Norma o sociálních službách prošla a poputuje do Senátu

16.08.2013 12:47

Poslanci schválili novelu o sociálních službách, ale nepřijali některé pozměňovací návrhy. Například od Lenky Kohoutové z ODS. Normu čeká teď schvalování v Senátu. Pro vládní zákon hlasovalo všech 131 přítomných poslanců.

Norma o sociálních službách prošla a poputuje do Senátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování v poslanecké sněmovně

Podle vládní předlohy by dotace na sociální služby rozdělovalo ještě příští rok Ministerstvo práce a sociálních věcí a nikoli kraje. Kraje měly přitom začít přidělovat dotace na sociální služby už od roku 2012. Změna se ale na žádost Asociace krajů už o dva roky odložila. Nyní tedy půjde o další odklad.

Předloha přinese i další novinky. Na návrh sociálního výboru budou mít držitelé průkazu osob se zdravotním postižením automaticky nárok na příspěvek na mobilitu. Průkazky bude stát vydávat v samostatném řízení, nebudou tedy svázány s příspěvky na péči. Změnit by se mělo také posuzování stavů, které se pokládají za podstatné omezení schopnosti pohyblivosti a orientace. Více by se mělo přihlížet k diagnózám než k posuzování posudkovým lékařem.

Obnovit kategorii lidí se zdravotním znevýhodněním v zákoně o zaměstnanosti žádala občanská demokratka Lenka Kohoutová. Stát by na jejich zaměstnávání mohl přispět zaměstnavatelům až šesti tisíci korunami měsíčně.

„Já to beru za velmi důležité, protože ke konci roku končí mnoho těchto lidí a my už nestačíme udělat zákon nový. Není jistota, že zákonné opatření, které udělá Senát, by podpořila potom nová sněmovna,“ vysvětlila již dříve Kohoutová.

Návrhy Kohoutové ale poslanci odmítli. Dokonce někteří její návrh označili za přílepek. Kolem jejího pozměňovacího návrhu se v dolní komoře dokonce strhla minihádka.

Nás jste válcovali, připomněl komunista

„Já chci, sakra, jen tyto úpravy... Nic víc, nic míň,“ uvedla například Kohoutová, když poněkolikáté za sněmovním pultíkem kolegům vysvětlovala, co vlastně žádá.

„Ta paměť, potvora. Ta paměť nám dává zabrat! Před rokem, před půl rokem, před dvěma lety, připomínám, co se dělo, když tady přicházela opozice s podobnými návrhy. Tak ta vládní koalice to nechtěla ani vyslechnout,“ reagoval ale na Kohoutovou předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik ve faktické poznámce.

Komunista také ironicky poukazoval na to, že je pravděpodobně před volbami a tak se všichni zákonodárci chtějí ukázat v hezkém světle.

„Cha, cha, cha. Tak jsme se nasmáli... Legislativní proces je ale na vládě,“ uvedla k samotnému zákonu o zaměstnanosti následně Kohoutová. "Ale protože jsme u problému, tak musím připomenout, že jsem vždy mluvila o osobách se zdravotním postižením napříč politickým spektrem a upozorňovala jsem, že děláme chybu,“ dodala Kohoutová se zdůrazněním, že nesmíme posílat lidi se zdravotním postižením do vakua.

Kohoutová již předem kritizovala úvahy, podle nichž by věc schvaloval po rozpuštění sněmovny samostatným zákonným opatřením Senát. Ministr práce František Koníček.ale takový postup prakticky vyloučil a řekl, že vláda předlohu připraví pro novou dolní komoru, která vzejde z očekávaných předčasných voleb.

S pozměňovacími návrhy neuspěla ani šéfka klubu VV Kateřina Klasnová. Chtěla, aby handicapovaní lidé starší 50 let měli průkazy osob se zdravotním postižením na dobu neurčitou a přímo do zákona chtěla včlenit kritéria pro poskytování těchto průkazek.

Předloha předpokládá i další úpravy. Mezi podmínky nároku na příspěvek na péči zavádí bydliště v České republice. Má to podle předlohy zabránit neoprávněným výplatám těchto dávek do ciziny. Na příspěvek na upravený automobil by měli mít nově nárok i lidé s amputovanou nohou nad kolenem. Norma také zvyšuje některé pokuty za prohřešky při poskytování sociálních služeb.

Jak připomněla ČTK, dotace do sociálních služeb v posledních letech klesají. V roce 2008 činily 8,2 miliardy korun, předloni 6,2 miliardy korun. Ministerstvo poukazuje na to, že na financování se podílejí obce i kraje. Služby by si měli platit i klienti z příspěvku na péči. Loni na ně stát vydal 18,39 miliardy. Letos se počítá s částkou 20,49 miliardy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…