Nebetyčná hloupost, prohnilost i Havlova ostuda. Řeč je o této známé političce

17.02.2014 15:54

Sdružení ProtiAlt podalo trestní oznámení na poslankyni KSČM Martu Semelovou kvůli jejím výrokům v ČT v pořadu Hyde park z 14. února, kdy například zpochybnila vynucenost přiznání Milady Horákové v procesu, kdy byla po únoru 1948 popravena. ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o celé kauze myslí a zda by podle nich měla být Semelová trestně stíhána.

Nebetyčná hloupost, prohnilost i Havlova ostuda. Řeč je o této známé političce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Příznivci komunistů uctili památku "Vítězného února" na hrobě Klementa Gottwalda zpěvem Internacionály

Anketa

Má být Marta Semelová trestně stíhána za výroky o vině dr. Horákové?

25%
75%
hlasovalo: 16456 lidí

Podle sdružení ProtiAlt Semelová porušila hned tři paragrafy trestního zákona. § 403, týkající se založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka, praví, že kdo založí, podporuje nebo propaguje hnutí, které prokazatelně směřuje k potlačení práv a svobod člověka, nebo hlásá rasovou, etnickou, národnostní, náboženskou či třídní zášť nebo zášť vůči jiné skupině osob, bude potrestán odnětím svobody na jeden rok až pět let a odnětím svobody na tři léta až deset let bude pachatel potrestán, například spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným podobně účinným způsobem.

Anketa

Kdybyste byli poslanci, dali byste důvěru vládě Bohuslava Sobotky?

64%
32%
hlasovalo: 9237 lidí

Nadsazená čísla?

§ 404 pojednává o projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. Kdo veřejně projevuje sympatie k hnutí uvedenému v § 403 odst. 1, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.

§ 405 řeší popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia: „Kdo veřejně popírá, zpochybňuje, schvaluje nebo se snaží ospravedlnit nacistické, komunistické nebo jiné genocidium nebo jiné zločiny nacistů a komunistů proti lidskosti, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.“

Podle sdružení ProtiAlt Semelová zpochybnila  a bagatelizovala zločiny spáchané na komunistických odpůrcích a obhajovala totalitní komunistický režim. Například uvedla, že pochybuje o tom, že Milada Horáková byla ke svému přiznání donucena. „Když sleduju, kdo všechno byl údajně obětí režimu, tak to je pomalu víc lidí, než má tato země obyvatel. Ta čísla jsou značně nadsazená,“ řekla rovněž Semelová.

Nevím, jestli naše paragrafy na tuto nebetyčnou hloupost stačí

Co si o výrocích Semelové myslí politici? A měla by být trestně stíhána? Za její výroky se nepostavili ani její kolegové z KSČM, Semelovou kritizuje hlavně pravice, i když ne všichni souhlasí s tím, že by měla být stíhána. Redakce požádala i Semelovou o reakci na trestní oznámení, avšak neodpověděla.

„Nevím, jestli naše paragrafy na tuto nebetyčnou hloupost stačí. Na druhé straně bylo nám jasně předvedeno, v jakém myšlenkovém světě KSČM žije,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Nejsem právník a výroky politika si netroufám kriminalizovat. To, že procesy v padesátých letech byly mimořádně nespravedlivé, manipulované a vyšetřovatelé oběti mučili, je nezpochybnitelné, a oběťmi byli často i komunisté, takže ani komunisté by dnes neměli mít problém tuto dobu a její praktiky odsoudit,“ řekl redakci předseda Úsvitu Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„O trestním stíhání rozhodují nezávislé státní orgány, popřípadě imunitní řízení Parlamentu na jejich žádost. Já mohu soudit politicky a tady konstatuji jasný rozpor s programem KSČM. Osobně to mám za exces a mrzí mě, že vůbec z řad KSČM zazněl. Není to dobře,“ říká místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

Zpochybňování holokaustu

„Myslím, že výroky paní Semelové jsou skandálně ostudné a nebetyčně hloupé. Velice mi připomněly dobu, kterou tak skvěle evokuje film Agnieszky Holland Hořící keř a do které se nechci vracet. Jsem rád, že tyto výroky bude řešit soud. My tu máme zákon o protiprávnosti komunistického režimu a já si nedovedu představit, že by kdokoli z občanů mluvil stejným způsobem o nacismu v tom smyslu, že ti, kteří byli popraveni nacistickým režimem v koncentračních táborech, si za to mohli sami,“ říká místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda STAN Petr Gazdík.   

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, ministr financí a předseda ANO Andrej Babiš či předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek na dotaz nereagovali.

„Protože jsem na zasedání výborů Poslanecké sněmovny NATO, neznám přesný obsah vyjádření poslankyně. Jsem přesvědčen, že pokud padlo trestní oznámení, pak orgány činné v trestním řízení by měly konat. O tom zda kolegyně porušila zákon, rozhodne až soud,“ míní místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Soudružka Semelová se již delší dobu pohybuje v krajní poloze zpochybňování zločinů komunistů během 41 let. Její výroky jsou srovnatelné se zpochybňováním holokaustu, a je proto šokující, že takový člověk dostává prostor v médiích a v tomto případě jde o veřejnoprávní Českou televizi. Určitě jsem proti cenzuře, ale zpochybňování zločinů KSČ je v demokracii protizákonné. Věřím, že trestní oznámení bude mít úspěch,“ uvedl místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS. 

„Dle mého názoru se jedna o naprosto nepřijatelnou obhajobu sprosté justiční vraždy. O krok srovnatelný s popíráním hrdinství Julia Fučíka za 2. světové války,“ myslí si předseda poslanců Úsvitu Radim Fiala.

Je spíše emotivní srdcař než zločinec

„Pořad jsem neviděl. Paní Semelovou znám. Podle mého názoru někdy rychleji mluví, než přemýšlí, ale určitě to nemyslela a nemyslí zle. Je spíše emotivní srdcař než zločinec mimo zákon,“ myslí si člen poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.

„Nevím, proč by měla být stíhána. Vyslovila svůj názor. Ať je správný, nebo ne. Víte, tato snaha těch rádoby spravedlivých vyvolává tak trochu úsměv. Proč? Jak je to dlouho, kdy Havel udělil státní vyznamenání Rumlovi, tuším, že otci exsenátora. Rumlovi, který psal a vysílal reportáže z procesu s Horákovou. Byly prý tak krvelačné, že některé nebylo možné vysílat. Ostatně výrok, že psí život, psí smrt, byl prý jeho. Jednoho trestat a druhého odměnit státním vyznamenáním? To nebyla Havlova ostuda? Cosi prohnilého v tomto státě dánském. Nevím proč, ale říká se to,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„Pro mě jako 31letého člověka je velmi těžké posuzovat období padesátých let. A proto se pouze vyjádřím k paní Semelové a to tak, že je z její strany naprosto zbytečné a nešťastné se k takovým věcem vyjadřovat tímto způsobem. Obhajovat perzekuce takového charakteru, ať už se staly kdekoli či kdykoli, může jen hlupák. Ono se neříká nadarmo, že mluviti stříbro a mlčeti zlato. A zvláště pak u některých lidí by se mlčení mohlo vyvážit i ještě dražší komoditou než zlatem,“ myslí poslanec Úsvitu Petr Adam.

Filip a Ransdorf věnovali finanční prostředky na pomník Milady Horákové

„Vzhledem k tomu, že jsem Hyde park, na který se ptáte, neviděla, vám mohou sdělit pouze to, co znám z médií. Pokud skutečně projevila paní Semelová tento názor, který je publikován, KSČM se od vstupu vojsk Varšavské smlouvy distancovala. Co se týče otázky Milady Horákové, KSČM zastává názor, který představitelé strany deklarovali i tím, že doktor Filip a doktor Ransdorf věnovali finanční prostředky na pomník Milady Horákové. S názorem poslankyně Semelové nesouhlasím,“ říká místopředsedkyně poslaneckého klubu KSČM Miloslava Vostrá.

„Myslím, že tato paní již delší dobu vystupuje jako extremistka. Zda se jedná o trestnou činnost, musí posoudit orgány činné v trestním řízení,“ míní místopředseda Senátu Zdeněk Škromach.

Podle poslance ODS Adolfa Beznosky jsou výroky Marty Semelové dlouhodobě za hranou: „Jsou vyjádřením její neúcty k obětem komunismu. Odsuzuji je, ale s trestním stíháním bych byl opatrný, protože jsem stoupencem široké svobody slova. Pokud však má někdo pocit, že jsou její výroky za hranicí zákona, je jeho právem trestní oznámení podat.“

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava vysílání neviděl a informace má jen z médií. „Pokud toto řekla, je to jistě skandální a urážlivé nejen pro památku doktorky Horákové, ale i všech obětí politických procesů padesátých let. Je to naprosto neomluvitelné. Je na orgánech činných v trestním řízení, jak tento výrok posoudí a zda byl spáchán trestný čin,“ dodal.

Do společnosti Stalinova Sovětského svazu či Kimovy Severní Koreje

Místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát říká, že je ke stíhání skeptický: „Dnes si říká, kdo chce, co chce. Když se někdo nestydí zpochybnit holokaust, tak proč ne vraždu Horákové? Paní Semelová celkem správně kalkuluje, že lidé mají krátkou paměť.“

Podle poslance Úsvitu Marka Černocha jde ze strany Semelové o nešťastné lidské vnímaní těchto skutečností. „Padesátá léta přinesla spoustu tragédií a zpochybnit například proces Milady Horákové je přinejmenším neetické a proti svědomí. Jestli má někdo pocit, že se měl líp za komunistů, nebo je spokojený teď, je jeho názor, ale zločiny se tehdy děly a to nikdo zpochybňovat nesmí,“ myslí si poslanec Úsvitu Marek Černoch.

Podle senátora za ODS Zdeňka Schwarze by Semelová stíhána být měla. „A komunistická strana by měla být zakázána,“ dodal.

„Jsem ochoten poslouchat soudružku Semelovou, když mluví o zdravotnictví či sociální problematice. Vámi citované názory a výroky jsou neakceptovatelné a neomluvitelné a neměly by zůstat bez postihu. Svědectví o psychickém i fyzickém nátlaku na vězněné politické odpůrce jsou četná a jejich popírání je plivnutím do tváře všem politických vězňům. Rozsudek smrti nad opoziční političkou nás zařadil do společnosti Stalinova Sovětského svazu či Kimovy Severní Koreje. Nechce se mi věřit, že toto by bylo cílem voličů či sympatizantů KSČM,“ řekl senátor za ČSSD Pavel Lebeda.

Stále nenastal čas pro spolupráci levicových stran

„S postupem sdružení ProtiAlt plně souhlasím, paní poslankyně Semelová by měla být za své výroky stíhána. V naší zemi by mělo platit právo pro každého stejně, a tak v souladu s platnými zákony by měla být stíhána jak propagace fašizmu a neonacizmu, tak komunizmu, neboť obě jsou ideologiemi směřujícími k potlačení práv a svobod člověka,“ míní senátor ODS Milan Pešák.

Poslanec ČSSD Jiří Koskuba říká, že nemá důvod proti stíhání Semelové protestovat: „Na druhé straně soudružce poslankyni děkuji za to, že ve vší nahotě ukázala, proč stále nenastal čas pro spolupráci levicových stran. Pro tuto zemi však nutno říci ´bohužel´. Ale právě ona patří k těm, kteří se vůbec, ale vůbec nezměnili. A není sama. Je mi líto.“

„Ano, rozhodně by měla být trestně stíhána,“ reagovala stručně poslankyně ODS Jana Černochová.

„Neviděl jsem pořad. Co jsem četl u vás ve výtahu, není nic, co by stálo za řeč,“ reagoval poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Další výroky Marty Semelové dle serveru Lidovky.cz:

O StB:

    „Spolupracovník StB pro mě není známka, že by to byl někdo neslušný."

O vnímání minulosti:

    „Každou událost je třeba vnímat tehdejším pohledem, tehdejší situací. Je třeba zohlednit historickou souvislost."

O počtu obětí režimu:

    „Když sleduju, kdo všechno byl údajně obětí režimu, tak to je pomalu víc lidí, než má tato země obyvatel. Ta čísla jsou značně nadsazená."

O politických vězních:

    „Za politického vězně se považují i lidé, kteří jimi nebyli. Měli za sebou jen obyčejnou kriminální činnost. Někdo mohl být vězněn z politických důvodů, ale není jich tolik, o kolika se mluví."

O Miladě Horákové:

    „Dost pochybuju o tom, že to byla vynucená přiznání. V každém případě je to smutná záležitost. Nemáme z ní nikdo radost."

O sovětské invazi:

    „Já bych to v žádném případě nenazvala okupací. Nazvala bych to internacionální pomocí, která nám ovšem do budoucna udělala mnohé problémy."

O Vasilu Biľakovi:

    „Byl to významný politik Československa. Pro mě to byla pozitivní postava."

O kondolenci k úmrtí Kim Čong-ila:

    „Nevidím nic špatného na zaslání kondolence do KLDR. Je to akt slušnosti."

O rozdílu mezi KLDR a Jižní Koreou:

    „Já jsem tam nebyla a nemohu to posoudit. Myslím si ale, že v obou státech jsou problémy. Nakonec i v té jižní části jsou velké problémy, také kolem hladu."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…