Odmítám uctívat fašismus. Huml se postavil proti Zaorálkovi ve věci Ukrajiny

05.03.2014 7:32

Poslanec ČSSD Stanislav Huml se se svými názory na ukrajinskou krizi rozhodně liší od postojů, které v posledních týdnech vyjadřuje ministr zahraničí Zaorálek. Jak Huml ParlamentnímListům.cz řekl, všichni přece viděli, že členy kyjevské vlády se stali fašisté a váhaví členové parlamentu byli „přesvědčováni“ pomocí samopalů u hlavy a výhrůžek jejich rodinám. „Já opravdu nebudu uznávat fašismus,“ dodává Stanislav Huml, který se také pustil do práce českých médií.

Odmítám uctívat fašismus. Huml se postavil proti Zaorálkovi ve věci Ukrajiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Stanislav Huml

Anketa

Schvalujete ruskou okupaci Krymu?

81%
16%
hlasovalo: 31817 lidí

Jak vnímáte současnou situaci kolem Krymu, sporů, zda tamní parlament je nebo není legitimní a úlohu Ruska v této věci?

Vnímám, že lidé na Krymu mají vážné obavy z toho, co by je čekalo, kdyby tam přijeli ti radikálové z Kyjeva s holemi, zápalnými lahvemi a zbraněmi, které se používali na Majdanu a pokoušeli se na Krymu zdestabilizovat situaci. Viděl jsem dnes řadu videí z Kyjeva, kde je patrné, že policie je tam zcela paralyzovaná a zvláštní typ lidí tam chodí se samopaly v ruce po ulicích a zakazují policistům, aby vůbec vycházeli ven. Dovolat se tam policii bude zřejmě velký problém.

Naopak na Krymu policie funguje. Vidím to tak, že je to tam obráceně a lidé, kteří na Krymu žijí a bydlí, tak si rozhodně nepřejí, aby tam vznikl takový chaos jako je v Kyjevě.

Anketa

Který člen vlády je zatím vaším největším oblíbencem? (Restart hlasování 9.6.2014)

18%
52%
1%
10%
3%
hlasovalo: 11206 lidí

Jak na vás působí výroky některých politiků, kteří dění na Krymu přirovnávají k situaci v Československu v roce 1938 nebo 1968?

Myslím si, že je to trošku zavádějící obraz. Podobnost samozřejmě je možné v něčem najít, ale v širším kontextu to není správně. V šedesátém osmém roce naši lidé vítali sovětská vojska dlažebními kostkami a přesvědčovali ty vojáky, aby odešli. Z Krymu ale teď chodí obrázky opačného významu. Navíc si úplně nemyslím, že by tam byla jen ruská armáda. Na Krymu je skoro každý druhý voják, ti lidé prodělali vojenský výcvik a do určité míry tam domobrana existuje a je tam vidět snaha uzavřít území silám, které by se tam snažily provést totéž co v Kyjevě.

USA a další země Západu mluví o nutnosti zavést vůči Rusku sankce. Sdílíte tento názor?

Pokud bude Rusko porušovat mezinárodní smlouvy a dohody, tak je to určitě ne místě. Otázka zní, zda jsme už tak daleko, že prohlásíme, že tu někdo opravdu mezinárodní dohody porušil. Další otázka je, jestli je vláda v Kyjevě legitimní. Ultranacionalistická strana tam dostala křesla ve vládě, zakázali ruštinu jako úřední jazyk. To pro ruskojazyčné obyvatelstvo v praxi znamená, že třeba jejich děti se ve škole najednou nebudou učit v ruštině, ale v ukrajinštině, i když jejich rodný jazyk je úplně jiný a ruská menšina je tam velmi výrazná.

Nemůže být spor o to, že v Kyjevě je ostře nacionalisticky řízená vláda. Dokonce nemám pochybnosti o tom, že někteří představitelé jsou fašisté. Jestli tam vyznávají Stepana Banderu a banderovci jsou pojímáni jako hrdinové, tak s tím zkrátka mám problém a tuto vládu nemůžu uznat jako legitimní. S tím mám fakt problém a s fašismem jsem problém vždycky měl. Já opravdu nebudu uctívat fašismus.

Nestydím se tu vládu pojmenovat jako velmi problematicky legitimní. A ve chvíli, kdy neexistuje legitimní centrální vláda, tak docela určitě některé oblasti mají právo se před touto nelegitimní vládou bránit. Musí se měřit stejným metrem. Když jsme byli schopni uznat Kosovo před lety, tak jsme dnes v situaci, že budeme muset možná uznat i Krym jako nezávislou oblast. Najděte jediný důvod, proč Kosovo ano a Krym ne.

Je podle vás v tuto chvíli reálné, aby Ukrajina nadále existovala jako jeden celek?

Bylo by potřeba to tak zachovat, ale znamenalo by to úplně jiný přístup centrální vlády. Když tam ministři zahraničí Německa, Francie a Polska dohlíželi na podpis dohody s lidmi z Majdanu a ti radikálové to okamžitě porušili a začali stupňovat násilí v ulicích, tak takhle to nemůže fungovat. Musela by se naplnit ta dohoda z 21. února a ve vládě by dnes seděli lidé ze všech stran, nebyli by potlačeni ruskojazyční obyvatelé a šlo by o prozatímní vládu do předčasných voleb. Volbou jsou jedinou cestou, jak situaci změnit. Nelze zároveň říkat, že Krym nemá právo na referendum o samostatnosti, protože tam jsou prý nějací vojáci a druhým dechem, že vláda v Kyjevě je legitimní, přestože tam měli poslanci samopaly u hlavy, radikálové telefonovali a vyhrožovali jejich rodinám a ti pak rozhodovali pod tlakem.

Hrozně mě mrzí na českých médiích, že zpravodajství z této části světa není vyvážené. Jak jsme dřív za totality slyšeli neustále, že je Amerika špatná a že Američané jsou zločinci, tak slyšíme totéž o Rusku a pouze se jen otočila polarita. Že je pravda někde mezi a měli bychom být objektivní, to česká média vůbec nezajímá.  

Co si myslíte o úloze Evropské unie a její zahraniční politiky v ukrajinské krizi? Měla by se EU i nadále tak výrazně angažovat a usilovat o to, aby Ukrajina podepsala asociační dohodu?

Pokud má Ukrajina podepsat asociační dohodu, mělo by tam proběhnout referendum jako u nás, když jsme chtěli vstupovat do EU. Nemůže tu dohodu přece podepsat současná vláda, která má mandát přechodného charakteru a ještě k tomu je ten mandát pochybný. Asociační dohoda by měla přijít na pořad dne jedině v případě referenda a podpis dohody pouze v případě jednoznačného výsledku takového referenda. Jinak Ukrajinu ještě víc zadlužíme a dostaneme ji ekonomicky do kolen a jediné, co budeme umět, je, že jim dáme nějakou půjčku.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Jaký máte názor na vystupování českých vrcholných představitelů v této věci? Jednají ministr Zaorálek a premiér Sobotka správně?

Premiér Sobotka podle mě vystoupil velmi pragmaticky, slyšel jsem jeho vystoupení znovu na úterním poslaneckém klubu ČSSD a skoro bych ho podepsal. Popsal to srozumitelně a pragmaticky. Pouze ministr zahraničí Zaorálek sklidil na poslaneckém klubu kritiku. Možná je to jeho chování dáno i tím, že je ve své funkci příliš krátce, byl bych tolerantní k tomu, že někdo dělá v prvních dnech v jakékoli funkci nějaké chyby. Lubomír Zaorálek byl příliš akční, mohl být umírněnější.

Bylo by potřeba především podporovat dohodu mezi Ukrajinou a Ruskem, což bychom se klidně mohli pokusit jako Česká republika zprostředkovat. Nyní jde hlavně o to, aby spolu komunikovaly tyto dvě strany a našly řešení. Jednou z možností je vytvoření federální Ukrajiny, pak možná najdou společnou řeč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…