Nemocnice jsou před kolapsem, dělejte něco. ČSSD alarmuje ministra Holcáta

29.08.2013 16:07

Podle názoru představitelů ČSSD je situace českých nemocnic velmi vážná. Jejich celková ztráta v prvním pololetí překročila dvě miliardy korun, ve druhém pololetí se navíc předpokládá další zvýšení ztrát.

Nemocnice jsou před kolapsem, dělejte něco. ČSSD alarmuje ministra Holcáta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Martin Holcát

Na dnešním setkání s novináři řekl stínový ministr zdravotnictví ČSSD Svatopluk Němeček, že nemocnicím hrozí finanční zhroucení: „Situace je podle našich informací kritická, hrozí kolaps některých nemocnic. Hrozí, že nebudou schopny poskytovat péči, protože dodavatelé léků a zdravotnických prostředků jim odmítnou dodávat," řekl Němeček.

Zástupci tří asociací velkých, malých a krajských nemocnic zároveň potvrdili, že kvůli opožděným platbám očekávají obtíže s dodávkami zdravotnického materiálu. Kvůli opožděným platbám dodavatelů podle nich již dochází k odkládáním plánovaných operací a pacientům na specialisovaných odděleních je oddalováno zahájení účinné léčby. Zdravotnictví potřebuje 290 miliard korun ročně. Zvýšení DPH spotřebovalo z rozpočtu resortu více než 6 miliard, zmrazení státního pojistného důchodců, dětí a nezaměstnaných pak připravilo zdravotnictví o dalších 8 miliard.

Podle Němečka jsou na vině předchozí vlády. ČSSD vyzývá ministra zdravotnictví Martina Holcáta k řešení situace. To by mělo spočívat v odkoupení nedobytných pohledávek Všeobecné zdravotní pojišťovny jakož i některých dalších.

Naopak bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09 předpokládá, že jde ze strany ČSSD o předvolební boj. „Po volbách udělají sociální demokraté jen marginální opatření, změní rétoriku a budou mluvit o skvěle fungujícím systému, který vznikl díky krokům nové vlády," vyjádřil se Heger. „Pan stínový ministr s lehkostí říká, jak finančně obšťastní zdravotnictví, ale neříká, že ČSSD ho dlouhá léta během svých vlád zalévala a záhonek znovu a znovu vysychal. Neříká, že brzdit náklady a raději zvyšovat efektivitu zdravotnického systému politicky pěkně bolí, ale není bez toho možný žádný udržitelný pokrok," řekl dále s tím, že ČSSD by měla uvést, na čí úkor chce sanovat rozpočet zdravotnictví.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…