LN mají strach z výsledku voleb: Totální rozvrat a smějící se Zeman

11.09.2013 7:18

V roce 1992 se do Poslanecké sněmovny dostalo osm stran, z toho několik koalic. Stejný počet subjektů by měl do dolní parlamentní komory proniknout podle průzkumu agentury TNS Aisa i nyní. A to ještě devátí lidovci skončili pod čarou jen o několik desetin a bohatě se vešli do rozpětí „statistické chyby“.

LN mají strach z výsledku voleb: Totální rozvrat a smějící se Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jako poslední opouštějí sál zástupci Rusnokovy vlády v demisi

Od pondělního večera, kdy Česká televize průzkum zveřejnila, si odborníci lámou hlavu, co by takto složená sněmovna znamenala. Podle Daniela Kunštáta ze společnosti CVVM se po zveřejnění tohoto průzkumu může stát cokoliv. Čtyři až pět stran je totiž v těsné blízkosti pětiprocentní postupové hranice, a voliči mohou začít pochybovat, zda se právě ta jejich do sněmovny dostane. Může se tak prý stát, že do sněmovny projdou jen čtyři největší strany, ale stejně tak i to, že do poslaneckých lavic skutečně usednou zástupci devíti stran.

Podle sociologa Kunštáta poslední volby ukazují posilující trend rozchodu voličů se zavedenými stranami a hledání alternativ. Takový volič se však rozhoduje do poslední chvíle, je tedy pravděpodobné, že během několika týdnů do voleb se jeho nálada ještě mnohokrát změní. Toho si jsou vědomy i strany, které vrhají všechny síly do finální části kampaně.

Pokud by se odhad TNS Aisa potvrdil, vypadala by nejspíš Poslanecká sněmovna výrazně jinak, než tomu bylo doposud. „Sněmovna by byla značně roztříštěná,“ upozornil politolog Josef Mlejnek s tím, že by zemi nejspíš čekaly perné roky. Ačkoliv si nikdo nepřeje opakování peripetií se stranami Věci veřejné a LIDEM, které tři roky vnášely do sněmovního života zmatek, je pravděpodobné, že bychom se jej dočkali v ještě mnohem větší míře.

Roztříštěná sněmovna by podle Lidových novin zcela nepochybně přinesla ještě jeden výsledek - posílení moci prezidenta Zemana, který by oproti rozhádaným poslancům představoval prvek stability. Tím by mohl ještě mnohem více vzrůst jeho vliv na vládní politiku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…