Na Klatovsku prý hrozila bouře ODS. Proti Pospíšilovi. Víme víc

07.09.2013 20:00

Nejen zákulisními „šachy“ a lobbováním, ale přímo otevřeným střetem, invektivami a hádkami se prý vyznačoval regionální sněm druhé největší odéesácké organizace v Plzeňském kraji. Skupina lidí, ve které má být oblíbený klatovský starosta a kdysi neúspěšný kandidát na senátora Rudolf Salvetr a starosta Železné Rudy Michal Šnebergr, chtěla vyřadit nedávné poslance z nové kandidátky. Neúspěšně.

Na Klatovsku prý hrozila bouře ODS. Proti Pospíšilovi. Víme víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil na kongresu ODS

Podle několika nezávislých zdrojů se nevole zvedla především proti Jiřímu Pospíšilovi a dále pak Janu Papežovi. Klatováci chtěli nové tváře z komunální politiky, nikoliv „mladé staré struktury“. Svůj boj nakonec prohráli, otázka však je, zda pro bývalé a snad i budoucí poslance není toto spíš Pyrrhovo vítězství. Atmosféra plná invektiv, skrytých výhrůžek a obviňování tak připomínala sněmy i v jiných regionech, například na Liberecku.

Podle některých členů ODS vidí bývalí poslanci svoji šanci jen v čele kandidátky, čtvrté, a zvláště pak již i páté, místo je podle nich už téměř nevolitelné. Takový propad očekává bývalá vládnoucí a kdysi také koaliční partaj.

Pevná ruka nakonec zvítězila a plzeňský sněm potvrdil na přední místa známé tváře a exposlance. Jako na spásu spoléhají na „jedničku“ Jiřího Pospíšila, „dvojku“ obsadí poměrně populární a nekonfliktní přeštický Jiří Papež a třetí místo opět vybojoval pro mnohé kontroverzní Vladislav Vilímec.

Nevole a rozpaky jsou i jinde…

Také na severním Plzeňsku houstne atmosféra a představy mnoha řadových členů se diametrálně odlišují od vedení regionální organizace. Vládne tu však více strachu než na Klatovsku a oponenti nemají záštitu v silné osobnosti. Pravdou však je, že i tato oblast je „silnou Plzní“ považována za rozpolcenou a nepříliš jistou oblast.

Dramatický odklon od strany modrých ptáků směrem k TOP 09, ale i třeba k hnutí ANO, potvrzuje řada pravicových voličů, rozpolcených situací uvnitř ODS. Tvrdá ruka nebo křik bývalého exministra Pospíšila nebude asi tím nejlepším lékem…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…