Návrh na vydání dluhopisů prošel ve sněmovně do závěrečného čtení

18.03.2014 15:39

Poslanci podle předpokladů propustili do třetího čtení návrh zákona o vydání státních dluhopisů v celkovém objemu 209,6 miliardy korun. Dluhopisy mají sloužit zejména k tomu, aby stát mohl za peníze získané jejich prodejem skupovat své dluhopisy splatné v letošním roce. Návrh představil ministr financí Andrej Babiš (ANO), ovšem sněmovna musela na jeho příchod čekat.

Návrh na vydání dluhopisů prošel ve sněmovně do závěrečného čtení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš u řečnického pultíku

Než se sněmovna pustila do třetího čtení vládního návrhu zákona o vydání státních dluhopisů, došlo na malé pozdvižení. Toho se dopustil ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš (ANO), který totiž nebyl na svém místě za stolkem ministra ve sněmovně právě ve chvíli, kdy došlo na tento bod. Předsedající schůze Jan Hamáček (ČSSD) proto musel schůzi přerušit na pět minut, aby se Babiš v útrobách budovy dolní komory našel.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek to později okomentoval slovy, že taková věc se může stát každému.

O co ale v tomto vládním návrhu jde? Stát bude moci vydat dluhopisy podle navrhovaného zákona se splatností až sto let. Prodejem takto vydaných státních dluhopisů se o uvedenou částku zvýší státní dluh, který na konci roku 2013 byl 1,683 bilionu Kč.

Letos jsou splatné státní dluhopisy v celkovém objemu téměř 148 miliard korun. Jde například o padesátimiliardovou emisi z roku 2011 nebo o některé emise spořících dluhopisů.

Tři miliardy eur je celková hodnota dvou emisí splatných letos

Jak uvedla ČTK ve svém zpravodajství, poprvé budou splatné zahraniční emise státních dluhopisů vydaných v eurech z let 2004 až 2009. Celková jmenovitá hodnota dvou emisí splatných letos je tři miliardy eur, tedy asi 82 miliard korun. Podle Ministerstva financí byly tyto emise zajištěny podle doporučení České národní banky proti kurzovému riziku.

Na splacení první z emisí eurobondů bude stát potřebovat 48,8 miliardy korun, což je podle MF stejná korunová částka, jakou v roce 2004 stát získal jejich prodejem. V případě druhé emise zaplatí ministerstvo zhruba 37,5 miliardy, zatímco za její prodej získalo o 1,6 miliardy korun víc.

Stát by měl také letos splatit část úvěrů od Evropské investiční banky v celkové výši 1,7 miliardy korun.

Propustili novelu zákona o letectví

Poslanci také dnes propustili do závěrečného čtení novelu zákona o civilním letectví. Ta zejména zpřísňuje některá bezpečnostní opatření na letištích. Hospodářský výbor doporučil do zákona vložit opatření, které by umožnilo odepřít letové navigační služby neplatícím leteckým společnostem.

Zavedení přísnějších pravidel souvisí s rostoucími nároky Evropské unie na bezpečnost na letištích. Mají se vztahovat například na lidi, kteří mají právo bez dohledu vstupovat na letištní plochu a do dalších vyhrazených prostorů na letištích, tzv. SRA.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…