Na co Zeman svede průtahy příště, dumá poslanec ODS. A nabízí několik výmluv

18.08.2013 21:15

Podle poslance za ODS Pavla Staňka média opomněla jednu důležitou součást projevu, který měl v Poslanecké sněmovně prezident Miloš Zeman. Ten řekl, že případný druhý pokus o sestavení vlády nepodnikne, dokud Ivo Ištvan nedokončí své vyšetřování.

Na co Zeman svede průtahy příště, dumá poslanec ODS. A nabízí několik výmluv
Foto: pavelstanek.cz
Popisek: Poslanec za ODS Pavel Staněk

„Prezident Miloš Zeman ve svém projevu v Poslanecké sněmovně před hlasováním o důvěře vládě Jiřího Rusnoka uvedl, že případný druhý pokus o sestavení vlády nepodnikne dříve, než pan vrchní zástupce Ištvan dokončí vyšetřování možného propojení některých politiků a politických struktur s tzv. kmotrovskými mafiemi. Pan prezident se přitom odkázal na rozhovor v Hospodářských novinách, kde pan Ištvan hovoří o tom, že se v řádu několika týdnů čeká v této věci senzace a že pro tuto senzaci má již dostatečné důkazy,“ píše ve svém prohlášení poslanec Pavel Staněk.

„K tomu nezbývá než dodat, že pouze idiot by nevyužil rozhovor v tisku (kterým již dlouhá léta opovrhuje) jako argument pro nejmenování Vlády České republiky. Myšlenková konstrukce ‚četl jsem cosi v novinách, a proto počkám, až se něco vyšetří a poté (možná) někoho pověřím sestavením vlády‘ je prostě ‚k sežrání‘,“ dodává Staněk.

Jenže právě odvolání na vrchního státního zástupce mu vadí. „Rozumím politické taktice, kdy prezident kope do oslabeného a nepopulárního Parlamentu, do politických stran a využívá jejich slabosti k rozšiřování vlastní moci. Nutno dodat – dost jsme mu to za poslední měsíce ulehčili. Není ale možné, aby prezident ohýbal své ústavní povinnosti tak, jak se mu právě líbí a hodí. Především ale není možné, aby své ústavní kroky odvozoval od práce vrchního zastupitelství nebo policie,“ zlobí se poslanec.

Poslední kroky Miloše Zemana v něm prý probouzejí strach. Do ústavního systému totiž prezident vpouští nejistotu a nepředvídatelnost.

„Proto považuji za důležité, aby prezident předstoupil před Poslaneckou sněmovnu a poslancům (a především veřejnosti) své kroky vysvětlil. Zde jsou otázky za mě: Která část Ústavy zmiňuje vrchní zastupitelství či policii jako ty, kteří určují jmenování Vlády ČR? Můžete definovat oblasti informací, kterými se v budoucnu při výkonu svých ústavních povinností budete řídit (předpověď počasí, situace na D1…)? Jaký novinový titulek ovlivní jmenování příští vlády vzešlé z parlamentních voleb?“ ptá se ironicky Staněk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…