Okamurova sestra: Nečas uvrhl milion lidí do chudoby. Hrozí tady krach

23.09.2013 12:54

„Nemocnice jsou kvůli změně úhradové vyhlášky před krachem,“ varuje Jana Hnyková, jednička hnutí Úsvit do parlamentních voleb v Libereckém kraji. Pracuje jako vedoucí sestra v Domově důchodců ve Velkých Hamrech a je členkou výkonné rady Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče v Libereckém kraji. „Zvýšení DPH vyvedlo z nemocnic šest miliard korun,“ vypozorovala současný nelichotivý stav zdravotnických zařízení.

Okamurova sestra: Nečas uvrhl milion lidí do chudoby. Hrozí tady krach
Foto: Archiv JH
Popisek: Jana Hnyková

Kritizuje reformní kroky minulé vlády. „Kdyby se chovala prorůstově a efektivně, nemáme u nás milion lidí žijících v chudobě." Ke svému vstupu do politiky říká. "Chci zastupovat slušné a poctivé lidi. Myslím, že je naše politika potřebuje. Jinak mám obavy, že zkrachuje,“ domnívá se.

Představuje i hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. „Hlavním cílem našeho hnutí je změna politického systému v naší zemi. Chceme prosadit a uzákonit obecné referendum, osobní a trestní odpovědnost politiků a jejich odvolatelnost, přímou volbu poslanců, hejtmanů a starostů.“

Sloučení nemocnic znamená vyhazov pro čtyřicet lidí a omezení zdravotní péče

Aktuálně v těchto dnech probíhá jednání o slučovaní liberecké a turnovské nemocnice. „Pokud k němu dojde, přijde o práci čtyřicet až padesát lidí, převážně z technického a administrativního úseku turnovské nemocnice. Ale propouštění se může týkat i zdravotnického personálu. U lidí bez kvalifikace z prádelny či kuchyně bude velmi těžké najít si jinou práci,“ myslí si Hnyková, která přes dvacet let jako odborářka hájí zaměstnance a jejich osud jí tedy není lhostejný.

„Nyní garantují, že zdravotní péče bude v Turnově zachována, ale mám obavy, co se stane za nějaký čas. Aby to nedopadlo jako v Lomnici nad Popelkou či Tanvaldě, kde jim zůstaly pouze nemocnice s následnou péčí. Chybí jakákoliv koncepce. Třeba starosta Semil Farský, poslanec TOP 09 a Starostů, si přes svého ministra zdravotnictví prosadil ve svém městě zřízení ortopedie, za což je tam jistě chválen. Zároveň ale hodil přes palubu turnovskou nemocnici a některá její oddělení," upozorňuje Hnyková.

Ona sama je proti sloučení nemocnic, navrhuje jejich vzájemnou spolupráci. Hnutí Úsvit prosazuje ve svém programu výrazně větší využití institutu referenda. Hnyková ho navrhuje i v tomto případě. „Aby si Turnované sami rozhodli, jak chtějí s nemocnicí naložit," zmiňuje.

Ve ztrátě jsou všechy nemocnice

Ke slučování nemocnic má dojít z úsporných důvodů, ročně by měla nastat úspora 15 milionů korun. Ale i liberecká nemocnice nyní vykazuje ztrátu 69 milionů korun, zatímco loni vykazovala zisk. Není to však žádné její specifikum. „Ve ztrátě se kvůli špatné úhradové vyhlášce ocitly všechny nemocnice.  Stát takhle zdravotnictví okrádá kvůli reformám minulé vlády. Zvýšení DPH vyvedlo z nemocnic šest miliard korun," uvádí.

„Je do nebe volající, jak si politici zahrávají se zdravím lidí," je naštvaná. Už tak špatné finanční kondici nemocnic ještě přidá začátek příštího roku, kdy se tři měsíce nebudou vybírat poplatky za pobyt. "Jedná se o další výpadek v hodnotě tři set milionů," upozorňuje.

Bakala by měl věnovat miliardu na rekvalifikaci horníků

Hnyková zásadně nesouhlasí s reformními kroky minulé vlády. „Kdyby se chovala prorůstově a efektivně, tak nemáme v naší republice milion lidí, kteří žijí v chudobě. Z nichž mnozí se do té situace nedostali sami," říká a vzpomíná padesátku propuštěných z turnovské nemocnice.

Co to však je oproti propouštění horníků na Ostravsku, kde jde o mnohem vyšší čísla v ještě daleko postiženějším regionu. „Horníků je mi líto. Je to šílená práce, já mám fóbii z malých prostorů a vůbec si ji neumím představit. Pan Bakala by měl věnovat miliardu na rekvalifikaci horníků," nabádá ho. 


Sociální pracovníci mají málo peněz

Hnyková dlouhodobě upozorňuje na nedostatečně finanční ohodnocení zaměstnanců v sociálních službách. „Jsou pět tisíc pod celostátním průměrem, zasloužili by si více. Musí se celoživotně vzdělávat, být trestně bezúhonní. Pracuji na oddělení se zvýšenou ošetřovatelskou péčí, kde se staráme o lidi nechodící, s velkými zdravotními problémy," vysvětluje. „Moji podřízení, kdyby šli do důchodu, tak jim ten důchod nestačí ani na pobyt v domově důchodců, kde pracují," poukazuje na smutný paradox.

Úsvit prosazuje přímou demokracii

Jana Hnyková je znechucená z toho, co politické elity v posledních letech předváděly. „Každou chvíli se objevil nějaký průšvih. Je to výsměch normálním lidem, kteří každý den chodí do zaměstnání a musí tam odvést kvalitní práci," domnívá se.  I proto ji oslovil program hnutí Úsvit založený na přímé demokracii. „Jako odborářka jsem druhé volební období zvolená do výkonné rady Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče a jsem zvyklá předkládat lidem z regionu účty ze své činnosti. To samé bych dělala i jako poslankyně," vysvětluje.

„Hlavním cílem našeho hnutí je změna politického systému v naší zemi. Chceme prosadit a uzákonit obecné referendum, osobní trestní a hmotnou odpovědnost politiků a jejich odvolatelnost a přímou volbu poslanců, hejtmanů a starostů,“ vyjmenovává.

Nezaměstnanost a sociální napětí můžou vyvolat nepokoje

Dalším bodem jejich programu je snížení daní. „Protože jak jsme nyní viděli, zvýšení daní k ničemu nevedlo. Naopak rozvoj naší země se zastavil," vypozorovala. Úsvit také prosazuje vznik nových pracovních míst a podporu podnikatelů. "Nezaměstnanost se v některých oblastech pohybuje kolem 11 procent. Stát to vyřešil tím, že dá lidem dávky a víc ho to nezajímá. Kvůli reformám přešly dávky na úřady práce. Úředníci jsou tam zahlceni pouze vyplácením dávek," zmiňuje. 

Nezaměstnanost a sociální napětí podle ní může vést k nepokojům, ze kterých má strach.  „Nejvyšší nezaměstnanost v naší oblasti je v Ralsku, kde je čtvrtina lidí bez práce. Tam je potřeba přivézt investory, jsou tam k dispozici velké prostory po odchodu sovětské armády," míní.

Nádherný kraj, ale v ekonomickém úpadku

„Žijeme v nádherném kraji, který má co lidem nabídnout. Jsou tu krásné Jizerské i Lužické hory, část Krkonoš i Českého ráje," poukazuje. "Proto mě velmi mrzí, když jsem si přečetla nejnovější studii, podle které Liberecký kraj poklesl v ekonomickém rozvoji až na třinácté místo," zmíňuje fakt, který zarazil a zklamal nejen ji.

„Do politiky jdu, protože chci zastupovat poctivé a slušné lidi. Takové totiž naše politika potřebuje, jinak zkrachuje. Mám obavy o její budoucnost," vzkazuje na závěr.

Jana Hnyková zaujímá první místo kandidátky hnutí Úsvit v Libereckém kraji do parlamentních voleb. Pracuje jako vedoucí sestra v Domově důchodců ve Velkých Hamrech. Působí jako členka výkonné rady Odborového svazu zdravotnictví a sociálních služeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…