Nepomůže ani "bobofičák". Odborník pohřbil ambice Václava Klause

28.08.2013 8:20

Do voleb zbývají necelé dva měsíce a nové politické strany a hnutí začínají růst jako houby po dešti. Zdá se, že těsno bude nejen na levé straně politického spektra, ale i v jeho středu, a pokud exprezident Václav Klaus vyslyší prosby svých příznivců, bude těšno i napravo. K partajím, které se řadí do středu, přibude nová Liberálně ekologická strana, kterou zakládá bývalý předseda zelených Martin Bursík. Podle publicisty Karla Hvížďaly však nová hnutí kartami v nadcházejících volbách nezamíchají.

Nepomůže ani "bobofičák". Odborník pohřbil ambice Václava Klause
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus se nechal s lidmi na památku fotografovat

„Za dva měsíce není možné připravit stranu do voleb, aby byla důvěryhodná, měla nějakou strukturu, koncept, promyšlený program, sekretariáty. To je možné tak do dalších voleb za čtyři roky nebo do komunálních voleb,“ řekl ParlamentnímListům.cz novinář.

Za dva měsíce není možné přesvědčit voliče

Strany, které teď vznikají, jako Bursíkova Liberálně ekologická strana, nemají šanci. „To prostě za dva měsíce není možné stihnout, nemají čím přesvědčit. Vzpomeňme, co musel udělat Václav Klaus, když zakládal Občanskou demokratickou stranu, nebo Miloš Zeman, když potřeboval pozvednout sociální demokracii, a to už v té době strukturu měla. To je práce minimálně na rok,“ vysvětlil Karel Hvížďala, proč novým politickým subjektům nedává v říjnových sněmovních volbách žádnou naději na úspěch.

Zelení se znemožnili na dlouho

Bývalý předseda Strany zelených opustil v minulých dnech funkcí místopředsedy Strany zelených a současně vystoupil ze strany. Odůvodnil to tím, že zelení se posunuli příliš doleva. Podle současného šéfa zelených Ondřeje Lišky Bursík svůj odchod načasoval tak, aby stranu poškodil před sněmovními volbami. Může to skutečně zeleným uškodit? Publicista Karel Hvížďala s tím nesouhlasí. „Myslím, že zelení se u nás na rozdíl od staré Evropy tak marginalizovali, že se s nadějí na úspěch mohou rozloučit,“ nevěří po sporech, které provázely zelené od samého vzniku strany.

Babiš by mohl pětiprocentní hranici překročit

Koho podle novináře mohou volit liberální voliči, tedy vzdělanější, z větších měst, kteří se ztotožňovali s ideály Václava Havla a které konzervativci nazývají „pravdoláskaři“? Mají na výběr? „Asi moc ne, ze středových stran se maximálně může dostat znovu do sněmovny KDU-ČSL, to je tak všechno. Samozřejmě asi uspěje i Andrej Babiš s hnutím ANO, ale to je zatím poměrně nečitelný projekt. Ovšem začal jako jediný z nových subjektů včas, rozjel nějakou kampaň a má nějakou strukturu,“ podotkl publicista. Připouští, že hnutí moc jasné není. „Moc o nich nevíme. Jen to, že pan Babiš je úspěšný podnikatel. Lákají jen na osobnosti, ale myslím, že v nouzi, která tu je, by mohli nutnou pětiprocentní hranici překročit,“ míní Karel Hvížďala.

Hrozí nebezpečí, že řada lidí nepůjde kvůli termínu voleb k urnám

Podle známého publicisty existuje velké nebezpečí, že řada lidí nepůjde k volbám. „Právě těch městských voličů. Už jen kvůli tomu, že prezident Miloš Zeman zvolil chytře termín 25. a 26. října, protože po tomto víkendu je pak v pondělí volno a následují podzimní prázdniny na školách. To účast městského obyvatelstva sníží, a tím pádem to posílí levicové strany, hlavně komunisty, kteří mají nejdisciplinovanější voliče,“ upozornil na riziko Hvížďala.

Efekt knížete s čírem pominul

I když TOP 09 je konzervativní strana, příznivci Václava Havla, umělci, intelektuálové i mladí volili v prezidentské volbě Karla Schwarzenberga. Může kouzlo šlechtice zafungovat i ve sněmovních volbách? Budou jeho bývalí nadšení podporovatelé volit i TOP 09, jejímž je předsedou? „Ten efekt knížete s čírem, jak plynul čas, přestává tolik fungovat,“ je přesvědčen novinář. Navíc se i Karel Schwarzenberg podle něj v některých situacích choval ne zcela jasně, takže možná ztratil některé své příznivce. „Myslím, že už nebude mít tak horentní úspěch, ale jistě bude mít šanci na vítězství v Praze,“ poznamenal pro ParlamentníListy.cz Hvížďala. A uvědomuje si to podle něj i sociální demokracie. „Proto proti Schwarzenbergovi nasadila v Praze šéfa odborů Jaroslava Zavadila. Uvědomili si, že moc šance u městských voličů sociální demokracie nemá, proto soustředili kampaň do sídlišť, kde žije sociálně slabší vrstva, a chtěli by tímto systémem na Schwarzenberga zaútočit, což se jim do jisté míry může podařit,“ soudí Karel Hvížďala.

Václav Klaus má málo času na oslovení voličů

Není vyloučeno, že se objeví i nové politické hnutí na pravici v čele s lídrem Václavem Klausem. Ale podle Hvížďaly, i kdyby se bývalý prezident a jeho příznivci zapojili do již fungující Suverenity Jany Bobošíkové, která slibovala v případě nutnosti spustit "bobofičák", mají do sněmovních voleb málo času, aby výrazněji oslovili voliče. „Je to vyloučené, pod jakoukoli značkou,“ je přesvědčen publicista.

ODS odchod některých členů ke Klausovi spíš prospěje

Karel Hvížďala se nedomnívá, že by odchod lidí, jako jsou pražští politici Jiří Janeček a Boris Šťastný, expředseda strany Mirek Topolánek nebo nedávno stíhaný exposlanec Petr Tluchoř, z ODS mohl pravicové straně uškodit. „Já si myslím, že teď v ODS probíhá velký boj o očistu. Je snaha se takových lidí zbavit. Kdyby se straně podařilo nahradit hodně zkompromitované tváře lidmi, které nemají za sebou tak velké jizvy a šrámy, tak by ODS lidé asi volili. Ale pokud na kandidátky nastrkají staré tváře, nebudou mít velkou šanci,“ konstatoval publicista a poukázal na boj občanských demokratů ve středních Čechách proti tomu, aby se jejich volebním lídrem stal úřadující předseda Martin Kuba. „Členská základna si uvědomuje, že s těmito lidmi se uspět nedá. Ale vedení se drží zuby nehty. Uvidíme, jak tyto krajské boje dopadnou. Když se občanským demokratům podaří očistit, myslím, že by jim lidé zase rádi hlas dali,“ prohlásil novinář.

Jsme doopravdy trochu v pasti

Ale všechny změny mají podle publicisty dlouhodobý efekt. „ODS se musí znovu definovat, přesvědčit lidi. Čert ví, jestli se jí to podaří za pět let do příštích voleb nebo až za deset let. Ale je jasné, že zdravá politická mapa potřebuje mít silnou stranu konzervativní a silnou stranu sociální. A tady je teď situace o to složitější, že pravice je úplně rozpadlá a sociální demokracii rozkládá Miloš Zeman. Jsme doopravdy trochu v pasti,“ uzavírá pro ParlamentníListy.cz novinář Karel Hvížďala.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…