatočí s korupčním prostředím a zavede na magistrátu nové pořádky. Ale mám pocit, že tam byly ty staré nepořádky vyměněny ještě horšími nepořádky a stav magistrátu je v tak tristní podobě, jak to nebývalo za Pavla Béma,“ tvrdí mediální odborník.

Nulový politik nechce být novou maskou na staré tváři

Hraje se i jméno profesora Petra Fialy, který je médiím a zřejmě i voličům sympatický. „Asi proto, že je nejméně ze všech spjatých s tou starou ODS. Dokonce pan Fiala sám řekl, že nechce být novou maskou na staré tváři. To je velmi sympatické intelektuální vyjádření, ale neříká vůbec nic o tom, jakým předsedou by chtěl být. Myslím, že sám o tom nemá nejmenší jasno, přestože je špičkovým politologem, tak je nulovým politikem. Věřím, že v něm zvítězí jeho akademická inteligence a soudnost a do této předem prohrané partie nepůjde,“ doufá Petr Žantovský.

Překvapuje ho, že se novináři, kteří se pasují na odborníky na ODS, nezabývají jinými jmény a tím, kolik zajímavých osobností bylo z ODS ať už za Topolánka nebo za Nečase postupně vyhnáno. „Mohu jmenovat někdejšího poslance Doktora, poslankyni Dundáčkovou, poslance Ježka, senátora Pakostu a spoustu dalších. Pokud vím, odchází Jan Vidím, přestává platit příspěvky, odešel Boris Šťastný, a odchází řada dalších, protože ztrácejí jakoukoli víru v to, že strana má ještě nějakou šanci na sebereflexi a oživení,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz vysokoškolský pedagog.

O lidech bez manažerských a politických selháních se neuvažuje

Poukazuje na to, že tato jména jsou spjata s první fází ODS, tedy fází klausovskou a vše, co přišlo za Topolánka a za Nečase, považuje za jakousi pragmatickou manažerskou smetánku, která stranu má jen jako výtah k moci, aniž by tam bylo nějaké myšlenkové podhoubí. „To je opravdu velmi málo mediálně komentované. Nikdo se nezaobírá tím, zda tak zaniknou myšlenky, na nichž ta strana vznikla,“ kritizuje Petr Žantovský a přemýšlí, proč se nezmiňují třeba jména senátorů Tomáše Jirsy či Petra Bratského.

„To jsou lidé, kteří jsou v ODS dlouhodobě a představují nějakou myšlenkovou základnu. Nemají za sebou žádné problémy, žádné podnikatelské dluhy, žádná manažerská nebo politická selhání a požívají důvěru veřejnosti. Vypadají dobře, mluví dobře, ale přesto o nich nikdo neuvažuje. Proč to je? Nevím. Asi proto, že je pohodlnější a jednodušší spekulovat o nějakých čtyřech modelových situacích či jménech, protože pak mají novináři realitu přehledně rozškatulkovanou a dobře se v tom vyznají,“ míní mediální odborník.

Poslanec se vytasil s trotly a kydy

Jeho pozornost v uplynulém týdnu upoutalo také čtvrteční večerní televizní zpravodajství. „To se nám rozhovořil pan poslanec Komárek, bývalý novinář z Mladé fronty, který nám hezky povyprávěl o tom, jak si telefonuje ze sněmovny s manželkou a manželka, která sleduje dění ve sněmovně, ho častuje otázkami, které bych zacitoval: ´Co to tam ten trotl povídá? Co je to za kydy? To tam chceš vydržet celé čtyři roky?´ A to vyslechneme z úst novopečeného poslance na adresu dění v Poslanecké sněmovně,“ pozastavuje se Petr Žantovský.

„Pan poslanec to s úsměvem sobě vlastním líčí televiznímu divákovi a považuje za normální, že se o poslancích říká, že jsou trotlové, že se tam nepřednášejí projevy, ale kydy, a že se to nedá čtyři roky vydržet. Tak se ptám, jestli se pan Komárek nespletl, když kandidoval za firmu Agrofert do voleb. Přece musel vědět, že regulérní období je čtyřleté. A jako dlouholetý novinář přece ví, co se děje v Poslanecké sněmovně. Připomíná mi to slovutný výrok jednoho známého komunisty, který nazval Parlament žvanírnou,“ podotýká mediální odborník.

Žvanírnou přesvědčení o své lepší pravdě začínalo

Přemítá, jaký je rozdíl mezi komunistickým výrokem o žvanírně a Komárkovým vyjádřením o kydech, které pronášejí nějací trotlové. „Myslím, že v tom žádný rozdíl není, protože podstata je v té nadřazenosti, přezíravosti a aroganci, v přesvědčení o své lepší pravdě, o svém absolutním povolání vyvolených k nějakému důležitému úkolu. To byla vždy ryze bolševická vlastnost. Já jsem ta elita, já jsem to mládí světa a všichni ostatní jsou trotlové, kteří vyprávějí kydy, nebo žvanilové ve žvanírně. Ani za těch třiadvacet let jsme nedosáhli žádného pokroku a nenaučili se žádné úctě k druhému člověku,“ domnívá se Petr Žantovský.

Připouští, že se někomu může zdát, že poslanec z opačné strany neříká zrovna inteligentní věci a že nejde zrovna o univerzitního profesora a úroveň jeho vyjadřování není taková, jaká by mohla být. „Ale to je věc voliče, který si takové lidi zvolil a bude je v těch funkcích kontrolovat. Není na nikom, aby hodnotil svého kolegu ve sněmovně, že je trotl a říká kydy. Tahle sebereflexe, bohužel, chybí nejenom mnoha našim politikům, ale i novinářům,“ poznamenává pro ParlamentníListy.cz mediální odborník.

Stejný trik s Rádiem Impuls jako předtím s Mafrou

A Martina Komárka považuje spíše ještě za novináře než za politika. „I proto, že byl dlouhá léta jedním z těch, kteří formovali stav a úroveň českého novinářstva, z pozice šéfkomentátora nejsilnějšího tzv. seriózního deníku měl obrovský vliv na vývoj novinářských normativ v českých médiích. A tak si společně odpovězme, zda člověk, který takto hovoří o svých kolezích v Parlamentu, spoluzpůsobil vzestup, či úpadek mediální scény,“ vybízí Petr Žantovský čtenáře k vlastnímu úsudku.

Závěr ohlédnutí za uplynulým týdnem ve sdělovacích prostředcích patří rozšiřujícímu se mediálnímu impériu Andreje Babiše. „Nemůžu si odpustit Rádio Impuls a jeho domluvený, i když zatím ještě neschválený, přesun pod křídla skupiny Agrofert Media. Došlo tady k trošku podobnému triku jako s nákupem Mafry, kdy pan Babiš dlouho jednal s Ringierem, vypustil i informaci, že ho přebírá a těsně před ukončením tohoto jednání najednou zčistajasna vystřelil blesk a Babiš koupil Mafru,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Je jasné, že má Andrej Babiš políčeno i na televizi

Podobně se to odehrávalo v rozhlasovém prostředí, protože se velmi dlouho vypouštěly balónky o tom, že kupuje Media Marketing Services, což je skupina, kam patří Radio City, Rádio Blaník a další radia, ale nakonec Andrej Babiš koupil Rádio Impuls. „Jako člověk, který pozoruje činnosti pana Babiše dlouhodobě, bych neměl být překvapen, protože bych měl čekat, že akce pana Babiše jsou takhle strategicky připravované a vždy, když se vypustí nějaký balónek, tak lze očekávat úder právě z opačné strany,“ míní mediální odborník.

Podle něj už nákupy Andreje Babiše v mediálním prostředí začínají vypadat jako šablona. „Tak jsem zvědavý, když se teď už několik měsíců šušká o tom, že pan Babiš jedná s Ivanem Zachem o jeho podílu v Primě, nebo možná dokonce i s těmi Švédy, tak jestli náhodou není na spadnutí koupě jiné televize. Asi tedy ne Novy, ale třeba Barrandova. Nelze to vyloučit. Každopádně to, že má pan Babiš políčeno na televizi, je jasné a je to otázka velmi krátkého času,“ uzavírá své ohlédnutí za uplynulým týdnem v médiích Petr Žantovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…